Ale aj semená sú plné dôležitých živín. Ak vám znepríjemňujú pôžitok z čerstvého melóna, možno sa to po pár minútach čítania zmení. V podstate len neviete, aké sú zdravé. Semená melóna, ktoré často vyberáme, vypľúvame alebo už pri kúpe siahame po odrodách, ktoré ich netvoria (podobne ako partenokarpické uhroky), sú skutočnými výživnými bombami pre mozog, svaly aj kosti.
Čítajte aj Paprika, rajčiny, tekvice, uhorky, baklažán: Zberáte ich v pravý čas? Možno neviete, že sa oberáte o chuť, arómu aj vitamínyTakéto sú zdravé
Semená melóna obsahujú vitamíny A, B a C.
- Kým vitamín A je dôležitý pre rast buniek, pokožky, vlasov a zdravie očí,
- vitamín B sa podieľa na mnohých metabolických procesoch v organizme.
- Vitamín C je absolútne všestranný – chráni pred chorobami podporou celkovej imunity, udržuje pokožku pružnú, je dobrý pre zdravie zubov i kostí.
Okrem toho melónové semienka dodajú telu horčík, vápnik, železo a nenasýtené mastné kyseliny. Napríklad horčík je dôležitý, ak denne prežívate stresujúce situácie, ale aj po prekonanej chorobe a v tehotenstve. Rovnako železo je doslova dobré na nervy. Semená tiež poskytujú významnú dávku vlákniny, čím prispievajú k lepšiemu tráveniu.
Dobre ich požujte
Ak semienka prehltnete celé, môže sa stať, že ich bude telo ťažko tráviť. Dokonca môžu spôsobiť zápaly v črevách. Preto sa odporúča, aby sa malé výživové bomby poriadne žuli alebo mleli a jedli s mierou. Poriadne požutie je dôležité pre narušenie ich pevného obalu, bez čoho by sa z nich zdraviu prospešné vitamíny a minerály naplno neuvoľnili.
Čítajte aj Znie to ako sci-fi, ale sú záhradkári, u ktorých ide o trpkú realitu - cukety bez plodov: 4 dôvody, prečo sa ich nedočkaliAj dužina má veľa pozitív
Nachádza sa v nej množstvo zdraviu prospešných látok. Keďže však je obsah vody v melóne 90 až 92 percent, ich koncentrácia je dosť nízka. To však z neho robí skvelý hydratačný prostriedok nášho tela počas horúcich letných dní. Pre získanie toho najlepšieho, čo táto pochúťka ponúka preto odporúčame, semená už nevypľúvať, ale jednoducho ich zjesť. Nebojte sa, hoci je melón sladký, kilogram dužiny obsahuje len 300 kcal, takže ide o energeticky veľmi výhodný pokrm. A to, že okrem lykopénu obsahuje aj citrulín určite poteší najmä športovcov. Táto látka totiž pomáha pri ťažších fyzických výkonoch.
Je melón ovocie alebo zelenina?
Melón chutí sladko a šťavnato – rovnako ako ovocie. Ide však o tekvicovitú rastlinu a ako príbuzná s cuketou či s uhorkou je teda zeleninou.
Kam s nimi v kuchyni?
Samozrejme, najjednoduchšie je, ak ich zjete spolu s dužinou. Semená melóna sú však aj ideálnym občerstvením medzi jedlami. S týmto cieľom odstráňte semienka z dužiny, osušte ich papierovou kuchynskou utierkou a potom sušte v rúre pri minimálnej teplote, aby ste ich nespálili. Takto prirpavené sa dajú použiť podobne ako tekvicové alebo slnečnicové do müsli či šalátu. Chutné sú aj pražené na panvici s trochou olivového oleja a soli, no dajú sa pripraviť aj nasladko – skaramelizovať s cukrom a použiť do dezertov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk