Zemiaky sú základnou surovinou slovenskej kuchyne a niet nad tie, čo si dopestujete vo vlastnej záhrade. Či už skoré alebo neskoré na zimné uskladnenie, aj počas zberu treba stále dbať na správne postupy, aby ste si úrodu v poslednom kroku neznehodnotili.
Chyba č. 1: Zber pomocou rýľa
Toto náradie si na pomoc určite neberte. Najlepší spôsob zberu je pomocou motyky, ideálne priamo určenej na zemiaky alebo rýľovacích vidiel. S rýľom idete do veľkého rizika poškodenia hľúz už od prvého zastrčenia do pôdy. Rýľovacie vidly majú tú výhodu, že ich môžete do pôdy zasunúť pokojne 30 cm od rastliny a celú ju podobrať. Potom môžete trs z pôdy vytiahnuť za usychajúce stonky a hľuzy bez poškodenia rukami pozberať.
Čo i len trochu pri zbere poškodené zemiaky si dávajte bokom a prednostne ich spracúvajte v kuchyni.
Chyba č. 2: Príliš neskorý zber skorých zemiakov
Na zber prvých skorých zemiakov po vysadení si počkáte približne 60 dní (v závislosti od odrody). Nedajte sa pomýliť vňaťou. Stále môže byť sviežo zelená (na rozdiel od neskorých – skladovacích – odrôd). Takzvané nové zemiaky sú šťavnaté, s výraznou chuťou, ktorá sa však ich príliš dlhým držaním v pôde znehodnocuje. Ideálne preto je, sledovať si odrodovú dĺžku trvania vegetácie. Ďalší spôsob, ako spoľahlivo zistiť, že zemiaky už musia naozaj von je, že šupka sa nedá zotrieť prstom ani pri energickom šúchaní hľuzy.
Chyba č. 3: Pred uskladnením nenecháte neskoré zemiaky obschnúť
Záhradkárske pravidlo znie, že neskoré zemiaky určené na zimné uskladnenie by sa nemali zberať skôr, ako dva týždne po kapuste hlávkovej. Samozrejme, nedá sa to zovšeobecniť, hlavne v aktuálnych klimaticky nevyspytateľných rokoch, ale niečo na tom bude. Každopádne platí, že znakom dobre dozretých zemiakov je zvädnutá, poľahnutá až úplne uschnutá vňať. Dôležité je počas zberu len nasucho očistiť od nalepenej zeminy a nechať ich niekoľko dní na dobre vetranom tienistom mieste, najlepšie pri teplote 10 až 15 °C obschnúť a takzvane vydýchať. Zároveň im ešte o niečo spevnie šupka. Až potom ich uložte do dobre vetranej pivnice.
Čítajte viac 8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie