6 chýb, ktorými si ničíte vitamíny v ovocí a zelenine. Hlavne číslo 4 robia takmer všetci. Prestaňte s tým a jedzte zdravšie

Pestujete zdravo, prírodne, bez chémie a dávate si záležať na tom, aby ste svojej rodine zaistili len to najlepšie ovocie a zeleninu plnú vitamínov. Potom ale príde čas kuchynskej prípravy a veľká časť prospešných látok je razom nenávratne preč.

21.07.2024 06:00
zelenina, vitamíny, uhorka, rajčiny, debnička,... Foto:
debata

Navyše, toto všetko sa stane pre drobné chyby, ktorým sa dá s prehľadom vyhnúť. Stačí si uvedomiť zopár faktov:

1. K úbytku zdraviu prospešných látok dochádza už pri mechanickom opracovávaní zeleniny a ovocia

Znamená no, že už pri lúpaní, oškrabovaní, okrajovaní prichádzate o to dobré, čo vám domáca úroda ponúka. Z ovocia a zeleniny preto odstraňujte len to najnutnejšie. Možno vás prekvapí, že práve okrajové listy šalátov, kapusty, kelu a ďalších podobných zelenín obsahujú najviac cenných látok. Automaticky ich nevyhadzujte len preto, že sú okrajové.

Úbytok biologicky aktívnych látok znížite, ak... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, ovocie, vitamíny, hrniec, vriaca voda, Úbytok biologicky aktívnych látok znížite, ak surovú zeleninu pri varení vložíte až do vriacej vody.
chladnička, zelenina Čítajte viac Chladnička nie je pre všetkých: 8 druhov ovocia a zeleniny, ktorým chlad výrazne uberá na kvalite aj trvanlivosti

2. Vitamín C oxiduje

Toľko žiadaná a zdraviu prospešná kyselina askorbová, teda vitamín C pri každom narušení plodu, napríklad krájaním či strúhaním vplyvom kyslíka a enzýmov oxiduje na kyselinu dehydroaskorbovú. A hoci táto má na ľudský organizmus rovnaké účinky, ako pôvodná, nie je tepelne stabilná.

Riziko oxidácie napríklad vitamínu C počas... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, ovocie, vitamíny, hrniec, vriaca voda, Riziko oxidácie napríklad vitamínu C počas krájania ovocia a zeleniny eliminujete použitím nerezového noža.

3. Obsah zdraviu prospešných látok sa znižuje aj pri prílišnom namáčaní plodov

Vo vode rozpustné látky po určitom čase prechádzajú z ovocia alebo zo zeleniny do vody, v ktorej ich máčate. Ak ju následne len zlejete bez využitia, oberiete sa nielen o vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B a mnohé ďalšie minerálne látoky.

Pred umývaním je vhodné plody nešúpať, nekrájať a namiesto máčania ich oplachovať pod tečúcou studenou vodou.
Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, ovocie, vitamíny, hrniec, vriaca voda,

4. Zbytočne dlhé varenie alebo ohrievanie pokrm znehodnocuje

Pri dlhšej tepelnej úprave dochádza k úbytku vitamínu C, vitamínu K aj kyseliny listovej. Straty v prípade zeleniny dosahujú straty vitamínu C 60 až 100 percent, kým pri krátkodobom dusení len 10 až 25 percent. Spôsoby prípravy a metódy spracovania ovocia a zeleniny majú významný vplyv aj na množstvo antioxidantov.

Rajčiaky sú jedným z mála zeleninových druhov,... Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, ovocie, vitamíny, hrniec, vriaca voda, Rajčiaky sú jedným z mála zeleninových druhov, ktorý je výživnejší až po tepelnej úprave. Rovnako prospešné látky obsiahnuté v mrkve lepšie využijete až po tepelnej úprave a v spojení s tukom.
mrkva Čítajte viac Ochráni pred infarktom, zníži cholesterol, spomalí starnutie: Ako jedna z mála zelenín je prospešnejšia varená než surová

5. Zeleninu ani ovocie nevystavujte slnku

Straty zdraviu prospešných látok spôsobuje aj slnečné žiarenie. Najviac ovplyvňuje obsah vitamínu C, vitamínu A, vitamínov B2, BB5, BB6 a kyseliny listovej. Zelenina napríklad počas krátkeho pobytu na slnku stráca až 50 percent vitamínu C, kým v tieni za rovnaký čas len 15 percent.

6. Pozor aj pri zaváraní

Treba si uvedomiť, že aj v tomto prípade je, podobne ako pri varení, teplota rozkladu enzýmov, ktoré následne rozkladajú vitamín C 50 °C. Vysoko aktívne enzýmy sa nachádzajú hlavne v šaláte, póre, kôpre, karfiole, kapuste, zemiakoch, mrkve a tiež v ovocí, ako sú hrušky či jablká. Takéto enzýmy dokážu rozložiť 70 až 100 percent kyseliny askorbovej (vitamínu C).

Video
Vyskúšajte rýchly a jednoduchý marhuľový džem.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #vitamíny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december