Rajčiny bujne rastú, preto majú listov pomerne veľa, najspodnejšie sa často dotýkajú pôdy a prekážajú pri polievaní. Sú najstaršie, preto bývajú až príliš veľké, ovísajú a mnohokrát v dolných partiách rastliny tvoria hustú masu, ktorá bráni pohybu vzduchu a vody, prirodzene sa odparujúcej z pôdy. Tým sa vytvárajú vhodné podmienky pre vznik plesne.

Pleseň zemiaková sa na rajčinách začína prejavovať odspodu rastliny, teda ako prvé poškodzuje najstaršie listy.
Prečo nadmerné odlisťovanie škodí?
Sú pestovatelia, ktorí rajčiaky po tom, čo sa začnú vyfarbovať plody, takmer úplne zbavia listov. Je to veľká chyba a rozhodne túto aktivitu neodporúča ani skúsený zeleninár a špecialista na pestovanie rajčín Ing. Peter Gajdoštin. Toto sú hlavné dôvody:
- Zníženie úrovne fotosyntézy: Tvorba cukrov a aromatických látok v dozrievajúcich plodoch je bez prítomnosti listov obmedzená. Áno, rajčiny dozrú rýchlejšie (je to podobné, ako keď ich zelené položíte na slnečný okenný parapet), ale plnú rajčiakovú chuť a arómu v nich budete hľadať len ťažko.
- Obmedzené ochladzovanie: Dostatočná plocha listov je tiež veľmi dôležitá pre samotné ochladzovanie rastliny v prípade, že teploty vystúpia naozaj vysoko. Bez listov by trpela nadmerným stresom z tepla, čo môže viesť až k úplnému uschnutiu.
- Popálenie od slnka: Verte či nie, ale aj plody môžu trpieť slnečným úpalom. Listy v tomto prípade fungujú ako tienidlá. Keď ich má rastlina veľa, lebo nevylamujete zálistky, tienia príliš. Ak to s ich odstraňovaním preženiete, slnko plody spáli.
