Okrúhle hnedé škvrny tvoriace sa vždy na rovnakom mieste − na špičke, či už dozretých alebo nedozretých plodov sú typickým príznakom nedostatku, pre rastliny prijateľného vápnika v pôde. Ide teda o fyziologickú poruchu. Zvlášť náchylné sú na tento problém rajčiny – hlavne odrody s oválnymi a veľkými plodmi, ale nezaostávajú ani papriky.

Suchá hniloba špičiek plodov vzniká z dôvodu nedostatku vápnika, no môže ísť len o relatívny nedostatok. Znamená to, že zásoba prvku v pôde je, lenže jeho príjem rastlinou brzdí prevaha iných prvkov, ako je dusík či draslík.

Okrem nadbytku iných živín môže príjem vápnika rastlinou brzdiť aj nerovnomerný prísun vlahy. Napríklad keď pôda príliš preschne, rastlina stratí schopnosť, prijať vápnik koreňmi. Pravidelné zavlažovanie teda môže výrazne obmedziť výskyt tohto problému.

Prvá pomoc pre rastliny
V strede sezóny pôdu nepovápnite. Teraz musíte siahnuť po hnojive s vysokým obsahom vápnika. Aby zabralo čo najrýchlejšie, neaplikujte ho ku koreňom, ale priamo na listy formou postreku. Vápenaté hnojivá sú na trhu rôzne, preto vždy skontrolujte, koľko vápnika, respektíve oxidu vápenatého (CaO) daný produkt obsahuje. Postrek namiešate podľa návodu a niekoľkokrát ho zopakujte, pričom rastliny treba tekutinou poriadne zmáčať.
V ďalšej sezóne zvoľte prevenciu
Aby tento spôsob ochrany úrody pred suchou hnilobou naozaj fungoval, treba začať s vápenatým postrekom preventívne. Ak sa teda problém každoročne opakuje, jednak by ste mali zvážiť jesenné vápnenie a začať s preventívnym vápenatým postrekom už v čase, keď budú plody rajčín (paprík) veľké asi 2 cm. Potom ho pravidelne opakujte ideálne v interval, aký uvádza návod na obale konkrétneho produktu, no minimálne 2– až 3-krát s opakovaním po 10 dňoch.
Keď už sa na rajčinách alebo paprikách suchá hniloba objaví, poškodený plod treba odtrhnúť. Ani vápenatý postrek ho už nevylieči.

