Paradajky nakladané v ovocnom octe bez sterilizovania
Vyskúšajte príjemnú kombináciu sladkastej chuti drobných plodov čerešňových alebo kokteilových odrôd a ovocného octu.
Na prípravu zálievky potrebujete:
- 1 l jablčného octu
- 75 ml jablčnej šťavy
- 2 lyžičky celého čierneho korenia
- 1 lyžičku celého nového korenia
- pol lyžičky celých klinčekov
- 2 lyžičky celého koriandra
- 1 drievko škorice
- čili vločky podľa chuti (nemusia byť)
Ako na to?
Tekutiny na prípravu ovocného octu pomaly priveďte do varu. Ak sa tvorí pena, zberajte ju. Keď zmes zovrie, pridajte koreniny a varte asi 10 minút. Hotový ocot sa môže použiť hneď na zaváranie, ale skvelý je aj do šalátov (v tomto prípade ho ešte horúci nalejte do čistých fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade). Pred vložením do zaváraninového pohára každý rajčiak niekoľkokrát prepichnite špáradlom. Na ozvláštnenie chuti môžete pridať zopár lístkov mäty. Zalejte horúcim ovocným octom tak, aby jeho hladina prevýšila plody asi o 2,5 cm. Uzavrite a nechajte 4 až 6 týždňov odležať. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

