
Labužnícka bomba: paradajkový džem
Pripravíte ho rovnako, ako džemy z ovocia. Základný pomer rajčín a cukru vychádza v závislosti od odrody 2 kg : 1,2 kg, ale ak používate želírovací prípravok, riaďte sa návodom na obale.
Ako na to?
Rajčiny treba umyť, nakrojiť, spariť vo vriacej vode a ošúpať. Potom ich môžete rozmixovať do hladka, prípadne ešte prepasírovať alebo len nakrájať na menšie kúsky podľa toho, ako vám džem najviac chutí. Zmes rajčín, cukru a kyseliny citrónovej, ktorá je prírodnou konzervačnou látkou (ak nepoužívate želírovací prípravok), varte na miernom plameni dovtedy, kým nebudete spokojní s hustotou.
Gurmánsky tip
Paradajkový džem môžete vylepšiť pridaním jabĺk, ďumbiera (zázvoru), škorice, vanilky, bazalky alebo čili papričiek. Kyselina citrónová sa dá nahradiť dostatočným množstvom citrónovej šťavy.
