
Vynikajúci letný obed: huby môžete vymeniť za mleté mäso
Na prípravu potrebujete:
- 8 väčších rajčín
- šálku uvarenej ryže
- huby podľa chuti (čerstvé alebo sušené)
- menšiu rajčinu
- šalotku
- ovčí syr alebo iný podľa chuti, napríklad fetu
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvú bazalku alebo koriander
Ako na to?
Umytým paradajkám zrežte vrchné časti (nevyhadzujte ich), vnútro vydlabte, posoľte a nechajte odkvapkať prebytočnú šťavu. Uložte ich do zapekacej misy, pokvapkajte olivovým olejom a asi na 8 minút dajte predpiecť pri 170 °C. Na oleji restujte nadrobno pokrájanú šalotku spolu s nakrájanými hubami. (Ak použijete sušené, nechajte ich najskôr aspoň pol hodiny namočené vo vode.) Po odstavení z plameňa prisypte uvarenú ryžu, nasekané bylinky, pokrájanú rajčinu a podľa chuti pridajte soľ s korením. Predpečené rajčiny naplňte zmesou, posypte syrom, prikryte odrezanými časťami a dajte ešte na 10 až 15 minút (podľa veľkosti) zapiecť. Podávajte ako hlavné jedlo so zvyškom ryžovej zmesi alebo ako prílohu k mäsu.
