Dajte zbohom drevnatému kalerábu a objavte tajomstvo šťavnatej dužiny: Tieto štyri rady vám ešte teraz zachránia úrodu

Kaleráb najlepšie chutí čerstvý, no celý pôžitok z neho vám môže pokaziť nepríjemne drevnatá dužina. Ako jej predísť?

23.08.2024 06:00
kaleráb Foto:
debata
Úplne prvým a podstatným krokom je výber správnej odrody. To už v tejto sezóne neovplyvníte, no môžete sa poučiť do ďalšej. Ak sa u vás tento pestovateľský problém pravidelne opakuje, vyberte si niektorú z týchto:
‘Kreft F1’: veľmi skorá na rýchlenie aj...
‘Luna’: veľmi skorá biela určená na rýchlenie,...
+5‘Blankyt’: skorá modrá určená na zber v júni a...

Ak chcete predísť drevnateniu kalerábov, počas pestovateľskej sezóny zvážte tieto rady:

1. Zabezpečte pravidelnú závlahu

Kaleráb má plytký koreňový systém, ktorý prijíma vodu najmä z vrchnej vrstvy pôdy. Preto je dôležité dbať na pravidelnú zálievku, najmä počas obdobia hlavného rastu a v letných mesiacoch. Hriadku s kalerábmi zalejte každé tri až štyri dni, čím zároveň predídete aj praskaniu hľúz. Vplyv na zníženie kvality dužiny má aj tvorba pôdneho prísušku. Nebojte sa hriadku s kalerábmi nastielať, napríklad pokosenou trávou.

Foto: SHUTTERSTOCK
kaleráb, prasknutý,

2. Doprajte rastlinám dostatok svetla

Možno to bude prekvapivé zistenie, ale dôležitým faktorom, ktorý vplýva na znižovanie drevnatenia buliev kalerábu je aj dostatok svetla. Pri pestovaní preto vždy dodržiavajte výsadbové spony odporúčané pre jednotlivé odrody, ktoré zohľadňujú ich konečnú veľkosť. Všetky rastliny na hriadke by mali mať dostatočný priestor, čím sa vytvoria optimálne svetelné podmienky a zníži sa riziko drevnatých buliev.

paprika, zber, muž, Čítajte aj Zelená, červená, žltá: Kedy je paprika naozaj vhodná na zber a ako si vďaka jednému pravidlu nezlámete rastliny?

3. Dbajte na vyživenú pôdu

Kaleráb je náročný na živiny, preto je dôležité pravidelné prihnojovanie. V pôde chudobnej na živiny nielen, že drevnatie a aj predčasne vybieha do kvetu. Po troch až štyroch týždňoch od vysadenia priesad nezabudnite pôdu prihnojiť dusíkatým hnojivom, ale nepreháňajte dávkovanie, aby ste predišli kumulácii dusičnanov (riziko hrozí najmä pri skorých odrodách). Nezabudnite na pravidelnú okopávku a odburiňovanie, ale dávajte pozor na plytký koreňový systém.

Foto: SHUTTERSTOCK
kaleráb

4. Kaleráb zberajte včas – nenechajte buľvy prerastať

Kaleráby by ste mali zberať skôr, než dosiahnu maximálnu odrodovú veľkosť. Budú tak šťavnatejšie. Skladujte len odrody na to určené, no ani v ich prípade to s pobytom v pivnici nepreháňajte, lebo aj príliš dlhé skladovanie môže viesť k drevnateniu dužiny.

Namiesto klasickej bujónovej kocky a práškových ochucovadiel majte v chladničke výbornú zeleninovú zmes, ktorou sa dajú dochutiť polievky a omáčky. Vďaka soli vydrží dlho.
Video
Zdroj: TV Varecha

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kaleráb #hlúboviny #drevnatenie kalerábu #pestovanie kalerábu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december