Babičkine prírodné tajomstvo: Dostaňte záhradu do formy pomocou jedinečného cesnakového postreku zo zvyškov

Naše babičky boli skutočné priekopníčky v oblasti domáceho recyklovania (bez toho, aby si to uvedomovali) a neustále hľadali inovatívne spôsoby, ako znovu využiť každodenné zvyšky.

28.08.2024 14:00
cesnak, sprej, postrek, cesnakový postrek,... Foto:
debata

Medzi ich mnohé tradičné triky patrí aj jeden, ktorý je veľmi cenný, no menej známy: opätovné použitie šupiek z cesnaku. Zatiaľ čo cesnak a cibuľa sú zdravé plodiny a množstvu jedál dodávajú charakteristickú chuť, ich šupky vyhadzujeme. Napriek tomu, že v sebe skrývajú kľúč k udržateľnému záhradkárčeniu.

cibuľa Čítajte aj Cibuľové šupky už nikdy nevyhadzujte: 7 geniálnych spôsobov, ako ich efektívne využiť v prospech domácnosti aj záhrady

Cesnak je viac než len základná kuchynská prísada

Je to prepojenie s naším bohatým kultúrnym dedičstvom. Každý strúčik, ktorý použijete v kuchyni, pokračuje v tradícii využívania chuti a takmer zázračných účinkov. Výhody cesnaku presahujú rámec kuchyne, pretože je veľmi užitočný aj pre domácu lekárničku, no hlavne záhradu. Cesnakové šupky, bohaté na síru, sa už po generácie používajú ako prírodná ochrana proti škodcom a chorobám rastlín.

Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak

Čo stojí za úspešnosťou cesnakového postreku?

Cesnak obsahuje alicín, silnú látku s antibakteri­álnymi, protiplesňovými a repelentnými vlastnosťami. Hovorí sa o ňom ako o prírodno antibiotiku a je zodpovedný za charakteristickú štipľavú arómu cesnaku. Spolu s ďalšími sírnymi zlúčeninami sa pri varení uvoľňuje do vody, a tak vznikne silný roztok schopný chrániť rastliny pred bežnými hrozbami, ako sú vošky, roztoče či plesne. Síra tiež podporuje zdravie rastlín, ich rast a vitalitu.

Ako ho vyrobiť?

  1. Začnite zberom cesnakových šupiek. Čím viac ich bude, tým lepšie, pretože hotový nálev tak bude mať vyššiu koncentráciu ochranných látok a lepší účinok.
  2. Keď už máte šupiek aspoň do troch štvrtín zvoleného hrnca, zalejte ich litrom vody.
  3. Priveďte do varte a nechajte variť na miernom ohni asi 30 minút. Zo šupiek sa tak začnú úvoľňovať účinné látky.
  4. Nechajte zmes vychladnúť. Preceďte ju do uzatvárateľnej nádoby, ideálne z tmavého skla a riadne označte štítkom s nápisom, že ide o cesnakový postrek. Šupky dajte na kompost, aby sa ešte naposledy zhodnotili v podobe organických látok a stopových prvkov prospešných pre rastliny, na ktoré sa v procese rozkladu premenia.
  5. Pred použitím si časť prelejte do ručného postrekovača. Cesnakový odvar si príliš nevarte do zásoby, lebo v chladničke vydrží najviac týždeň. Čerstvý postrek je vždy najúčinnejší.

Naše tipy

  • Pre ešte lepší účinok – prilnutie k listom rastlín, pridajte do tekutiny po scedení zopár kvapiek ekologického prípravku na umývanie riadu.
  • Cesnakový postrek môžete doplniť ďalšími prírodnými ingredienciami a zvýšiť tak jeho účinok. Skúste nimbový olej alebo čili prášok.
lastovičník väčší Čítajte aj Lastovičník vylieči bradavice a otrávi vošky. Odvážite sa, nazberať si ho tam, kde má podľa povier najväčšiu silu?

Ako cesnakový postrek používať

Cesnakový odvar aplikujte priamo na listy a trochu nalejte aj ku koreňom rastlín. Zamerajte sa na rastliny, ktoré sú náchylné na výskyt žravých a cicavých škodocov. Na dosiahnutie požadovaných výsledkov postrek aplikujte každé dva týždne alebo po silnom daždi, ktorý môže ochrannú vrstvu z rastlín zmyť.

Vyskúšajte aj domáci ekopostrek proti moliciam z čili papričiek
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #cesnak #postrek #choroby a škodce #domáci postrek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december