Už žiadne žalúdočné ťažkosti! S týmito tipmi si burčiak zamilujete. Someliér radí, ako odlíšiť pravý od napodobeniny

Sezóna burčiaka je tu! Ak chcete stihnúť ten najchutnejší, vyberte sa naň už v auguste a v septembri.

30.08.2024 14:00
burčiak Foto:
debata

Táto rozkvasená hroznová šťava sa obľube teší pre vynikajúcu chuť a nízky obsah alkoholu. Čím menej, tým lepšie. „V rôznych štádiách môže byť burčiak rôzny,“ povedal pre tlačovú agentúru SITA Peter Kecskés – someliér z vinárstva Pivnica Čebovce. „Najžiadanejšie a najlepšie sú burčiaky v prvej fáze kvasenia, keď je v chuti dominantná prirodzená sladkosť s minimálnym množstvom alkoholu.“

Napriek vysokému obsahu cukru burčiak obsahuje... Foto: TASR, Dano Veselský
SR Bratislava burčiak sezóna vinárstvo BAX Napriek vysokému obsahu cukru burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nie je však vhodný pre diabetikov.

Aktuála zmena v legislatíve

Burčiakom môže výrobca alebo predávajúci označiť len kvasiaci hroznový mušt vyrobený z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 12 ods. 2 zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve v znení zákona č. 198/2020 Z. z. určuje, že burčiak, vyrobený z hrozna zozbieraného v roku 2024, možno v roku 2024 ponúkať spotrebiteľovi od 01. augusta 2024 do 31. decembra 2024.

Viete, aké je omšové víno?

hrozienka, sušené hrozno, hrozno, vinič Čítajte viac Záhradkári, zbystrite pozornosť! Domáce hrozienka bez éčok a škodlivín sú nový hit: Poradíme vám, ako túto lahôdku pripraviť

Nehanbite sa ho pred kúpou „okoštovať“

„Dobrý burčiak je sladučký, so sviežou kyselinkou a jemnou pikantnosťou rozbiehajúceho sa kvasenia,“ dodal Kecskés. Je to výrazný indikátor, či kupujete ozajstný burčiak alebo len napodobeninu. Chuť však nie je všetko. Pokiaľ nie ste znalec, opojne vám môže chutiť aj riedený vodou.

Burčiak má priaznivé účinky na trávenie, dobre... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Čerhov Bučak Víno Tokajské Vinobranie KEX Burčiak má priaznivé účinky na trávenie, dobre pôsobí na nervovú sústavu, vďaka tiamínu zlepšuje pleť, zlepšuje činnosť srdca, kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu, no treba ho konzumovať s mierou.

Čo všetko si ešte pri kúpe burčiaka všímať?

Dajte pozor na kal a kvas

Kupujte očami, ušami i nosom! „Kvalitný burčiak by mal byť odkalený, to znamená, že by v ňom nemali plávať zhluky kvasiniek a dužiny. Spozornieť treba aj pri príliš svetlej, bielo zakalenej farbe. Môže ísť o burčiak, ktorý bol zrejme nariedený a výrazne dosladený repným cukrom, aby bol sladší a kvasil,“ radí odborník. Ak priložíte k uchu dobrý burčiak, kvasinky budete doslova počuť šumieť. Vždy je dobré k nemu aj privoňať, vôňa napovie veľa. Peter Kecskés má trik na odlíšenie: „Mala by byť svieža, výrazne hroznová, kvetnatá a nemal by v nej dominovať alkoholový tón. Ak vo vôni cítiť najmä kvasničné tóny, chlebovú striedku, či zoxidované jablko, treba sa mať na pozore,“ nabáda odborník. Určite si všimnete aj octovinové, či acetónové tóny, plesňový závan, či iné neprirodzené vône, ktoré s hroznom nemajú nič spoločné.

Denná dávka burčiaku by nemala byť viac ako tri... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Čerhov Bučak Víno Tokajské Vinobranie KEX Denná dávka burčiaku by nemala byť viac ako tri decilitre. Ak si myslíte, že čím viac ho vypijete, tým budete zdravší, tak sa mýlite. Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku vo vašich črevách.

Burčiak musí dýchať

Základným opatrením pri obstaraní je orientovať sa na overených predajcov – priamo u vinára alebo vo vinotéke. Aj keď sa vám podarí zohnať kvalitný burčiak, následná nedôslednosť pri skladovaní ho môže znehodnotiť. „Na to, aby sme jeho sladkosť udržali čo najdlhšie, je dobré umiestniť ho v chladničke. Ak zostane v izbovej teplote, nedajbože vonku na slnku, tak vie prekvasiť doslova za jeden-dva dni a stráca pri tom akúkoľvek sviežosť a ovocnosť,“ radí vinár. Nádobu s burčiakom neuzavrite na doraz, alebo do viečka spravte otvor – burčiak musí stále dýchať.

Dobrý burčiak má nažltlú farbu iba s jemným... Foto: TASR, Michal Svítok
SR Pezinok Vinobranie BAX Dobrý burčiak má nažltlú farbu iba s jemným kalom, sladkú vôňu a sladkokyslú chuť.

Burčiak stále žije

Dôvod, prečo si na kvalitu burčiaka dať snáď ešte väčší pozor ako pri víne či pive, je jednoduchý. Stále žije a reaguje aj potom, ako ho skonzumujete. „Ide o živý organizmus, plný aktívnych kvasiniek, ktoré sú po konzumácii ešte chvíľu činné aj v našom organizme. Telo ich vie eliminovať iba zvýšenou tvorbou žalúdočných kyselín, čo je dôvod, prečo mnohí ľudia po jeho konzumácii cítia prekyslené žalúdočné prostredie,“ hovorí someliér. Najmä ak ho vypijeme priveľa, má telo čo robiť nielen s vysokou dávkou cukru ale aj s oxidom uhličitým, ktorý stále vzniká aj v tráviacom trakte. V stávke sú teda neskoršie nevoľnosti. S burčiakom vždy opatrne. Nech je to len chuťovka, ochutnávka z novej úrody. Vždy je bezpečnejšie počkať na hotové mladé víno,“ odporúča Peter Kecskés na záver.

vinič, hrozno Čítajte viac Tento vinič musíte mať: Kilogramové strapce, veľké a sladké bobule bez semien či chrumkavá dužina s vôňou sliviek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burčiak #burčiaková sezóna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december