No je to pochopiteľné – vďaka svojej praktickej veľkosti, obsahu zdraviu prospešných látok a vynikajúcej chuti, je ‘Hokaido’ na vrchole rebríčka obľúbenosti. Táto tekvica je navyše jednoduchá na prípravu a v kuchyni si ju obľúbia všetci.
Skladovanie ako kľúč k trvanlivosti
Vedeli ste, že ‘Hokaido’ patrí botanicky k tekvici obrovskej? Má výhodu v tom, že sa dá skladovať dlhé obdobie. Ak necháte plod dostatočne dozrieť – keď šupka stvrdne natoľko, že do nej nedokážete zaryť necht, vydrží niekoľko mesiacov. Ak si nie ste istí, či je tekvica vhodná na zber, sledujte nielen tvrdosť šupky, ale aj stopku plodu. Kým mladá je zelená a jemne ryhovaná, pri dozrievaní nadobúda korkovitý povrch a na dotyk mäkne.
Zber a správne uskladnenie
Pri zbere nechajte stopku dlhú 2 až 5 cm a plody uložte na niekoľko dní (ideálne aspoň na dva týždne) na slnečné, vzdušné miesto chránené pred dažďom. Šupka tak ešte viac stvrdne, čo predĺži skladovateľnosť. Toto pravidlo platí pre všetky druhy zimných tekvíc. Kam však uložiť ‘Hokaido’, aby vydržala tri až štyri mesiace? Zeleninár Peter Gajdoštin radí: „Pre ‘Hokaido’ nie je vhodná chladná a vlhká pivnica. Neodporúča sa skladovať ho vedľa zemiakov. Ideálne je suché prostredie s izbovou teplotou nad 12 °C. Takto vydrží do januára až februára, samozrejme, ak ho nezberáte príliš skoro a necháte poriadne vytvrdnúť.“
Zdravotné benefity tekvice ‘Hokaido’
Trápi vás trávenie? Tekvica ‘Hokaido’ by sa mala na vašom tanieri objavovať pravidelne. Pôsobí priaznivo pri žalúdočných ťažkostiach, problémoch s pankreasom a slezinou. Pre mužov je prospešná pri liečbe ťažkostí s prostatou. Odporúča sa aj pri cukrovke, srdcových problémoch a obličkách, pretože má odvodňujúce a detoxikačné účinky. Vďaka nízkej energetickej hodnote je skvelou voľbou pri chudnutí.
Betakarotény a iné cenné živiny
Pestovateľ Peter Gajdoštin upozorňuje na ďalší dôležitý benefit ‘Hokaida’ – sýto oranžovú farbu jeho dužiny: „Táto tekvica nezaostáva ani za najlepšie vyfarbenou mrkvou. Betakarotény, čiže provitamíny A, sú silnými antioxidantmi, ktoré podporujú zdravie očí. Tekvica ‘Hokaido’ je tiež bohatá na zinok, dôležitý minerál, a dobre stráviteľné polysacharidy."
‘Hokaido’ je zdravá, chutná a užitočná tekvica, ktorú sa oplatí mať v kuchyni počas celej jesene a zimy.