Prečo vám úroda v pivnici rýchlo podlieha skaze? Dodržte 3 kľúčové pravidlá a zachráňte si plodiny pred plesňami

Premýšľali ste niekedy nad tým, do akého skladovacieho priestoru ukladáte svoju úrodu? Alebo tam len nahádžete všetky debničky s jablkami, kapustou a zemiakmi a ďalej sa tým nezaoberáte?

26.09.2024 06:00
zelenina, hokkaido, cuketa, kel, Foto:
debata

Možno si neuvedomujete, že tak skracujete trvanlivosť svojich plodín. Nie každý má v pivnici ideálnu teplotu a vlhkosť, no základné pravidlá skladovacej hygieny by mali dodržiavať všetci pestovatelia.

1. Vyčistite kúty, dezinfikujte police

Určite sa zhodneme, že čistá pivnica je základom dlhej trvanlivosti skladovanej úrody. Nezáleží, či ju máte pod domom, či ide o špeciálny podzemný sklad v záhrade, alebo využívate starú vodovodnú šachtu – všade musí byť čisto a bez plesní. Prvým krokom pred novým uskladnením je odstránenie všetkých zvyškov plodín z minulej sezóny. Regály a debničky dôkladne vyčistite slabým roztokom dezinfekčného prostriedku a nechajte ich poriadne vysušiť.

jablká, zber, debnička Čítajte viac Super tip, ako jablká vydržia až do jari. Stačí ich uložiť do debničiek s listami tohto stromu. Dôvod vás prekvapí

Vhodné je dezinfikovať aj celý priestor

  • Pre menšie pivnice môžete použiť prostriedky určené na dezinfekciu vody, povrchov v domácnosti či bielenie. Po umytí nechajte miestnosť dôkladne vyvetrať.
  • Vo väčších skladovacích priestoroch je vhodné vykonať sírenie. Na jeden kubický meter priestoru použite 7 g síry. Do miestnosti vstúpte najskôr po 24 hodinách a následne niekoľko dní intenzívne vetrajte, aby sa odstránili zvyšky síry, ktoré by mohli poškodiť skladované plodiny.
  • Každých pár rokov by ste mali steny vybieliť, napríklad 20-percentným vápenným mliekom s prídavkom 5-percentnej modrej skalice. Na jeden meter štvorcový budete potrebovať asi liter tejto zmesi.
Zemiaky si na uskladnenie trieďte podľa odrody.... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, zber Zemiaky si na uskladnenie trieďte podľa odrody. Myslite na to, že každá môže byť iný varný typ, preto sa lepšie hodí na kašu, prípadne na šalát.

2. Vyčistite piesok po koreňovej zelenine

Ak na uskladňovanie koreňovej zeleniny používate piesok, prepláchnite ho horúcou vodou a nechajte presušiť. Tým eliminujete škodce a zárodky chorôb, ktoré mohli zostať po predchádzajúcej sezóne. Nezabudnite tiež dezinfikovať debničky, do ktorých piesok presypete.

Praktický tip na skladnenie koreňovej zeleniny v teplej pivnici
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

3. Využívajte nízke debničky

Poskytujú najlepší prehľad o skladovanej úrode. Debničky by mali mať otvory nielen po stranách, ale aj na dne, aby bola zabezpečená správna cirkulácia vzduchu. Ovocie do nich ukladajte v jednej vrstve, aby ste mohli ľahko spozorovať, keď sa na niektorom plode objaví napríklad čierna hniloba. Čím skôr taký plod odstránite, tým menšie bude riziko, že nakazí aj ostatné. Pri ovocí je praktické obaliť každý plod papierom (alebo ho uložiť do slamy), čím sa zníži riziko šírenia chorôb v rámci jednej debničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #pivnica #skladovanie zeleniny #správne uskladnenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december