Toto sú praktické tipy, ako efektívne uskladniť ovocie a zeleninu, aby vám vydržali čo najdlhšie bez straty kvality.
1. Oddelené skladovanie ovocia a zeleniny je kľúčové
Ak máte možnosť, snažte sa ovocie a zeleninu uskladniť oddelene, pretože ich spoločné skladovanie môže negatívne ovplyvniť chuť a trvanlivosť úrody. Napríklad zemiaky nepatria k jablkám, pretože jablká môžu získať nepríjemnú zemiakovú pachuť. Mrkva zase môže spôsobiť, že jablká zhorknú. Ak nemáte inú možnosť, koreňovú zeleninu uskladniť aspoň v debničkách s vlhkým pieskom, čím predídete jej voľnému kontaktu s ostatnými plodinami.
2. Zaveďte si systém v uskladnení jablkovej úrody
Aj v rámci jednej miestnosti sa odporúča zaviesť systém – napríklad rozdeliť jablká podľa obdobia dozrievania a dĺžky skladovania. Skoršie odrody dajte dopredu, aby ste ich mali na očiach a postupne konzumovali, zatiaľ čo dlhšie skladovateľné môžu byť uložené vzadu. Je však dôležité, aby ste si nechali prístup ku všetkým debničkám, pretože je potrebné pravidelne kontrolovať plody a odstrániť tie, ktoré začínajú hniť, aby ste predišli šíreniu chorôb.
3. Etylén skracuje skladovateľnosť neskorších odrôd
Dozrievajúce jablká a hrušky uvoľňujú plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných plodín a tým skracuje ich skladovateľnosť. Preto by sa v ideálnom prípade nemali skladovať skoršie a neskoršie odrody spolu. Realita však často nedovoľuje takéto rozdelenie, a tak je dôležité pravidelne kontrolovať stav uskladnených plodov.
Čítajte aj Chladnička nie je pre všetkých: 8 druhov ovocia a zeleniny, ktorým chlad výrazne uberá na kvalite aj trvanlivosti4. Zdravé plody sú základom dlhodobého skladovania
Do pivnice ukladajte len zdravé ovocie a zeleninu. Neuskladňujte mechanicky poškodené plody – obité ovocie, zlomené korene zeleniny alebo prasknuté hlávky kapusty. Takúto úrodu však ani nevyhadzujte, len ju spracujte ako prvú.
5. Úrodu pred uskladnením vždy nechajte preschnúť
Pred uskladnením je dôležité nechať úrodu dôkladne vysušiť, najmä ak bola zbieraná po daždi alebo z vlhkej pôdy. Plody nechajte schnúť na mieste, kde dobre prúdi vzduch, ideálne do druhého dňa. Vydýchanie je potrebné hlavne pre zemiaky, pretože počas neho sa spevňuje ich šupka, čím sa pripravia na dlhší pobyt v pivnici.