Fio bankaFio banka

Pripomeňte si zabudnutý strom, ktorého plody v sebe ukrývajú tajomstvo zdravého trávenia a prirodzene znižujú cholesterol

V minulosti to bol bežný ovocný druh aj v našich končinách, no dnes je skôr vzácnou zaujímavosťou.

03.10.2024 14:00
mišpuľa obyčajná Foto:
debata

Okrem plodov s vysokou nutričnou hodnotou prináša aj okrasnú funkciu, a preto by ste s jeho pestovaním nemali otáľať. Samozrejme, ak vám to priestor umožní.

nashi, ázijská hruška Čítajte aj Exotika dostupná aj vo vašej záhrade: Objavte šťavnaté nashi a vyberte si niektorú z top odrôd pre dokonalú úrodu

Napriek latinskému pomenovaniu Mespilus germanica, mišpuľa obyčajná nepochádza z Nemecka. Jej pravlasť sa rozprestiera od juhovýchodnej Európy cez Arménsko až po severný Irán. Často sa uvádza, že mišpuľa môže rásť ako menší strom, no presnejším opisom by bolo, že ide o väčší ker. Jej konáre sa ťahajú viac do šírky než do výšky a práve preto je vhodnou drevinou aj do menších (nie úplne malých) záhrad.

Stavte na úžitok a krásu

Mišpuľa nie je len ovocnou drevinou s jedlými plodmi, ale môže byť celoročnou ozdobou vašej záhrady. V máji a na začiatku júna kvitne bohatými bielymi kvetmi, ktoré odolávajú neskorým jarným mrazom, čím sa zabezpečí bohatá úroda. Počas leta vyniká veľkými, sýtozelenými listami, ktoré sú na okraji jemne pílkovité a na jeseň menia farbu na žlto-červené odtiene. Ker dopĺňajú bronzovohnedé plody – guľovité malvice so štyrmi tvrdými semenami vo vnútri, ktoré na konároch vydržia veľmi dlho.

Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa obyčajná

Pestovateľské benefity

Mišpuliam sa u nás dobre darí v každej lokalite vhodnej pre ovocné dreviny, pričom preferujú teplejšie oblasti, ako sú napríklad vinohradnícke regióny. Na nechránených miestach a v mrazových kotlinách môžu stromy ohrozovať skoré, či naopak neskoré mrazy, no inak ide o dostatočne mrazuvzdorný druh. Vyžaduje slnečné a chránené miesto s vlhšou, ľahšou pôdou. Hoci mišpuľa nie je náročná na živiny, ocení viac vápnika. Celkovo je odolná proti chorobám a škodcom, čo z nej robí ideálnu drevinu pre ekologické pestovanie.

Starostlivosť po výsadbe

zahŕňa klasický povýsadbový rez, ktorý podporí dobré zakorenenie. Neskôr stačí občas odstrániť suché alebo poškodené konáre. Plná rodivosť sa prejaví v treťom až štvrtom roku po vysadení, pričom z jednej rastliny môžete získať až 30 kg plodov. Staršie kry, ktorých rodivosť klesá, môžete omladiť podobným rezom ako pri zmladzovaní jabloní.

Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa obyčajná

Podpník a výber odrody

Mišpuľa je samoopelivá, čo znamená, že úrodu získate aj z jediného kríka. Pri kúpe sadeníc sa však informujte o podpníku, na ktorý je drevina naštepená. Najčastejšie sa využíva dulový podpník, ktorý má však slabší koreňový systém a zhoršuje chuť plodov. Odporúča sa preto voliť odolnejšie podpníky, ako napríklad hloh. V niektorých prípadoch sa mišpuľa vrúbľuje aj na vlastný semenáč, jarabinu obyčajnú alebo hrušku, hoci takéto kry môžu dorásť do väčších rozmerov.

Ak si v zime odoberiete vrúble, môžete ich naštepiť na jar. Alternatívou je očkovanie v auguste.

Niektorí pestovatelia odporúčajú sadiť mišpuľu hlbšie, aby sa vrúbľované miesto ocitlo 10 až 20 cm pod povrchom pôdy. Tento spôsob umožňuje ušľachtilej odrode vytvárať vlastné korene, čím sa zvýši jej odolnosť. Pravokorenné mišpule je možné množiť aj potápaním výhonkov, ktoré však zakoreňujú dlhšie – aj dva roky.

Zber a využitie plodov

Mišpuľa dozrieva v októbri, no plody sú jedlé až po prvých mrazoch, keď tzv. zhniličkovatejú. Tento proces, ktorý sa obyčajne deje v novembri či decembri, spôsobí, že dužina zmäkne a trpká chuť sa zmení na sladkokyslú.

Plody sa konzumujú bez šupky. Zrelá dužina sa ľahko vydlabáva lyžičkou alebo sa dá vytlačiť zo šupky po odstránení stopky. Nezabudnite však na tvrdé semená, ktoré je lepšie vypľuť. Ak nechcete čakať na prirodzené premrznutie, môžete plody po dozretí uložiť do mrazničky alebo mierne povariť, no najlepšiu chuť dosiahnete po prirodzenom premrznutí.

Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa obyčajná

Lahodný džem z mišpúľ

Na tento recept budete potrebovať jeden až dva kilogramy plodov. Ak mišpule nepremrzli, tak ich umyte, odstráňte stopky a zvyšky kvetov a na niekoľko dní vložte do mrazničky. Po tom, čo boli vystavené mrazu ich vložte do vyššieho hrnca, zalejte trochou vody a priveďte do varu. Varte až kým nezmäknú a nezačnú sa rozpadať. Následne mišpule prepasírujte cez sitko. Získanú dužinu odvážte a následne varte so želírovacím cukrom v pomere 1 : 1. Spravte test hustoty na tanieriku a hotový džem naplňte do sterilizovaných pohárov.

Foto: SHUTTERSTOCK
mišpuľa obyčajná, džem

Mišpule sú bohatým zdrojom minerálov,

hlavne vápnika, horčíka, draslíka a sodíka, obsahujú aj vitamín C, vitamín B2 a vlákninu. V minulosti sa používali na liečbu tráviacich ťažkostí, no majú aj priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém a znižujú hladinu cholesterolu. Konzumujú sa čerstvé, ale výborné sú aj v podobe džemov, želé alebo pálenky. Mišpuľa je tiež včelársky významná rastlina.

ebenovník rajčiakový, hurmikaki Čítajte aj Veľkolepé úspechy Slovákov vyrážajú dych. Stali sme sa expertami na pestovanie hurmikaki? Takú úrodu ste ešte nevideli

Zaujímavý príbuzný

Mišpuľa japonská (Mespilus japonica syn. Eriobotrya japonica) sa u nás pestuje najmä ako okrasná nádobová rastlina, pretože neznesie silné mrazy. Od októbra do novembra kvitne a jej oranžové jedlé plody dozrievajú už na jar.

Mišpuľa japonská Foto: SHUTTERSTOCK
Mišpuľa japonská Mišpuľa japonská

Zaujímavosťou je aj hybrid mišpule a hlohu nazývaný Crataegomespilus, ktorý má menšie jedlé plody so zachovanými liečivými vlastnosťami hlohu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mišpuľa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december