Fio bankaFio banka

3 fakty o dulách, ktoré vás prekvapia: prečo očarili Grékov a Rimania ich šírili po Európe? Odhaľte tajomstvá tohto ovocia

Pokiaľ ide o kuchynské využitie, duly zažívajú veľkolepý návrat. Vedeli ste však, že táto ovocná plodina má bohatú, symbolmi popretkávanú históriu?

05.10.2024 14:00
dula Foto:
debata

Dula ako ovocný strom je pôvodom z Malej Ázie, no do južnej Európy sa dostala už v staroveku a neskôr až k nám. Najprv sa pestovala v oblastiach, kde sa darilo viniču. Tento strom (väčší ker) má ale čo ponúknuť aj po vizuálnej stránke. Atraktívne kvety sú pre záhradu estetickým prínosom. Duly u nás profitujú zo zmeny klímy, pretože ako teplomilnému druhu sa im čoraz viac darí.

dula Čítajte viac Zabudnuté ovocie pomáha pri liečbe vredov, zlepšuje trávenie, plody sú skvelé do súdka s kapustou a rozvoňajú skrine

Fakt 1: Dula je symbolom lásky a plodnosti

Duly sa v minulosti používali ako symbol plodnosti – svadobnému páru sa často daroval kôš plný týchto plodov, aby zabezpečil príchod detí. Mladomanželia mali zahryznúť do duly, aby pocítili sladkú vôňu lásky a trpkosť zrady. Až do 18. storočia sa verilo, že konzumácia dúl vedie k narodeniu zdravých a inteligentných detí. Vo viktoriánskom Anglicku, ak dostala mladá dáma dary v podobe dúl alebo dulového cukríka od džentlmena, mohla si byť istá jeho „vážnymi úmyslami“.

Foto: SHUTTERSTOCK
dula

Fakt 2: Ovocie s bohatou históriou

Duly sa pestujú už od staroveku. Pôvodne pochádzali z východného Stredomoria, kde sa s nimi stretli Gréci, ktorí si ich čoskoro obľúbili, a neskôr ich šírili medzi Rimanov. Rimania potom túto plodinu priniesli cez Alpy. Písomne je zaznamenané, že Karol Veľký v nariadení pre správu svojich majetkov „Capitulare de villis“ prikazoval pestovanie dúl. Obzvlášť cenné boli pre svoje liečivé účinky – kaša alebo šťava z nich údajne pomáhala pri zažívacích ťažkostiach a prechladnutí.

Foto: SHUTTERSTOCK
dula

Želé cukríky

  • 2 kg dúl, 800 g cukru, 2 citróny, vanilínový cukor

Ako na to? Duly dôkladne umyte, ošúpte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca, zalejte vodou, šupky a jadrovníky zabaľte do gázového vrecúška, pridajte k dulám a pod pokrievkou varte, kým ovocie nezmäkne. Potom ho sceďte a rozmixujte na kašu, ku ktorej pridajte cukor a šťavu z citrónov. Varte asi hodinu, až kým zmes nezhustne, občas premiešajte. Kašu nalejte na plech vystlaný alobalom alebo priamo nadávkujte do foriem na pralinky a postavte na teplý radiátor, kde zmes za 2–3 týždne vyschne, alebo sušte v rúre pri teplote 80 °C asi 10 hodín. Cukríky obaľte v cukre, orieškoch či v čokoláde.

Foto: SHUTTERSTOCK
dula, želé, cukrík

Spory vyvolalo aj jablko – alebo skôr dula, – ktorú bohyňa sváru Eris hodila medzi bohyne Héru, Afroditu a Aténu. Na plode bolo napísané „najkrajšej.“ Paris, syn trójskeho kráľa Priama, bol vybraný ako rozhodca. Víťazka Afrodita mu sľúbila, že získa Helenu, dcéru najvyššieho olympského boha Dia a spartskej kráľovnej Lédy, i za cenu jej únosu, čím vraj začala trójska vojna.

mišpuľa obyčajná Čítajte aj Pripomeňte si zabudnutý strom, ktorého plody v sebe ukrývajú tajomstvo zdravého trávenia a prirodzene znižujú cholesterol

Fakt 3: Niektoré odrody dúl sú jedlé aj surové

Čo tak dobre vonia, musí určite aj dobre chutiť – no v prípade dúl to žiaľ, často neplatí. Surové plody majú tvrdú a horko-trpkú chuť. Až po varení alebo lisovaní šťavy sa môžu použiť na prípravu detskej výživy, limonád, sirupov, čatní a ďalších pokrmov. Existujú však aj odrody, ktoré sa dajú konzumovať surové – podobne ako jablká. Príkladom je turecká odroda ‘Shirin’ alebo hruškovitá dula ‘Haruka’. Šľachtitelia však nezaháľajú, preto môžete hľadať aj odrody s názvami ‘Cydora’, ‘Eshme’, ‘Krymska’ alebo ‘Limon Ayvasi’. Pred konzumáciou je vždy vhodné zotrieť jemný povlak zo šupky, ktorý spôsobuje horkosť. A ešte jeden tip: duly najlepšie chutia, ak sú nakrájané na tenké plátky.

Foto: SHUTTERSTOCK
dula
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #dula #ovocné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december