Topinambury, známe aj ako hľuzy slnečnice hľuznatej (Helianthus tuberosus), sú vynikajúcou a často prehliadanou zeleninou, ktorá v sebe ukrýva množstvo zdravotných výhod. Hoci boli na našom území pestované už 200 rokov pred príchodom zemiakov, ich popularita v posledných desaťročiach výrazne klesla. V období rokov 2011 až 2014 bolo ich pestovanie dokonca zakázané kvôli ich invazívnemu potenciálu. Dnes sa však môžete k tejto chutnej a zdravej plodine opäť vrátiť.
Výživová hodnota a zdravotné benefity
Topinambury sú obzvlášť cenené pre vysoký obsah draslíka, železa, fosforu a vitamínov skupiny B. Obsahujú aj inulín, čo je látka obzvlášť dôležitá pre diabetikov, pretože pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, majú nízky obsah kalórií (len 54 kcal na 100 g), žiadny tuk a neobsahujú glutén, čo ich robí ideálnou voľbou pre ľudí s diétami alebo tráviacimi problémami. Ich konzumácia má pozitívny vplyv aj na zdravie tráviaceho systému. Inulín podporuje rast laktobacilov a bifidobaktérií, čo pomáha pri udržiavaní zdravej črevnej mikroflóry a zlepšuje trávenie. Taktiež sa hovorí o ich antioxidačných vlastnostiach a pozitívnom vplyve na imunitný systém. V ľudovom liečiteľstve sa topinambur využíva na zmiernenie tráviacich ťažkostí, únavy či dokonca ako podpora pri metabolických problémoch.
Nenáročná zelenina pre každého
Topinambury môžete pestovať takmer kdekoľvek, pretože nemajú špecifické požiadavky na pôdu. Sú vhodné na pestovanie ako jednoročná alebo viacročná plodina. Ak ich necháte v pôde, obnovia sa samy na ďalšiu sezónu. Najlepšie je vysadiť ich popri plote, kde môžu slúžiť aj ako pohľadová bariéra. S výsadbou by ste mali začať v marci alebo apríli, pričom odporúčaná hĺbka sadenia je 12 až 14 cm. Pokiaľ však chcete využiť plný potenciál tejto plodiny, odporúčame výsadbu už na jeseň, pred príchodom prvých mrazov. Vďaka tomu budú rastliny na jar skôr klíčiť a lepšie využijú zimnú vlahu, čo zvýši šance na bohatú úrodu.
Zber a využitie topinamburov
Jednou z hlavných výhod topinamburov je dlhé obdobie zberu. Hľuzy sú mrazuvzdorné až do –40 °C, čo znamená, že ich nemusíte z pôdy vyberať naraz. Môžete ich zbierať podľa potreby počas siedmich mesiacov v roku, čo je neoceniteľná výhoda pre každého záhradkára. Vhodné sú na konzumáciu aj na jar, kým nezačnú opäť klíčiť. Či už sa rozhodnete topinambury variť, piecť, zapekať alebo konzumovať surové, ich chuť vás nesklame. V kuchyni ich možno využiť na prípravu pyré, polievok alebo ako prílohu k rybám. Môžete ich kombinovať s rôznou sezónnou zeleninou, ako sú kelové ružičky, paprika či baklažán, a doplniť o výraznejšie syry alebo smotanu.
Objavte chutné recepty z topinamburov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj jednoduché na prípravu. Jedlá prekvapia chuťou a do kuchyne prinesú nové možnosti.
Dajte topinamburom šancu a presvedčíte sa, že ide o nenáročnú a chutnú zeleninu, ktorá si zaslúži svoje miesto vo vašej záhrade aj v kuchyni.