Pestovanie tejto mrazuvzdornej dreviny je jednoduché a vhodné pre našu klímu, pričom jej plody sa stávajú obľúbeným doplnkom zdravého jedálneho lístka. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k zlepšeniu imunity, znižujú hladinu cholesterolu, regulujú krvný tlak a podporujú trávenie. Goji je navyše účinným prostriedkom prevencie rôznych ochorení vrátane rakoviny.

Štvrtá do zbierky drevín
Táto plne mrazuvzdorná drevina, hoci zatiaľ nie je veľmi rozšírená v slovenských záhradách, by nemala chýbať v zbierke ovocných druhov, najmä ak už pestujete zemolez, aróniu či rakytník. Jej pestovanie je vhodné na celom území Slovenska, no dôležité je, aby ste jej zabezpečili slnečné stanovište. V tieni totiž kustovnica často trpí múčnatkou, ktorá znehodnocuje listy aj plody. Tento problém sa však dá ľahko zvládnuť správnou starostlivosťou a zabezpečením vhodných pestovateľských podmienok. Okrem dostatočného prístupu svetla je potrebné dávať pozor aj na prehustenie kra, čo môže rastline uškodiť.

Bez problémov ju zoženiete
Kustovnica je dostupná v ponuke mnohých predajcov rastlín, a to najmä vo forme kontajnerovaných výpestkov, ktoré môžete vysádzať od jari do jesene. V prvých rokoch je nevyhnutné rastlinu pravidelne zalievať, aby dobre zakorenila. Po každom reze je vhodné prihnojiť ju základnými hnojivami a dusíkatým roztokom, aby sa podporil jej rast. Pri hnojení však dodržiavajte odporúčané dávky, pretože príliš veľa dusíka môže spôsobiť opadanie kvetov a poškodiť rastlinu.

Bujnejšia než iné druhy
Jedným z častých problémov pri pestovaní kustovnice je jej nadmerný rast, ktorý môže viesť k tomu, že rastlina prestane kvitnúť. Aby ste takejto situácii predišli, odporúča sa výrazný rez v jarných mesiacoch, ktorý podporí tvorbu bočných výhonkov, na ktorých sa neskôr tvoria kvety a plody. Počas leta nezabudnite odstraňovať poškodené alebo príliš zahusťujúce konáre, čím podporíte zdravý rast.

Po stáročia známa liečivka
Plody kustovnice, často označované ako elixír dlhovekosti, sú v tradičnej čínskej medicíne známe už stáročia. Konzumujú sa čerstvé alebo sušené, a sú skvelým doplnkom do rôznych jedál, od kaší až po čaje. Obsahujú komplex vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus. Stačí malé množstvo goji denne (6 až 18 gramov) na posilnenie imunity a prevenciu ochorení.

V Ázii je kustovnica čínska symbolom zdravia, krásy a dlhovekosti.