Slováci sa môžu pochváliť vlastnou tradíciou kvasenia kapusty, ktorá bola u našich predkov bežná a známa pozitívnymi účinkami na zdravie. Už 200 gramov kvasenej kapusty pokryje dennú dávku vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Táto pochúťka zo súdka tiež obsahuje pre telo prospešné mliečne baktérie a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a chránia tráviaci trakt. V kapuste ďalej nájdete minerály ako draslík, železo, horčík a zinok, ktoré prospievajú srdcu, svalom a celkovému duševnému zdraviu. Treba však upozorniť, že konzumácia kvasenej zeleniny môže u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie čriev či nadúvanie, najmä ak nie sú na ňu zvyknutí. Obsahuje tiež vyšší podiel soli, a preto nie je vo zvýšenom množstve vhodná ani pre osoby s vysokým krvným tlakom.
Tradičná stupavská
Na Slovensku sa najväčšou slávou v kvasení kapusty pýši oblasť Záhoria, najmä stupavská časť Mást. Kapusta, známa ako „Stupavské zelé,“ má špecifickú chuť s mierne chrenovou pikantnosťou. Tento výrazný charakter nie je spôsobený pridanými koreninami, ale špecifickým podnebím a úrodnou pôdou, bohatou na piesok a černozem. Historicky bola kapusta zo Stupavy dôležitá aj pre obchod – miestni ju vozili až do Bratislavy a po železnici dokonca až do Viedne, Česka či Nemecka. V tradícii kvasenia Mášťania pokračujú dodnes a miestni pestovatelia každoročne na jeseň predávajú čerstvé hlávky, rezanku aj kvasenú kapustu priamo zo sudov.
Čítajte viac Jeden pohár tejto šťavy denne vám naštartuje trávenie, pomôže pri zápche, doplní dôležité vitamíny a zlepší náladu