Slováci sa môžu pochváliť vlastnou tradíciou kvasenia kapusty, ktorá bola u našich predkov bežná a známa pozitívnymi účinkami na zdravie. Už 200 gramov kvasenej kapusty pokryje dennú dávku vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Táto pochúťka zo súdka tiež obsahuje pre telo prospešné mliečne baktérie a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a chránia tráviaci trakt. V kapuste ďalej nájdete minerály ako draslík, železo, horčík a zinok, ktoré prospievajú srdcu, svalom a celkovému duševnému zdraviu. Treba však upozorniť, že konzumácia kvasenej zeleniny môže u niektorých ľudí spôsobiť podráždenie čriev či nadúvanie, najmä ak nie sú na ňu zvyknutí. Obsahuje tiež vyšší podiel soli, a preto nie je vo zvýšenom množstve vhodná ani pre osoby s vysokým krvným tlakom.

Tradičná stupavská
Na Slovensku sa najväčšou slávou v kvasení kapusty pýši oblasť Záhoria, najmä stupavská časť Mást. Kapusta, známa ako „Stupavské zelé,“ má špecifickú chuť s mierne chrenovou pikantnosťou. Tento výrazný charakter nie je spôsobený pridanými koreninami, ale špecifickým podnebím a úrodnou pôdou, bohatou na piesok a černozem. Historicky bola kapusta zo Stupavy dôležitá aj pre obchod – miestni ju vozili až do Bratislavy a po železnici dokonca až do Viedne, Česka či Nemecka. V tradícii kvasenia Mášťania pokračujú dodnes a miestni pestovatelia každoročne na jeseň predávajú čerstvé hlávky, rezanku aj kvasenú kapustu priamo zo sudov.
