Niektoré druhy zeleniny obsahujú toxické látky, ktoré sú v surovom stave škodlivé – varením sa z plodín odbúravajú, alebo sa rozkladajú na neškodné prvky. Nedá sa povedať, že by vás konzumácia napríklad surového zemiaku stála život, to určite nie, ale vo väčšom množstve by vám mohla spôsobiť žalúdočné ťažkosti a stavy otravy podobne, ako je to v prípade fazule. Zelenín, ktorých konzumácia za surova nie je žiaduca je viac, no v tomto článku vám predstavíme päť, v slovenských kuchyniach najviac využívaných.
Čítajte viac Chladnička nie je pre všetkých: 8 druhov ovocia a zeleniny, ktorým chlad výrazne uberá na kvalite aj trvanlivostiFazuľa
Už ako deti sa učíme, že fazuľu nesmieme jesť surovú. Na rozdiel od hrachu, ktorý sa často konzumuje priamo z lusku, je pri fazuli potrebné byť opatrný. V surovom stave obsahuje toxickú bielkovinovú zlúčeninu fazín, ktorá je pre človeka nebezpečná. Táto látka patrí medzi lektíny a spôsobuje zhlukovanie červených krviniek. Konzumácia surovej fazule môže vyvolať nevoľnosť, hnačku a zvracanie. Na neutralizáciu fazínu je potrebné fazuľu variť minimálne 10 minút.