Pokračovanie článku: Jedovaté, nestráviteľné, nebezpečné? Týchto 5 druhov zeleniny si žiada varenie – surové ohrozujú vaše zdravie

Foto: SHUTTERSTOCK
baklažán

Baklažán

Patrí rovnako ako zemiaky medzi ľuľkovité rastliny. Obsah solanových alkaloidov závisí od stupňa zrelosti plodov. S dozrievaním sa množstvo toxických látok prirodzene znižuje podobne, ako pri rajčinách, pričom moderné odrody baklažánu sú už dokonca šľachtené tak, aby ich od začiatku rastu obsahovali len minimálne množstvá. Aj napriek tomu sa však baklažán surový nekonzumuje. Jemnú hubovitú arómu rozvinie až po tepelnej úprave – pečení, grilovaní alebo dusení. Surový baklažán má gumovité až špongiovité vnútro s náznakom horkosti, ktoré je prakticky nepožívateľné.

zber zeleniny, Čítajte viac Paprika, rajčiny, tekvice, uhorky, baklažán: Zberáte ich v pravý čas? Možno neviete, že sa oberáte o chuť, arómu aj vitamíny

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #zemiaky #baklažán #šošovica #fazuľa #mangold
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december