Fio bankaFio banka

Pokračovanie článku: Jedovaté, nestráviteľné, nebezpečné? Týchto 5 druhov zeleniny si žiada varenie – surové ohrozujú vaše zdravie

‘Rhubarb Chard’ je nenáročný mangold s tmavo... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold ‘Rhubarb Chard’ je nenáročný mangold s tmavo červenými listovými stopkami opäť vhodný aj na pestovanie spôsobom baby leaf. Rastliny sa vyznačujú naozaj rýchlym rastom, preto je prvý zber možný už 55 dní po sejbe.

Mangold

Botanický príbuzný cvikly aj repy cukrovej patrí medzi výživné druhy listovej zeleniny bohaté na vitamíny a minerály. Často sa prirovnáva ku špenátu a aj sa podobne pripravuje. Surový mangold však často obsahuje vysoké množstvo dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na škodlivé dusitany. Tie spôsobujú premenu hemoglobínu na methemoglobín, ktorý má obmedzenú schopnosť prenášať kyslík, čo vyvoláva methemoglobinémiu. Ďalej mangold obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá môže znižovať hladinu vápnika v tele a vo vysokých dávkach prispievať k vzniku obličkových kameňov. Na rozdiel od mladých špenátových listov, ktoré sa dajú čerstvé pridať do šalátu, je lepšie mangold pred konzumáciou blanšírovať alebo uvariť. Tým sa obsah dusičnanov a kyseliny šťaveľovej výrazne zníži.

šalát, priesady, vysádzanie priesad Čítajte viac Za nebezpečné dusičnany v jarnej zelenine si častokrát môžu sami záhradkári: Vyvarujte sa týchto chýb

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #zemiaky #baklažán #šošovica #fazuľa #mangold
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december