
Mangold
Botanický príbuzný cvikly aj repy cukrovej patrí medzi výživné druhy listovej zeleniny bohaté na vitamíny a minerály. Často sa prirovnáva ku špenátu a aj sa podobne pripravuje. Surový mangold však často obsahuje vysoké množstvo dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na škodlivé dusitany. Tie spôsobujú premenu hemoglobínu na methemoglobín, ktorý má obmedzenú schopnosť prenášať kyslík, čo vyvoláva methemoglobinémiu. Ďalej mangold obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá môže znižovať hladinu vápnika v tele a vo vysokých dávkach prispievať k vzniku obličkových kameňov. Na rozdiel od mladých špenátových listov, ktoré sa dajú čerstvé pridať do šalátu, je lepšie mangold pred konzumáciou blanšírovať alebo uvariť. Tým sa obsah dusičnanov a kyseliny šťaveľovej výrazne zníži.
