Zdravotné výhody karamboly
Karambola je bohatá na množstvo zdraviu prospešných živín. Najväčší prínos má vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje vzhľad pokožky a pomáha v boji proti voľným radikálom. Okrem toho obsahuje aj vitamíny skupiny B, ako B1, B2, B3 a B5, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému a metabolizmu. K tomu všetkému je karambola aj dobrým zdrojom minerálov, ako draslík (pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele), horčík (dôležitý je pre správnu činnosť svalov a nervov), železo (prispieva k tvorbe červených krviniek). V karambole sa nachádzajú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele a môžu znižovať riziko vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či cukrovka.

Aké zdravotné riziká sú spojené s karambolou?
Hoci ponúka množstvo zdravotných výhod, treba ju konzumovať s mierou, najmä ak máte problémy s obličkami. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá môže zhoršiť funkciu obličiek a zvyšovať riziko tvorby obličkových kameňov podobne, ako neprimeraná konzumácia rebarbory. Toto ovocie obsahuje aj neurotoxín caramboxin, ktorý, hoci v malých množstvách neškodí, ale ľudia s citlivým organizmom alebo s obličkovými problémami by mali byť pri jeho konzumovaní obozretní.
Ako správne zaradiť karambolu do stravy?
Konzumácia
Ak nemáte obličkové problémy alebo iné kontraindikácie, karambolu oceníte ako nízkokalorické ovocie. Je bohatá na vlákninu, takže ideálna v prípade, že potrebujete naštartovať trávenie. Platí však, že všetko treba robiť s mierou. Začnite preto s menšími porciami a sledujte, ako váš organizmus zareaguje. Pri užívaní liekov na zníženie krvného tlaku alebo iných liekov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, je dobré skonzultovať konzumáciu karamboly s lekárom.
Výber a skladovanie
Pri kúpe karamboly si vyberajte plody, ktoré sú pevné na dotyk a majú žltú až zlatistú farbu. Zelené ešte nie sú úplne zrelé a budú mať kyslú chuť, avšak pomerne rýchlo dozrú pri izbovej teplote. Ak už máte zrelú karambolu, ideálne je ju čím skôr skonzumovať, pretože po prezretí sa na nej tvoria hnedé škvrny.
Čistenie
Pred konzumáciou plod poriadne umyte, škrabkou, prípadne nožíkom odstráňte hrebene z jednotlivých rebier a karambolu priečne nakrájajte na plátky, čím získate efektné hviezdičky.
Recepty
Karambola je ideálnym doplnkom do ovocných šalátov, môže byť pridaná do smoothies, nápojov, dezertov. V ázijskej kuchyni je častou ingredienciou dusených jedál. U nás sa najčastejšie používa na prízdobu dezertov. Náš výber zaujímavých receptov:
- Ovocný šalát s orechmi a kuracími nugetkami: svieži a výživný recept, ktorý skombinuje karambolu s ďalšími ovocnými ingredienciami a kuracími nugetkami.
- Jablkové pyré s karambolou: jednoduchý dezert, ktorý vďaka karambole získava exotický šmrnc.
- Cheesecake s karambolou: lahodný dezert s karambolou, ktorý skvele doplní vašu sladkú tablu.

Pestovanie karamboly v podmienkach Slovenska
Karambola, botanicky správne egrešovec oblý (Averrhoa carambola) pochádzajúce z nížinatých oblastí juhovýchodnej Ázie. Ide o strom alebo väčší ker s perovitými listami, ktorý dosahuje výšku viac ako päť metrov, ale vzhľadom na tenké konáre je pre rastlinu charakteristická ovisnutá koruna. Pestovanie egrešovca v podmienkach Slovenska je výzvou, hlavne kvôli náročným požiadavkám na teplo a vlhkosť, ale za vyskúšanie stojí. Rastlina nie je mrazuvzdorná, preto treba počítať s dobre zaizolovaným skleníkom, zimnou záhradou alebo mať rastlinu ako izbovku.
- Pestovanie v skleníku: optimálna teplota pre rast efrešovca je medzi 25 až 30 °C počas dňa a minimálne 18 °C v noci. V zime je potrebné zabezpečiť teplotu nad bodom mrazu, aby rastlina nevymrzla – ideálne nad 18 °C.
- Pestovanie v interiéri: egrešovec možno pestovať aj v interiéri ako izbovú rastlinu. Dôležité je vybrať svetlé miesto s priamym slnečným svetlom počas väčšiny dňa, pričom rastlina znesie aj priamy slnečný úpal, ale treba byť opatrný pri predjarných slnečných lúčoch. Po celý rok treba zabezpečiť teplotu nad 18 °C.
Egrešovec je samoopelivý, ale v interiérových podmienkach môže byť opelenie menej efektívne. Preto, ak po kvetoch jemne prejdete štetcom, zvýšite pravdepodobnosť nasadenia plodov. Tie sa vyvíjajú 5 až 6 mesiacov po opelení. Rastlina pri dobrých podmienkach začína rodiť až v 5 rokoch.

Praktická starostlivosť o rastúci egrešovec
- Rastlina nie je náročná na zálievku, avšak treba zabezpečiť, aby koreňový bal nepreschol.
- Substrát by mal byť ľahký a dobre priepustný. Egrešovec je náchylný na hubové choroby, preto je dobré, ošetriť pôdu proti plesniam.
- Časté presádzanie nie je žiaduce, rastlina tým trpí. S koreňmi treba manipulovať veľmi opatrne.
- Rovnako problematický je aj hlboký rez, ktorý egrešovec neznesie.
- Zo škodcov bývajú častým problémom roztočce a vošky, ktoré poškodzujú listy cicaním rastlinných štiav, čo oslabuje celú rastlinu. Pri chemickom ošetrení je potrebné byť opatrný, pretože egrešovec je na takéto prípravky veľmi citlivý a môže uhynúť. Preto sa v prípade potreby odporúča používať biologické prípravky na ochranu rastlín.

Egrešovec oblý nie je rastlinou vhodnou pre začiatočníkov, pretože jej pestovanie vyžaduje veľa trpezlivosti a istú dávku skúseností s exotickými druhmi. Avšak pre tých, ktorí hľadajú výzvu a majú záujem o nezvyčajné rastliny, môže byť zaujímavou voľbou. Plody egrešovca nazývané karambola sú veľmi chutným exotickým ovocím bohatým na živiny, ktoré je hlavne v zimnom období dostupné aj na pultoch našich predajní. Majte však na pamäti, že nie je vhodné pre každého – ak máte problémy s obličkami, radšej sa týmto ovocným hviezdam vyhnite.