Fio bankaFio banka

Zelená vňať ako tajný strážca zdravia: Ochrana proti zápalom, rakovine i stresu priamo z vašej kuchyne

Listový petržlen, príbuzný svojho koreňového variantu, patrí medzi najhodnotnejšie zdroje vitamínu C. Tento skromný, no nesmierne úžitočný zástupca bylín môže byť navyše pestovaný aj v zime, čo z neho robí ideálnu voľbu pre každú kuchyňu.

17.12.2024 06:00
petržlen listový Foto:
debata (1)

Pestovanie listového petržlenu na okennom parapete

Rovnako ako jeho koreňový „bratranec“, aj listový petržlen je dvojročná rastlina. Počas prvej sezóny vytvára len listy, kým v druhej sa objaví kvetná stonka. Jeho pestovanie nie je náročné – dokonca je možné rýchlenie v byte alebo v skleníku. Listový petržlen si dokáže poradiť aj s obmedzeným slnečným svetlom, čo ho predurčuje na pestovanie za oknom.

Odroda petržlenu listového s hladkými listami... Foto: SHUTTERSTOCK
petržlen listový Odroda petržlenu listového s hladkými listami je napríklad ‘Gigante D'Italia’ alebo ‘Festival’.

Možnosti zimného pestovania petržlenu listového

  • Presadenie zo záhrady: rastlinu pred mrazmi jednoducho presaďte z hriadky do čerpníka a umiestnite na okenný parapet mimo dosah tepla z radiátora.
  • Sejba: semená odolných odrôd petržlenu listového vysejte do substrátu zmiešaného so záhradnou zeminou. Predklíčenie vo vlhkej handričke urýchli proces.
  • Pestovanie z koreňa: Pri čistení koreňa petržlenu na varenie odrežte hornú časť, z ktorej vyrastá vňať asi s 2 cm spodnou časťou a položte ju do misky s vodou. Po asi dvoch týždňoch začne z kústa koreňa vyrastať čerstvá vňať.

Pri pestovaní petržlenu v kvetináči je dôležité dbať na miernu zálievku, aby sa predišlo hnilobe alebo plesni. Hnojenie nie je potrebné, pretože rastlina je nenáročný a bez problémov si vystačí aj s minimálnou starostlivosťou.

Super tip, ako mraziť bylinky
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Zdravotné prínosy listového petržlenu

Pravidelná konzumácia zelenej vňate prináša široké spektrum zdravotných výhod, ktoré z petržlenu robia nenahraditeľnú súčasť zdravého jedálneho lístka.

  1. Prevencia rakoviny: obsahuje apigenín – látku súvisiacu s ochranou pred rakovinou prsnej žľazy. Konzumácia petržlenovej vňate s grilovanými pokrmami neutralizuje rakovinotvorné látky vznikajúce pri vysokých teplotách.
  2. Protizápalové účinky: vysoký obsah antioxidantov a vitamínov pomáha zmierniť zápalové procesy v tele.
  3. Podpora zdravej pokožky: významný obsah vitamínu C stimuluje tvorbu kolagénu, čím prispieva k udržaniu elasticity pokožky.
  4. Pevné kosti: denný prísun troch listov z petržlenovej vňate zabezpečuje potrebnú dávku vitamínu K, nevyhnutného pre zdravie kostí.
  5. Podpora trávenia: upokojuje žalúdok a pomáha predchádzať nadúvaniu.
  6. Sviežejší dych: žutie čerstvej vňate petržlenu eliminuje nepríjemný zápach z úst.
  7. Ochrana močových ciest: v homeopatii sa využíva pri infekciách močových ciest a prevencii tvorby kameňov.
  8. Podpora srdca: obsah žlelaza a antioxidantov pomáha zlepšiť zdravie kardiovaskulárneho systému.
Petržlen listový, alebo tiež vňaťový môže mať... Foto: SHUTTERSTOCK
petržlen listový Petržlen listový, alebo tiež vňaťový môže mať aj takéto kučeravé listy. Sú to odrody ako napríklad ‘Kadeřavá’, ‘Moss Curled’ alebo ‘Astra’.

Tipy na zaradenie listového petržlenu do stravy

Listový petržlen je čerstvý najúčinnejší. Pridajte ho do polievok, šalátov, smoothie alebo ako ozdobu k mäsu. Ak máte prebytok, uskladnite ho zmrazený alebo sušený, aby ste si jeho benefity mohli vychutnávať celoročne. Tento zelený poklad si zaslúži svoje miesto v kažj domácnosti. Nech už si ho vypestujete sami alebo zakúpite v obchode, jeho prínosy pre zdravie a chuťové poháriky sú nepopierateľné.

Pesto z petržlenovej vňate

je vynikajúcou alternatívou k tradičnému bazalkovému. Jeho príprava je jednoduchá a výsledná chuť obohatí rôzne jedlá.

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvej petržlenovej vňate (bez hrubých stoniek)
  • 1/2 šálky píniových orieškov alebo vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
Foto: SHUTTERSTOCK
petržlen listový, pesto

Postup:

Na suchej panvici jemne opražte oriešky, kým nezískajú zlatistú farbu, a nechajte ich vychladnúť. V mixéri spojte petržlenovú vňať, vychladnuté oriešky a cesnak. Mixujte, kým nedosiahnete jemnú konzistenciu. Pridajte nastrúhaný parmezán a krátko premiešajte. Počas mixovania pomaly prilievajte olivový olej, až kým nevznikne hladká zmes. Dochutťe citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Hotové pesto preložte do sterilizovanej nádoby a skladujte v chladničke. Pre dlhšiu trvanlivosť povrch pesta zalejte tenkou vrstvou olivového oleja.

Toto pesto je ideálne ako omáčka k cestovinám, nátierka na pečivo alebo ako dochucovadlo k mäsovým a zeleninovým pokrmom.

naparovanie, inhalovanie Čítajte viac Bylinky na naparovanie: Ako na účinnú inhaláciu pri prechladnutí a upchatých dutinách?

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #petržlen #petržlenová vňať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december