Fio bankaFio banka

Zázrak zo záhrady, ktorý nahradí zemiaky a prekvapí chuťou. Objavte zeleninu plnú vitamínov, ktorá prekoná vaše očakávania

Nenáročná na pestovanie, plná vitamínov a prekvapivá chuťou - táto zelenina si zaslúži miesto vo vašej kuchyni. S jej všestranným využitím, od chutných príloh po zdravé polievky, vás nielenže poteší na tanieri, ale aj podporí v zdraví. Objavte jej tajomstvá.

02.01.2025 14:00
kvaka Foto:
debata

Kvaka patrí dnes medzi menej známe plodiny, no v podhorských a horských oblastiach si stále udržiava svojich priaznivcov. Jej nenáročnosť, vysoké výnosy a vynikajúca skladovateľnosť z nej robia atraktívnu voľbu pre pestovateľov.

Pred objavením Ameriky bola kvaka podobne dôležitou plodinou ako dnes zemiaky. Pochádza zo Stredomoria, kde ju pestovali už staroveké civilizácie. Pôvodne mala výraznú repovú chuť, ktorá sa šľachtením postupne zjemnila. Zmienky o pestovaní kvaky nájdeme už v rímskych spisoch, kde bola považovaná za dôležitú súčasť jedálneho lístka.

Botanicky je kvaka dvojročná rastlina, no pestuje sa ako jednoročná. V prvom roku vytvára guľovitú buľvu podobnú repe či zeleru a ružicu listov pokrytých jemným voskovým povlakom. Ak ju necháte prezimovať, druhý rok zakvitne a vytvorí semená, ktoré si za vhodných podmienok udržia vysokú klíčivosť až päť rokov. Pestovanie vlastného osiva je tak jednoduché a efektívne.

Odrody kvaky

Medzi najcennejšie odrody patrí žltá kvaka, ktorá je bohatá na živiny a vhodná na priamu konzumáciu i uskladnenie. Napríklad odroda ‘Helenor’ je ideálna na varenie aj skladovanie, podobne ako ‘Dalibor’. Fialová kvaka s bielou dužinou, napríklad odroda ‘Brora’, je obzvlášť chutná. Biele odrody, ako ‘Milevský’, sú často využívané ako krmovina, ale ich chuť môže prekvapiť aj pri priamom spracovaní. Pri výbere odrôd sa riaďte nielen chuťou, ale aj pestovateľskými podmienkami vo vašej lokalite.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka

Pestovanie

Kvaku môžete pestovať buď zo semien, ktoré vysievate v apríli priamo na hriadku, alebo z predpestovanej sadby, ktorá sa vysádza v máji. Patrí medzi rastliny druhej trate, preto ju pestujte po plodinách hnojených maštaľovým hnojom, ako sú paradajky alebo uhorky. Optimálny spon je 40 × 30 cm.

Keďže kvaka zakoreňuje plytko a jej buľva je často nad povrchom pôdy, je vhodné prihňanie zeminy. Počas vegetácie treba hriadku pravidelne okopávať a zavlažovať, najmä počas dlhšieho sucha. Kvaka sa osvedčila aj pri pestovaní v zmiešaných záhonoch, kde ju možno kombinovať s kapustovinami alebo šalátmi.

Skočky často potrápia aj kvaku
Video
Pestovatelia by mali dávať pozor na skočky, ktoré by mohli kvaku poškodiť. Ochrana pomocou netkaných textílií môže výrazne znížiť riziko napadnutia. / Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Odolná proti chladu, náročná na živiny

Kvaka je často pestovaná v chladných a vlhkých oblastiach, kde iné druhy zeleniny nemusia prosperovať. Vyžaduje dostatok draselných živín a vlhké, ale nezamokrené pôdy. Je mrazuvzdorná do –10 °C, čo umožňuje neskoršiu výsadbu priesad alebo zber do neskorej jesene. Ak jej zabezpečíte pravidelný prísun draslíka, odmení vás vysokou kvalitou úrody.

Zber a skladovanie

Kvaku začínajte zberať od druhej polovice septembra. Vyhnite sa prehnanému rastu buliev, ktoré by mohli zdrevnatieť a stratiť chuť. Pri zbere použite rýľovacie vidly a buľvy opatrne vytiahnite z pôdy. Poškodené sa rýchlo kazia, preto dbajte na šetrný prístup. Na zimné uskladnenie kvaku zberajte pred prvými silnejšími mrazmi. Odstráňte listy a kvaku uložte do debničiek zasypaných vlhkým pieskom. Uskladnená kvaka si pri správnych podmienkach zachová chuť až do jari.

Uskladnenie koreňovej zeleniny v teplej pivnici
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Kvaka verzus okrúhlica

Rozlíšiť kvaku od okrúhlice môže byť pre laikov náročné. Kvaka je príbuzná repe, kým okrúhlica patrí ku kapuste poľnej. Kvaka má väčšie buľvy a dlhšiu vegetáciu. Okrúhlica je vhodnejšia na priamu konzumáciu, zatiaľ čo kvaka ponúka širšie možnosti spracovania.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka, vodnica

Spracovanie v kuchyni

Kvaka má široké využitie. Menšie buľvy sa konzumujú podobne ako reďkovky, väčšie je potrebné olúpať. Surová kvaka je krehká, pikantná a môže pripomínať chuťou reďkovku alebo kaleráb. Skvelo sa hodí ako príloha, do šalátov, polievok, alebo pečená na olivovom oleji. Kombinujte ju s kuskusom, tekvicou, cviklou či cesnakom. Pri pečení ju môžete dochutiť medom alebo balzamikovým octom pre intenzívnejšiu chuť. Výborná je do fazuľovej polievky nasladko.

Varínska kvaka
Video
Zdroj: TV Varecha

Recept na kvakovú kašu

Kilogram kvaky očistite, nakrájajte na kocky a duste na masle. Pridajte soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, cibuľu, trochu mlieka a duste do zjemnenia. Zmes rozmixujte, zahustite zápražkou a primiešajte žĺlky. Podávajte s petržlenovou vňaťou. Táto kaša je skvelou alternatívou ku klasickému zemiakovému pyré.

Zdravotné benefity

Kvaka je bohatým zdrojom vitamínov (C, A, B1, B6, E) a minerálov (Ca, K, Mg). Jej vysoký obsah vlákniny pomáha pri problémoch s trávením, dnou, reumou a podporuje zdravie kostí. Kvaka je nízkokalorická a vhodná pri diétnom stravovaní. Pravidelná konzumácia môže tiež prispieť k znižovaniu hladiny cholesterolu a k podpore imunity.

Kvaku môžete v obchodoch nájsť aj pod českým... Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka Kvaku môžete v obchodoch nájsť aj pod českým názvom „tuřín“.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #kvaka #koreňová zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december