Zázračný elixír zdravia je dostupný pre každého, no stále ho jeme málo: Podporí srdce i trávenie, odporúča sa deťom aj dospelým

Jablká sú neodmysliteľnou súčasťou našich záhrad i kuchýň, no viete, čo všetko sa skrýva pod ich nenápadnou šupkou?

12.01.2025 06:00
jablko Foto:
debata (2)

Tento všestranný plod je nielen zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov, ale aj účinným bojovníkom proti voľným radikálom a každodenným zdravotným ťažkostiam.

Nenápadný poklad našich záhrad

Jablká patria medzi ovocie, ktoré je na Slovensku celoročne dostupné a obľúbené. Sú neodeliteľnou súčasťou mnohých tradičných receptov, no vyznačujú sa aj vysokým obsahom nutrične cenných látok. Ako upozorňuje doc. Ing. Marta Habánová, PhD., z Katedry výživy ľudí Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre, jablká takmer neobsahujú bielkoviny, ale zato majú vysoký obsah vody a minimum sacharidov.

Tipy a triky do kuchyne: ako využiť jablkové šupky?
Video
Zdroj: TV Varecha

Vitamíny, minerály a antioxidanty

  • Jablká sú bohatým zdrojom vitamínov, ako sú vitamín C, E, vitamíny skupiny B (B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – niacín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B7 – biotín) a beta-karotén, prekurzor vitamínu A. Obsahujú aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a krv.
  • Z minerálnych látok sú významné draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok, síra a mangán. Draslík je kľúčový pre rovnováhu vody a elektrolytov v tele, zatiaľ čo železo podporuje tvorbu hemoglobínu.
  • V jablkách nájdete aj bioaktívne látky, ktoré vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu, ako napríklad organické kyseliny (citrónová, jablčná, chlorogénová, salicylová, kávová, ferulová) a flavonoidy (kvercetín, lykopén). Tieto látky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení.
Foto: Getty Images
jablko

Liečivé účinky a podpora zdravia

Jablká majú komplexný účinok na ľudský organizmus:

  • Podpora imunity: vitamín C posilňuje obranyschopnosť tela a urýchľuje hojenie rán.
  • Zdravé srdce: rozpustná vláknina pektín znižuje hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje krvný tlak.
  • Tráviaci trakt: pektín reguluje pohyby čriev a detoxikuje organizmus, odstraňuje ťažké kovy a pomáha pri problémoch, ako je nafukovanie alebo zápcha. Jemne podusené jablká zas pomáhajú pri hnačkách.
  • Prevencia cukrovky: polyfenoly chránia beta bunky podžalúdkovej žľazy, ktoré sú zodpovedné za tvorbu inzulínu.
  • Zdravá pokožka: vysoký obsah vody a antioxidanty hydratujú pokožku, redukujú vrásky a pomáhajú pri hojení jaziev.
jablká, jablko, zber Čítajte viac Jablkám veľkým ako vlašské orechy doprajte túto živinu a spoľahlivo predídete znehodnoteniu úrody počas skladovania

Správna konzumácia a spracovanie

Najväčšie množstvo vitamínov a antioxidantov sa nachádza tesne pod šupkou, preto odborníci odporúčajú konzumovať jablká spolu so šupkou. Pred konzumáciou ich však dôkladne umyte, aby ste odstránili nečistoty a rezídua pesticídov, ak ide o plody z dovozu. Tepelné spracovanie, ako dusenie alebo pečenie, vedie k čiastočnej strate biologicky cenných látok, no vláknina zostáva zachovaná. Sušené a zavárané jablká sú tiež hodnotnými alternatívami, avšak citlivé na oxidáciu.

Recept na skvelý domáci jablčný ocot
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Jablká ako denná súčasť jedálneho lístka

Odborníci odporúčajú konzumáciu 1 až 2 jablká denne. Tento jednoduchý zvyk môže prispieť k zlepšeniu imunity, podpore zdravia srdca, lepšiemu tráveniu a celkovej vitalite. Jablká sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry a záhrad. Preto sa oplatí siahať po tých miestnych, často dopestovaných s láskou a bez chemických postrekov.

kviz, záhrada Čítajte viac Kvíz: Ako dobre poznáte jablká a hrušky? Zistite, čo viete o našich prapôvodných ovocných pokladoch

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jabloň #jablko #zdravie a prevencia #ovocné stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december