Bezlepkový zázrak plný bielkovín: Staroveká plodina dobýva modernú kuchyňu a ponúka domáce odrody

Táto rastlina s bohatou históriou a s obrovským potenciálom pre našu budúcnosť bola tisícky rokov kľúčovou plodinou starovekých civilizácií Aztékov a Inkov. Postupne sa na ňu zabudlo, no dnes sa opäť vracia na naše taniere a do záhrad ako zdravá, udržateľná a univerzálna potravina.

16.01.2025 14:00
amarant Foto:
debata

Bohatstvo živín ukryté v malých semenách

Láskavec (Amaranthus sp.) patrí medzi takzvané pseudoobilniny, čo znamená, že jeho semená sú používané podobne ako obilniny, no botaniky patrí medzi dvojklíčnolisté rastliny. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré zahŕňajú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je v rastlinnej strave unikátne. Navyše je bohatý na vápnik, železo, horčík a zinok. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie, kým antioxidanty pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu.

Pre osoby s celiakiou je láskavec výnimočným zdrojom energie, pretože neobsahuje lepok. Okrem toho jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k regulácii hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

bukvice, buk lesný Čítajte viac Bezlepkové, plné energie, bohaté na vápnik aj železo: Mnohí ani len netušia, že tieto najchutnejšie lesné „oriešky“ sú jedlé

Výskum láskavca na Slovensku

Výskumníci z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín (ÚGBR) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre skúmajú zatiaľ jediné slovenské odrody láskavca. V pripravovaných projektoch Horizon Europe chcú v spolupráci so súkromným sektorom testovať pestovanie tejto plodiny metódami alternatívneho poľnohospodárstva a z nutričného hľadiska sa zamerať na jej ďalšie využitie v potravinárskom priemysle, informovala pracovníčka ústavu Monika Szabóová.

Foto: SHUTTERSTOCK
amarant

V rokoch 2013 až 2016 boli uznané prvé dve slovenské odrody láskavca ‘Pribina’ a ‘Zobor’. Odrodám bolo udelené šľachtiteľské osvedčenie a sú právne chránené na území SR i na území štátov EÚ. Multidisciplinárny výskum láskavca, ktorý realizujú výskumníci z ÚGBR SAV v Nitre, je zameraný na štúdium adaptability tejto rastliny k stresovým podmienkam prostredia, ako je napríklad soľ, ťažké kovy a ich kombinácia v pôde. Vedecký tím sa zameriava aj na skúmanie účinku vybraných benefičných prvkov, ako sú kremík a selén, na zvýšenie odolnosti láskavca proti spomínaným faktorom a štúdium nutričných vlastností či možností jeho využitia v potravinárstve.

jablko Čítajte viac Zázračný elixír zdravia je dostupný pre každého, no stále ho jeme málo: Podporí srdce i trávenie, odporúča sa deťom aj dospelým

Pestovanie láskavca v záhrade: jednoduché a efektívne

Láskavec je nenáročná plodina, ktorá sa dokáže prispôsobiť rôznym klimatickým podmienkam. Obzvlášť dobre znáša sucho a dokáže rásť aj na pôdach s nižšou úrodnosťou. Semená sa vysievajú na jar, keď pominú mrazy, a rastlina dozrieva približne za tri mesiace. Pre začiatočníkov je ideálna, pretože nevyžaduje intenzívnu starostlivosť. Okrem semien sú jedlé aj listy, ktoré sa môžu použiť ako špenát alebo do šalátov. Pre svoj rýchly rast a vysokú výnosnosť je láskavec ideálnou voľbou pre záhradkárov, ktorí chcú experimentovať s menej tradičnými plodinami.

Foto: SHUTTERSTOCK
amarant

Láskavec a jeho využitie v kuchyni

Semienka láskavca sú všestrannou surovinou, ktorá sa dá použiť na varenie kaší, polievok, alebo ako prísada do pečiva. Po uvarení majú jemnú, orieškovú chuť a nadýchanú textúru. Môžete z nich pripraviť napríklad:

  • Láskavcovú/amarantovú kašu: varte semienka vo vode alebo mlieku, kým sa nevstrebe tekutina, a ochuťte čerstvým ovocím, orechmi a medom.
  • Bezlepkový chlieb: mleté semienka zmiešajte s inými bezlepkovými múkami.
  • Šalát z listov: mladé listy kombinujte so zeleninou, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Nepečené láskavcové tyčinky

Potrebujete:

  • 1 šálku pufovaného láskavca (amarantu)
  • 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/2 šálky sušeného ovocia (napr. hrozienka, brusnice alebo figy)
  • 1/2 šálky nasekaných orechov (napr. vlašské orechy, mandle alebo kešu)
  • 1/4 šálky semienok (napr. chia, ľanové alebo sezamové)
  • štipku soli
  • vanilkový extrakt (voliteľné)

Postup:

V hrnci na miernom ohni roztopte kokosový olej spolu s medom alebo javorovým sirupom. Zmes miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí. Ak chcete, pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu. V mise zmiešajte pufovaný amarant, sušené ovocie, orechy, semienka a štipku soli. Horúcu tekutú zmes nalejte na suché ingrediencie a dobre premiešajte, aby sa všetky zložky obalili. Pripravte plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne naň rozotrite zmes. Stlačte ju pevne pomocou lyžice alebo iného plochého nástroja. Dajte plech do chladničky na približne 1 až 2 hodiny, kým hmota nestuhne. Po vytiahnutí z chladničky nakrájajte na tyčinky podľa želanej veľkosti. Tyčinky skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, kde vydržia čerstvé až týždeň. Skvelé sú na desiatu alebo rýchle doplnenie energie.
Foto: SHUTTERSTOCK
amarant
zázvor, ďumbier, Čítajte viac Ako skladovať zázvor bez plesne? Skúste triky, ktoré mu predĺžia čerstvosť až na dlhé mesiace

Ekologický a udržateľný potenciál

Láskavec predstavuje riešenie pre udržateľné poľnohospodárstvo. Jeho schopnosť rásť aj v náročných podmienkach, vysoká výnosnosť a minimálne nároky na chemickú ochranu ho robia ideálnym pre oblasti ohrozené klimatickými zmenami. Výskum ÚGBR SAV potvrdil, že láskavec vykazuje vysokú odolnosť proti suchu, zasoleniu a chorobám, čo ho robí dôležitou plodinou pre budúcnosť. Okrem toho sa vedecký tím zameriava na využitie láskavca v potravinárstve, pričom študujú jeho nutričné vlastnosti a možnosti pri bezlepkovej výžive.

datle Čítajte viac Superpotravina, ktorá nahradí cukor a podporí trávenie. Stavte na datle - zdravie na vianočnom stole

Láskavec je viac ako len potravina

Je to symbol udržateľného prístupu k životu. Či už ho pestujete v záhrade, pridávate do stravy alebo o ňom len uvažujete, jeho benefity siahajú od zdravia cez ekológiu až po kuchynské experimenty. Aztékovia ho dokonca používali aj ako súčasť rituálov. Vyrábali z neho obradné pokrmy, ktoré symbolizovali ich bohov. Dnes je láskavec považovaný za „superpotravinu“ budúcnosti, ktorá kombinuje bohatstvo živín s ekologickými výhodami.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #amarant #alergia na lepok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december