Dlhoročný pestovateľ a milovník čili papričiek Peter Gajdoštin pre vás zostavil osobný rebríček obľúbencov. Zohľadňuje chuť, štipľavosť aj pestovateľské vlastnosti. Ak hľadáte inšpiráciu pre tohtoročnú sezónu, tento článok je presne pre vás.
Začiatok pestovateľskej cesty s čili papričkami často vedie cez najštipľavejšie odrody, aké svet ponúka – ‘Habanero’, ‘Bhut Jolokia’ alebo ‘Trinidad Scorpion’. Avšak po rokoch experimentovania si mnohí pestovatelia uvedomia, že nie vždy je dôležitá extrémna ostrosť, ale skôr harmonická kombinácia štipľavosti a chuti. Presne takto postupne prešiel k miernejším, ale o to chuťovo zaujímavejším odrodám aj náš odborník Peter Gajdoštin. Tu je jeho top päťka:

1. Jalapeño
Hrubostenná paprička s miernou štipľavosťou. Jalapeño je ideálne pre každého, kto hľadá ostré, ale nie príliš pálivé papričky. Tento typ je dostupný v širokej škále odrôd, no medzi najobľúbenejšie patria ‘Jaladuro F1’ a ‘Jalahot’. Prvá ponúka väčšie plody, druhá štíhlejšie a svetlejšie zelené.
- Použitie: Rozkrojené a plnené syrom sú papričky typu jalapeño skvelou pochúťkou. Na zimu je možné zavariť si ich v sladkokyslom náleve. Mexičani ich konzumujú zásadne zelené. Keď sčervenejú, tak sa usušia a vyúdia a už nemájú označenie jalapeño, ale chipotle.
