Ako získať zdravé vrúble bez obavy z neúspechu: Správny čas, spôsob odberu a možnosti skladovania do času štepenia

Štepenie je umenie, ktoré si vyžaduje presnosť, trpezlivosť a cvik. Ak ste to ešte nikdy neskúšali, netreba sa báť. Pokojne začnite trénovaním na divo rastúcich plánkach vo vašom okolí.

27.01.2025 14:00
vrúbľovanie Foto:
debata

Základom úspechu je mať kvalitné vrúble, ktoré sú nositeľmi genetickej informácie materského stromu. V nasledujúcom článku sa dočítate, kedy a ako ich odoberať a kde ich skladovať, aby ostali v perfektnej kondícii.

Prečo štepiť ovocné stromy?

Každý, kto štepí, má svoj dôvod. Pre radosť, pre zachovanie starej odrody alebo pre skvelý pocit z vlastnoručne dopestovaného stromčeka. Pohľad na ujatý vrúbel je pre mnohých nenahraditeľný. Ak ste to ešte nikdy neskúšali, stojí za to to vyskúšať aspoň raz. Štepenie je navyše nevyhnutné pri zachovaní špecifických vlastností obľúbených odrôd.

Čo sú to vrúble?

V podstate ide o jednoročné výhonky (letorasty), ktoré nesú genetickú informáciu materského stromu. Ak napríklad odoberiete vrúbeľ z jablone ‘Idared’ a naštepíte ho na vhodný podpník, nový strom bude mať 100 percent vlastností tejto odrody. Rovnaký princíp platí aj pri očkovaní – prenose jednotlivých púčikov na podpínik.

ovocný strom, rez, muž, pákové nožnice Čítajte viac Ako zachrániť staré ovocné stromy? Vďaka zmladzovaciemu rezu odhalíte ich skrytú silu. Skúste to už túto zimu

Kedy odoberať vrúble?

Vhodný čas na odber vrúbľov je zvyčajne v zime, od polovice decembra do konca februára. Netreba sa však ponáhľať – čím skôr vrúble odoberiete, tým dlhšie ich budete musieť skladovať. Na druhej strane nesmú byť letorasty napučané. Počas odberu je dôležité vyhnúť sa mrazivým dňom. Ideálnym počasím je zamračený deň s vyššou vlhkosťou vzduchu.

Foto: SHUTTERSTOCK
vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné stromy,

Špecifiká ovocných druhov

  • Kôstkoviny (slivky, čerešne, marhule): odoberajte okolo Vianoc alebo do polovice januára. Tento čas je ideálny, pretože letorasty ešte nepučia, čo zaručuje ich najvyššiu vitalitu a schopnosť ujatia pri štepení. Ak to nestihnete, môžete vrúble odobrať tesne pred štepením v marci a použiť ich okamžite.
  • Jadroviny (jablone, hrušky): môžete ich odoberať ešte aj vo februári, nakoľko pučia o niečo neskôr. Tento časový rámec sa však môže líšiť podľa regiónu. V teplejších oblastiach môžu stromy začať pučať o niečo skôr, čo by mohlo skrátiť dostupné obdobie na odber. Preto je vhodné sledovať miestne klimatické podmienky a stav stromov vo vašom okolí.

Ako vybrať najlepšie vrúble?

  1. Jednoročné a zdravé výhonky: letorasty musia pochádzať zo zdravého stromu a musia byť rovnomerne vyzreté.
  2. Odber z obvodu koruny: vrúble z vnútra koruny nie sú vhodné, pretože tam k nim nedostalo dosť slnečných lúčov. Ideálne sú výhonky zo slnečnej južnej strany.
  3. Dĺžka 30 až 40 cm: vrúble by mali mať primeranú dĺžku. Niektorí ovocinári odporúčajú rezať ich s kúskom dvojročného dreva na spomalenie vysychania.
  4. Značenie vrúbľov: zviažte výhonky do zväzkov a označte ich trvácou menovkou. Môžete použiť pásiky z plechoviek, plastových téglikov a akrylovú fixku.
Foto: SHUTTERSTOCK
vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné stromy, uskladnenie vrúbľov

Kde skladovať vrúble do štepenia?

Vrúble musia ostať vlhké, aby nevyschli, a nesmú predčasne vypučať. Najlepšími metódami skladovania sú uloženie do pôdy alebo do pivnice. Skladovať ich môžete až do začiatku marca/apríla, prípadne až do mája za predpokladu chladnejšieho počasia. Dôležité je pravidelne kontrolovať ich stav.

Uloženie do pôdy

  • Vyhľadajte severnú stranu domu alebo stodoly, kde teploty ostávajú stabilne nízke.
  • Vykopte ryhu hlbokú 30 až 40 cm a vystelte ju machom, slamou alebo lístím.
  • Vložte zväzky vrúbľov naležato, prekryte ich zeminou a krycím materiálom.
  • Pozor na hlodavce, ktoré môžu vrúble poškodiť.

Uloženie v pivnici

  • Ak máte vlhkú a chladnú pivnicu (teplota okolo 5 °C), použite vedro s vlhkým pieskom.
  • Zväzky vrúbľov zapichnite do piesku nastojato a zakryte ich až do dvoch tretín.

Dôležitá rada

Pred štepením vrúble namočte na niekoľko hodín do vody. Takto doplnia stratené zásoby vlhkosti a budú pripravené na použitie.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocné stromy #vrúbľovanie #ovocné dreviny #odoberanie vrúbľov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december