Základom úspechu je mať kvalitné vrúble, ktoré sú nositeľmi genetickej informácie materského stromu. V nasledujúcom článku sa dočítate, kedy a ako ich odoberať a kde ich skladovať, aby ostali v perfektnej kondícii.
Prečo štepiť ovocné stromy?
Každý, kto štepí, má svoj dôvod. Pre radosť, pre zachovanie starej odrody alebo pre skvelý pocit z vlastnoručne dopestovaného stromčeka. Pohľad na ujatý vrúbel je pre mnohých nenahraditeľný. Ak ste to ešte nikdy neskúšali, stojí za to to vyskúšať aspoň raz. Štepenie je navyše nevyhnutné pri zachovaní špecifických vlastností obľúbených odrôd.
Čo sú to vrúble?
V podstate ide o jednoročné výhonky (letorasty), ktoré nesú genetickú informáciu materského stromu. Ak napríklad odoberiete vrúbeľ z jablone ‘Idared’ a naštepíte ho na vhodný podpník, nový strom bude mať 100 percent vlastností tejto odrody. Rovnaký princíp platí aj pri očkovaní – prenose jednotlivých púčikov na podpínik.

Kedy odoberať vrúble?
Vhodný čas na odber vrúbľov je zvyčajne v zime, od polovice decembra do konca februára. Netreba sa však ponáhľať – čím skôr vrúble odoberiete, tým dlhšie ich budete musieť skladovať. Na druhej strane nesmú byť letorasty napučané. Počas odberu je dôležité vyhnúť sa mrazivým dňom. Ideálnym počasím je zamračený deň s vyššou vlhkosťou vzduchu.

Špecifiká ovocných druhov
- Kôstkoviny (slivky, čerešne, marhule): odoberajte okolo Vianoc alebo do polovice januára. Tento čas je ideálny, pretože letorasty ešte nepučia, čo zaručuje ich najvyššiu vitalitu a schopnosť ujatia pri štepení. Ak to nestihnete, môžete vrúble odobrať tesne pred štepením v marci a použiť ich okamžite.
- Jadroviny (jablone, hrušky): môžete ich odoberať ešte aj vo februári, nakoľko pučia o niečo neskôr. Tento časový rámec sa však môže líšiť podľa regiónu. V teplejších oblastiach môžu stromy začať pučať o niečo skôr, čo by mohlo skrátiť dostupné obdobie na odber. Preto je vhodné sledovať miestne klimatické podmienky a stav stromov vo vašom okolí.
Ako vybrať najlepšie vrúble?
- Jednoročné a zdravé výhonky: letorasty musia pochádzať zo zdravého stromu a musia byť rovnomerne vyzreté.
- Odber z obvodu koruny: vrúble z vnútra koruny nie sú vhodné, pretože tam k nim nedostalo dosť slnečných lúčov. Ideálne sú výhonky zo slnečnej južnej strany.
- Dĺžka 30 až 40 cm: vrúble by mali mať primeranú dĺžku. Niektorí ovocinári odporúčajú rezať ich s kúskom dvojročného dreva na spomalenie vysychania.
- Značenie vrúbľov: zviažte výhonky do zväzkov a označte ich trvácou menovkou. Môžete použiť pásiky z plechoviek, plastových téglikov a akrylovú fixku.

Kde skladovať vrúble do štepenia?
Vrúble musia ostať vlhké, aby nevyschli, a nesmú predčasne vypučať. Najlepšími metódami skladovania sú uloženie do pôdy alebo do pivnice. Skladovať ich môžete až do začiatku marca/apríla, prípadne až do mája za predpokladu chladnejšieho počasia. Dôležité je pravidelne kontrolovať ich stav.
Uloženie do pôdy
- Vyhľadajte severnú stranu domu alebo stodoly, kde teploty ostávajú stabilne nízke.
- Vykopte ryhu hlbokú 30 až 40 cm a vystelte ju machom, slamou alebo lístím.
- Vložte zväzky vrúbľov naležato, prekryte ich zeminou a krycím materiálom.
- Pozor na hlodavce, ktoré môžu vrúble poškodiť.
Uloženie v pivnici
- Ak máte vlhkú a chladnú pivnicu (teplota okolo 5 °C), použite vedro s vlhkým pieskom.
- Zväzky vrúbľov zapichnite do piesku nastojato a zakryte ich až do dvoch tretín.
Dôležitá rada
Pred štepením vrúble namočte na niekoľko hodín do vody. Takto doplnia stratené zásoby vlhkosti a budú pripravené na použitie.