Zabudnite na fazuľu! Objavte nenáročnú plodinu, ktorá je výživovo bohatšia, zdravšia a dokážete ju pestovať aj u nás

Hoci sa na Slovensku pestuje len minimálne, vďaka meniacej sa klíme a lepšej dostupnosti osiva si ju môžete vyskúšať aj vo vlastnej záhrade.

05.02.2025 06:00
šošovica Foto:
debata

Šošovica jedlá (Lens culinaris) patrí medzi výživovo najhodnotnejšie strukoviny a jej pestovanie je možné aj v našich podmienkach. V porovnaní s fazuľou či hrachom ponúka vyšší obsah bielkovín, železa a ďalších dôležitých živín.

Rozmanitosť odrôd

Šošovica sa vyskytuje v rôznych farebných variáciách – od klasickej olivovozelenej až po červenú, čiernu či žltohnedú. Každý druh má svoje špecifiká v chuti aj využití, no v našich obchodoch je stále najbežnejšia drobnosemenná zelená odroda. Pre domácich pestovateľov je hlavnou výzvou dostupnosť semien, preto je dobré hľadať ich u špecializovaných dodávateľov.

cícer baraní Čítajte viac Rímsky hrach neobsahuje ani gram lepku, je skvelou náhradou mäsa pre vegánov a pri jeho pestovaní ušetríte za vodu

Ako ju pestovať?

Šošovica je teplomilná rastlina, ktorá si vyžaduje dostatok slnečného žiarenia a skôr suchšie podmienky. Najlepšie sa jej darí v ľahších, dobre priepustných pôdach s neutrálnym až mierne zásaditým pH. Nevhodné sú ťažké, premokrené a kyslé pôdy, v ktorých rastlina trpí na plesňové ochorenia.

Výber stanovišťa a príprava pôdy

  • Ideálne stanovište je na teplom, slnečnom mieste.
  • Pôda by mala byť kyprá, dobre prevzdušnená a chudobnejšia na dusík.
  • Pred sejbou je vhodné pôdu prekypriť do hĺbky 5 cm a zbaviť burín.

Sejba

  • Šošovica sa seje skoro na jar, od marca do apríla, do riadkov vzdialených 25 až 30 cm.
  • Semená sa umiestňujú do hĺbky 3 až 5 cm a v riadku by mali byť aspoň 10 až 15 cm od seba.
  • Klíči pri teplote okolo 4 až 5 °C a znáša aj mierne mrazy.
Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica

Starostlivosť

  • Po vzídení rastlín je dôležité udržiavať porast bez burín.
  • Šošovica nevyžaduje intenzívnu zálievku, no pri dlhšom suchu je dobré ju mierne zavlažiť.
  • Podopieranie nie je nutné, no niektoré vyššie odrody môžu poliehať, najmä ak sú vystavené silnému vetru.

Kedy a ako zberať úrodu?

Šošovica dozrieva postupne, preto aj zber prebieha v niekoľkých etapách. Najlepší čas nastáva, keď dolné dve tretiny strukov zožltnú a semená v nich začnú tvrdnúť. Pri teplom a suchom počasí je ideálne kontrolovať porast každé dva až tri dni, aby sa predišlo praskaniu strukov a vypadávaniu semien.

Po zbere sa šošovica nechá dosušiť, následne sa vylúskava a uskladňuje v suchu a tme podobne ako iné strukoviny.

Karí z červenej šošovice s chlebovými plackami

Video

Prečo zaradiť šošovicu do jedálneho lístka?

Okrem toho, že je šošovica bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, obsahuje aj železo, vápnik, selén a významné množstvo vitamínov skupiny B. Má nízky obsah tukov a vysoký podiel vlákniny, vďaka čomu prospieva tráveniu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha znižovať cholesterol. Pravidelná konzumácia môže podporiť zdravie srdca a zlepšiť krvotvorbu.

Zaujímavosti o šošovici

  • V minulosti bola šošovica jednou z hlavných strukovín v jedálničku našich predkov.
  • Červená šošovica neobsahuje šupku, preto je ľahšie stráviteľná a rýchlejšie sa varí.
  • Čierna šošovica, známa aj ako beluga, je mimoriadne bohatá na antioxidanty.
  • V Indii je šošovica základnou potravinou a používa sa v množstve tradičných jedál, napríklad v dahl.
Šošovica je zdravá a veľmi chutná aj naklíčená. Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica Šošovica je zdravá a veľmi chutná aj naklíčená.

Pestovanie šošovice v záhrade je jednoduché a vďaka jej výživovej hodnote sa určite oplatí zaradiť ju do svojho jedálneho lístka. Ak hľadáte plodinu, ktorá obohatí vašu záhradu aj kuchyňu, šošovica je skvelou voľbou.

Červená šošovica je jednou zo základných... Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica Červená šošovica je jednou zo základných surovín indickej a tureckej kuchyne. Stačí ju variť kratšie než bežnejšiu zelenú.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #šošovica #strukoviny #červená šošovica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december