Keďže na trhu sa často objavujú len najpredávanejšie druhy, vlastné pestovanie poskytuje oveľa širší výber. Ako správne nakúpiť nielen zeleninové, ale aj kvetinové osivá a nenaletieť trikom predajcov, sme pre vás zhrnuli v sérii dvoch článkov:


Predpestovanie si žiada trpezlivosť
Hoci pestovanie priesad v domácich podmienkach môže byť náročnejšie, s trochou starostlivosti sa dá zvládnuť. Dôvod, prečo niektoré rastliny vyžadujú predpestovanie, spočíva v ich dlhšom vegetačnom cykle. Pri priamom siatí by nestihli dozrieť pred príchodom chladnejšieho obdobia. Predpestovaním v teplom prostredí teda predľžujete ich rastovú sezónu.
1. Vhodné nádoby na siatie
Pri siatí nie je potrebné používať hlboké kvetináče. Ideálne sú plytké misky alebo recyklované plastové obaly s drenážnymi otvormi. Na klíčiace semená stačí 4 až 8 cm vrstva substrátu. Vyberte si kvalitný, určený na výsev alebo agroperlit, ktorý sa osvedčil pri pestovaní paprík a čili papričiek.

2. Niektoré rastliny potrebujú samostatné zakoreňovače
Hromadná sejba nie je vhodná pre všetky druhy zeleniny. Rastliny s kolovým typom koreňa, ako kapusta, kel, kaleráb, brokolica či karfiol, prospievajú viac v jednotlivých zakoreňovačoch – horšie znášajú pikírovanie. Stačia im bunky zakoreňovača s rozmermi 3 × 3 cm, kde môžu zdravo rásť a zosilnieť pred vysadením na hriadky.

3. Teplota je kľúčová
Po vysiatí semená nepotrebujú svetlo, ale predovšetkým stabilnú teplotu a vlhkosť. Hľadajte pre ne najteplejšie miesto v byte. Najlepšie sa osvedčili miesta ako kúpeľňa alebo vrchné skrinky kuchynskej linky. Napríklad paprika klíči ideálne pri 25 až 30 °C, zatiaľ čo šalát preferuje nižších 20 °C.

4. Po vyklíčení ihneď na svetlo
Po tom, ako sa zo substrátu začne tlačiť takzvaný háčik stonky, ktorý nad jeho povrch zdvihne klíčne lístky, výsevy preneste na svetlo a mierne znižte teplotu. Priesady, ktoré rýchlo rastú pri vysokých teplotách, sa zvyknú vytiahnuť a oslabiť. Preto sa na pestovanie priesad neodporúča okenný parapet nad radiátorom, kde je teplo aj počas noci.

5. Správne rozstupy medzi rastlinami
Keď priesady dosiahnu štádium s dvoma pravými listami, treba ich rozsadiť do samostatných nádob. Pri pikírovaní rastliny opatrne vyberajte uchopením pod klíčnymi lístkami a presádzajte ich do pripravených zakoreňovačov/črepníkov. Jemne prihrňte substrátom, ale nepritláčajte príliš prstami, lebo stonky sú ešte veľmi krehké.

6. Dodržiavanie správnej hĺbky pri pikírovaní
Každá rastlina má odlišné nároky na hĺbku vysadenia pri pikírovaní. Priesady paradajok, paprík alebo baklažánov je možné zasadiť hlbšie, aby spevneli. Naopak, šalát alebo zeler nesmiete sadiť hlbšie, než pôvodne rástli.

7. Priesady si musia zvyknúť
Po presadení doprajte priesadám čas na adaptáciu. Najlepšie je umiestniť ich na svetlé miesto bez priameho slnka po dobu dvoch dní. Zalievajte jemne rozprašovačom, ale nepreháňajte to s vodou, aby substrát nebol premokrený.
8. Prevencia proti padaniu klíčiacich rastlín
Mladé semenáčiky sú citlivé na plesne a hubové ochorenia. Aby ste predišli ich odumieraniu, dodržiavajte tieto pravidlá:
- zabezpečte dostatok svetla,
- vyhnite sa premokreniu substrátu,
- dodržiavajte primeranú teplotu,
- sejbu nerobte príliš husto.
Na dezinfekciu substrátu môžete využiť teplotnú sterilizáciu v rúre pri 100 °C na 30 minút. Bezproblémové predpestovávanie zabezpečí aj použitie moreného osiva alebo biologických preparátov na posilnenie rastlín.

Dodržiavaním týchto krokov si zabezpečíte zdravé a silné priesady, ktoré po presadení na hriadky či do skleníka bohato zarodia.
