Fio bankaFio banka

Aj priesady spoza okna môžu byť zdravé a silné - skúste to takto: 8 praktických tipov pre domáce pestovanie

Aj keď v jarných mesiacoch môžete nájsť kvalitné priesady v obchodoch či na trhoch, mnohí záhradkári uprednostňujú vlastné predpestovanie. Tento proces nielenže prináša radosť, ale taktiež umožňuje vybrať si osvedčené odrody alebo skúsiť novinky.

08.02.2025 06:00
priesady, zelenina, zeleninové priesady, Foto:
debata

Keďže na trhu sa často objavujú len najpredávanejšie druhy, vlastné pestovanie poskytuje oveľa širší výber. Ako správne nakúpiť nielen zeleninové, ale aj kvetinové osivá a nenaletieť trikom predajcov, sme pre vás zhrnuli v sérii dvoch článkov:

osivá, semená, osivo Čítajte viac Toto pri kúpe semien prehliada 90 percent záhradkárov. Neuveríte, aký detail rozhoduje o úspechu úrody osivá, semená, osivo Čítajte viac Neplaťte zbytočne viac: Ako sa vyznať v cenách semien a neprerobiť na nekvalitnom osive zeleniny či kvetov?

Predpestovanie si žiada trpezlivosť

Hoci pestovanie priesad v domácich podmienkach môže byť náročnejšie, s trochou starostlivosti sa dá zvládnuť. Dôvod, prečo niektoré rastliny vyžadujú predpestovanie, spočíva v ich dlhšom vegetačnom cykle. Pri priamom siatí by nestihli dozrieť pred príchodom chladnejšieho obdobia. Predpestovaním v teplom prostredí teda predľžujete ich rastovú sezónu.

1. Vhodné nádoby na siatie

Pri siatí nie je potrebné používať hlboké kvetináče. Ideálne sú plytké misky alebo recyklované plastové obaly s drenážnymi otvormi. Na klíčiace semená stačí 4 až 8 cm vrstva substrátu. Vyberte si kvalitný, určený na výsev alebo agroperlit, ktorý sa osvedčil pri pestovaní paprík a čili papričiek.

Foto: Canva
vysievanie, sejba, siatie, predpestovávanie, žena,

2. Niektoré rastliny potrebujú samostatné zakoreňovače

Hromadná sejba nie je vhodná pre všetky druhy zeleniny. Rastliny s kolovým typom koreňa, ako kapusta, kel, kaleráb, brokolica či karfiol, prospievajú viac v jednotlivých zakoreňovačoch – horšie znášajú pikírovanie. Stačia im bunky zakoreňovača s rozmermi 3 × 3 cm, kde môžu zdravo rásť a zosilnieť pred vysadením na hriadky.

Foto: SHUTTERSTOCK
pestovanie, záhrada, predpestovanie, rašelinové kvetináče, osivo, záhradnícke náradie

3. Teplota je kľúčová

Po vysiatí semená nepotrebujú svetlo, ale predovšetkým stabilnú teplotu a vlhkosť. Hľadajte pre ne najteplejšie miesto v byte. Najlepšie sa osvedčili miesta ako kúpeľňa alebo vrchné skrinky kuchynskej linky. Napríklad paprika klíči ideálne pri 25 až 30 °C, zatiaľ čo šalát preferuje nižších 20 °C.

rajčina, Crimson Crush F1, proti plesni Čítajte viac Hit sezóny: Rajčiny spoľahlivo odolné proti plesni budú bez kvapky chémie aj na voľných hriadkach dozrievať až do jesene

4. Po vyklíčení ihneď na svetlo

Po tom, ako sa zo substrátu začne tlačiť takzvaný háčik stonky, ktorý nad jeho povrch zdvihne klíčne lístky, výsevy preneste na svetlo a mierne znižte teplotu. Priesady, ktoré rýchlo rastú pri vysokých teplotách, sa zvyknú vytiahnuť a oslabiť. Preto sa na pestovanie priesad neodporúča okenný parapet nad radiátorom, kde je teplo aj počas noci.

Prvé, takzvané háčiky rastliniek. Semená... Foto: Peter Gajdoštin
priesady, čili papričky, čili, čili paprička, háčikovanie Prvé, takzvané háčiky rastliniek. Semená úspešne klíčia.

5. Správne rozstupy medzi rastlinami

Keď priesady dosiahnu štádium s dvoma pravými listami, treba ich rozsadiť do samostatných nádob. Pri pikírovaní rastliny opatrne vyberajte uchopením pod klíčnymi lístkami a presádzajte ich do pripravených zakoreňovačov/črepníkov. Jemne prihrňte substrátom, ale nepritláčajte príliš prstami, lebo stonky sú ešte veľmi krehké.

Foto: SHUTTERSTOCK
petúnky, sejba, pestovanie zo semien, pikírovanie

6. Dodržiavanie správnej hĺbky pri pikírovaní

Každá rastlina má odlišné nároky na hĺbku vysadenia pri pikírovaní. Priesady paradajok, paprík alebo baklažánov je možné zasadiť hlbšie, aby spevneli. Naopak, šalát alebo zeler nesmiete sadiť hlbšie, než pôvodne rástli.

mykoríza, Alena Klíčová Čítajte viac Chcete mať široko-ďaleko najkrajšiu zeleninu? Držte sa rady odborníčky: tento trik si môže dovoliť každý

7. Priesady si musia zvyknúť

Po presadení doprajte priesadám čas na adaptáciu. Najlepšie je umiestniť ich na svetlé miesto bez priameho slnka po dobu dvoch dní. Zalievajte jemne rozprašovačom, ale nepreháňajte to s vodou, aby substrát nebol premokrený.

8. Prevencia proti padaniu klíčiacich rastlín

Mladé semenáčiky sú citlivé na plesne a hubové ochorenia. Aby ste predišli ich odumieraniu, dodržiavajte tieto pravidlá:

  • zabezpečte dostatok svetla,
  • vyhnite sa premokreniu substrátu,
  • dodržiavajte primeranú teplotu,
  • sejbu nerobte príliš husto.

Na dezinfekciu substrátu môžete využiť teplotnú sterilizáciu v rúre pri 100 °C na 30 minút. Bezproblémové predpestovávanie zabezpečí aj použitie moreného osiva alebo biologických preparátov na posilnenie rastlín.

Foto: SHUTTERSTOCK
padanie klíčiacich rastlín
Dodržiavaním týchto krokov si zabezpečíte zdravé a silné priesady, ktoré po presadení na hriadky či do skleníka bohato zarodia.
Neverili by ste, koľko nástrah číha na semená a... Foto: SHUTTERSTOCK
semená, klíčenie, klíčne rastliny Neverili by ste, koľko nástrah číha na semená a neskôr na klíčiace rastliny, kým sa im vôbec podarí vytvoriť prvé pravé listy.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #priesady #predpestovanie zeleniny #zeleninové priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december