Ak sa pozriete na zanedbané vinice, uvidíte, že sú preplnené výhonkami bez kontroly. Vinič hroznorodý totiž patrí medzi lianovité rastliny, čo znamená, že ho treba udržiavať v požadovanom tvare vhodným rezom. Keďže rodivé výhonky vyrastajú z jednoročného dreva, pravidelné zmladzovanie je pre každoročnú úrodu kľúčové.

Hlavné ciele zimného rezu viniča
- Zachovanie požadovaného tvaru kra a rovnováhy medzi koreňovou a nadzemnou časťou rastliny.
- Podpora rodivosti a rastu kvalitného hrozna.
Ako rozpoznať časti kra pri reze?
Rodivé výhonky vyrastajú z púčikov na jednoročnom dreve, ktoré je napojené na drevo dvojročné. Ak sa objavia výhonky priamo zo staršieho dreva, odstráňte ich, pretože zvyčajne neprinášajú úrodu a zbytočne zahusťujú ker.
Kedy rezať vinič?
Profesionálni vinohradníci začínajú s rezom už v decembri, aby mali dostatok času na celé vinice. Pri menšom počte krov je však ideálne začať koncom januára, keď už nehrozia silné mrazy. Najlepší termín rezu závisí od klimatických podmienok danej oblasti a mrazuvzdornosti odrody. Dlhoročný pestovateľ Dominik Molda zo Smoleníc hovorí: „Pri viazaní viniča sa riadim termínom 19. marec. Do tohto dňa musí byť vinohrad pripravený, pretože po tomto dátume už vinič intenzívne slzí. Keď miazga uniká z rán po reze, časť energie sa stráca, čo podľa mňa nie je ideálne.“
Niekoľko faktorov vám môže pomôcť rozhodnúť sa, kedy je vhodné začať:
- Neorezané kry lepšie znášajú zimné mrazy.
- Skorší rez znamená skoršie pučanie, čo môže byť problém v oblastiach s častými jarnými mrazmi. Ak je u vás riziko neskorých mrazov, počkajte s rezom do marca.
- Ak sa pôda prehreje, vinič začne slziť. Strata miazgy môže oslabiť ker, preto rezať príliš neskoro nie je vhodné.

Koľko púčikov ponechať pri reze?
Počet ponechaných púčikov závisí od požadovaného zaťaženia kra. Na jeden štvorcový meter sa odporúča:
- Nízke zaťaženie: 4 až 6 púčikov
- Stredné zaťaženie: 6 až 8 púčikov
- Vysoké zaťaženie: 8 až 10 púčikov
Odroda viniča ovplyvňuje optimálne zaťaženie. Napríklad odrody s veľkými strapcami potrebujú menej púčikov, aby rastlina zvládla úrodu vyživiť. Medzi ne patria ‘Frankovka’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Laurot’, ‘Zweigeltrebe’, ‘Müller Thurgau’, ‘Malverina’ či ‘Veltlínske zelené’. Dominik Molda dodáva: „Pri reze beriem do úvahy aj jarné mrazy, preto niekedy ponechávam nižšie zaťaženie a neskôr ho upravujem pri zelených prácach. Niektoré odrody vyháňajú aj spiace očká, ktoré je potrebné odstrániť po 25. máji, keď už nehrozia mrazy.“
Stredný rez ako univerzálne riešenie
Ak si nie ste istí, ktorý spôsob rezu zvoliť, stredný rez je vhodnou voľbou pre väčšinu odrôd. Odrody ako ‘Neuburské’, ‘Svätovavrinecké’, ‘Ametyst’, ‘Dora’, ‘Negra’, ‘Onyx’ či ‘Opál’ ho dobre znášajú. Tento rez spočíva v ponechaní poloťažňov so 6 až 8 púčikmi a záložného čapíka, z ktorého môžete v prípade potreby zapestovať nové drevo.