Tak, ako cibuľa dopestovaná zo semien, aj tá zo sadzačky má výhody, ale aj mierne nedostatky. Tak napríklad sadzačka sa javí ako menej náročná na pestovanie, zatiaľ čo cibuľa zo semien ponúka lepšiu trvanlivosť pri skladovaní. Menšia prácnosť sadzačky však u záhradkárov v obľúbenosti stále dominuje, preto si o jej výsadbe a pestovaní povieme viac.
Čo radí zeleninár Peter Gajdoštin?
„V našich podmienkach nie je problém, dopestovať cibuľu zo semien, musíte však zabezpečiť skorý výsev, ideálne do konca marca, a hlavne nájsť hriadku, ktorá je celý deň oslnená. Cibuľa má napríklad problém s klasickými záhradami v záhradkárskych kolóniách, kde sa pestujú ovocné stromy a medzi nimi zelenina. Každé pritienenie, hoci len na kratšiu časť dňa, vedie k menším cibuliam a k nižšiemu výnosu. V týchto prípadoch je preto lepšie siahnuť po sadzačke.“
Jarná verzus jesenná
Tradične sa cibula kuchynská zberá približne od polovice júla, keď časť vňate takzvane poľahne. Pri výbere osiva, ale tiež sadzačky si však treba uvedomiť, že aj v prípade tejto zeleniny existujú dve varianty:
- Jarné odrody cibule označené zvyčajne slovom „jarná“ sa v prípade sadzačky sadia na jar a je možné ich zberať buď ako mladé cibuľky, alebo ich nechať dorásť do klasickej zberovej veľkosti.
- Jesenné odrody cibule sa sejú alebo sadia na jeseň a na hriadke prezimujú, pričom sa na jar môžu zberať ako takzvané zväzkové plodiny (jemná mladá cibuľka) alebo sa nechajú dorásť do plnej veľkosti
Bohatá ponuka odrôd
Aj v prípade sadzačky je dnes ponuka odrôd už dostatočne bohatá, takže výber závisí predovšetkým od vašich osobných preferencií. Medzi overené odrody jarnej cibule kuchynskej, ktoré kúpite ako sadzačku patria:
- Žlté: ‘Štutgartská’, ‘Všetana’, ‘Sturon’, ‘Birnförmige’, ‘Cupido’*
- Červené: ‘Karmen’, ‘Red Kamal’, ‘Rosana’ (niekedy označovaná aj ako ružová), ‘Red Baron’
- Biele: ‘Snowball’
Vedeli ste, že sadzačka „klame telom“?
Na pohľad najkrajšie sú malé cibuľky odrody ‘Štutgartská’ – krásne a okrúhle. Z nich však vyrastie cibuľa plochá. Odrody ‘Všetana’ a ‘Sturon’ majú cibuľky v sadzačke podlhovasté, no v dospelosti je cibuľa z nich dopestovaná okrúhla.

Skúsenosti zo záhrad a odporúčania
Pri pestovaní cibule zo sadzačky majú záhradkári často väčšiu istotu úspechu. Z našich skúseností sa dlhodobo osvedčila žltá odroda ‘Všetana’, prípadne alternatívne ‘Štutgartská’. V minulej sezóne sme vynikajúco otestovali červenú odrodu ‘Karmen’, ktorá sa pekne rozvinula a splnila očakávania. Na druhej strane, biela odroda ‘Snowball’ sice ukázala zaujímavý, guľatý tvar, avšak jej chuť – menej šťavnatá, tvrdá a výrazne štipľavá – nemusí osloviť každého. Preto odporúčame vyskúšať viacero odrôd, aby ste zistili, ktorá najlepšie vyhovuje vášmu vkusu a podmienkam záhrady.
Ako sadzačku po kúpe skladovať?
„Ak nemôžete sadzačku po kúpe hneď vysadiť, najlepšie je, vybrať ju zo sieťky alebo z vrecka, rozložiť do jdnej vrstvy a skladovať pri nízkej teplote do 5 °C,“ radí zeleninár. Sadzačka je živý materiál, dýcha a pri vyšších teplotách stráca na hmotnosti. Ak sa vám cibuľky len trochu scvrknú, teda úplne nezaschnú, nie je to problém. Neváhajte a hneď ako to pôjde, sadzačku vysaďte. Pri dobrých pestovateľských podmienkach sa ujme.