Ak však chcete dopestovať zdravé a dobre tvarované korene, musíte dbať na správnu pôdu, výsev, starostlivosť aj ochranu pred škodcami.
Podmienky pestovania
Mrkva vyžaduje hlbokú, dobre prekyprenú, piesočnato-hlinitú pôdu s neutrálnou až mierne kyslou reakciou. Ťažké, ílovité alebo kamenisté pôdy spôsobujú deformáciu koreňov, a preto je potrebné pôdu pred výsevom dôkladne pripraviť. Pestovanie v hrobliach alebo vo vyvýšených záhonoch pomáha zabezpečiť optimálne podmienky pre rast koreňov.

Mrkva patrí medzi plodiny druhej trate, čo znamená, že najlepšie rastie v pôde v tzv. starej sile – druhý až tretí rok po aplikácii maštaľného hnoja. Pri jarnom výseve však môže byť prínosné mierne prihnojenie dusíkom, avšak nie viac ako tri týždne pred sejbou. Nadmerné hnojenie dusíkom spôsobuje hromadenie dusičnanov v koreňoch, čo môže byť zdravotne nevhodné, najmä pre deti.

Kedy a ako siať mrkvu?
Mrkva sa vysieva priamo na hriadky na jar, ideálne v marci alebo apríli, keď pôda po zime mierne oschne a dosiahne teplotu aspoň 4 °C. Riadky by mali byť od seba vzdialené 30 až 40 cm, pričom semená sa vysievajú plytko, do hĺbky približne 1 cm. Po vzídení je potrebné rastliny jednotiť na vzdialenosť približne 5 cm, aby mali dostatok priestoru na vývoj.

Vyššiu a kvalitnejšiu úrodu možno dosiahnuť pestovaním v hrobliach, podobne ako pri zemiakoch. Hrobľa by mala byť široká 50 až 60 cm s rovnou hornou časťou, do ktorej sa vysieva dvojriadok mrkvy vo vzdialenosti 2,5 až 3 cm. Tento spôsob pestovania zabezpečí krajšie, rovnomernejšie korene a jednoduchší zber, avšak pôda rýchlejšie vysychá, preto je potrebné pravidelné zavlažovanie.

Výhody a riziká pestovania
Pestovanie mrkvy ponúka viacero výhod. Táto zelenina je pomerne odolná voči nepriaznivým podmienkam a skladovateľná po dlhé mesiace. Obsahuje vysoké množstvo betakaroténu, vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie.

Na druhej strane, mrkva môže byť náchylná na napadnutie škodcami, ako je vŕtavka mrkvová (Psila rosae) či drôtovce – larvy kováčikov (čeľaď Elateridae), ktoré poškodzujú korene, čím spôsobujú ich deformáciu a znižujú kvalitu úrody. Prevenciou proti škodcom je dodržiavanie osevného postupu, neskoršia sejba alebo kombinované pestovanie so silne aromatickými rastlinami, napríklad cibuľou či aksamietnicou. Proti drôtovcom je účinné aj dôkladné prekyprenie pôdy a odstránenie hostiteľských burín.

Najlepšie odrody na pestovanie
- ‘Amsterdam’ – skorá karotka na marcovú sejbu s hladkými koreňmi dozrievajúcimi už v júni.
- ‘Chamare’ – poloskorá odroda ideálna na odšťavovanie a čerstvú konzumáciu.
- ‘Autumn King 2’ – neskorá odroda vhodná na dlhodobé skladovanie.
- ‘Berlika F1’ – poloskorá odroda odolná voči praskaniu koreňov a listovým chorobám.
- ‘Francis’ – neskorá odroda typu Flakee s vysokou odolnosťou voči skladovacím chorobám.
- ‘Katrin’ – odroda vhodná do ťažších pôd, so sladkou a šťavnatou dužinou.
- ‘Marion F1’ – skorá hybridná karotka vhodná na celoročné pestovanie.
Mrkva nemusí byť len oranžová
Hoci dnes považujeme oranžovú mrkvu za klasiku, historicky sa vyskytovali aj fialové, žlté, červené a biele odrody. Oranžová farba sa rozšírila najmä vďaka holandskému šľachteniu v 17. storočí. Farebná mrkva ponúka rozmanitosť nielen v chuti, ale aj v zdravotných benefitoch. Každá farba obsahuje iné bioaktívne látky:
- Fialová mrkva – obsahuje antokyány, ktoré chránia cievy.
- Červená mrkva – bohatá na lykopén, ktorý podporuje zdravie srdca.
- Žltá mrkva – obsahuje xantofyly, ktoré sú dôležité pre zdravý zrak.
- Biela mrkva – má menej antioxidantov, ale vyniká sladkou chuťou.
Medzi atraktívne farebné odrody patrí napríklad ‘Purple Haze F1’, ktorá má fialový povrch a oranžový stred, alebo ‘Táborská žltá’, ktorá je nenáročná na pestovanie a dobre skladovateľná.

Mrkva je výbornou voľbou pre každého záhradkára. Pri dodržaní správnych pestovateľských postupov možno dosiahnuť bohatú úrodu kvalitných koreňov, ktoré potešia nielen chuťou, ale aj zdravotnými benefitmi. Ak sa rozhodnete experimentovať s farebnými odrodami, prinesiete do svojej kuchyne nielen pestrosť, ale aj ďalšie výživové výhody.