Veľká noc bez chrenu? Pre mnohých nepredstaviteľné. Tento štipľavý koreň má na sviatočnom stole svoje čestné miesto – nielen ako výrazná príloha k šunke, vajíčkam a cvikle, ale aj ako symbol sily, zdravia a očisty. V kresťanskej tradícii pripomína trpkosť a utrpenie Krista, v tej pohanskej zas silu prírody, ktorá sa prebúdza po zime. Ak ho pri strúhaní „oblejete slzami“, vedzte, že ste na správnej ceste – tak má chren pôsobiť.
Chren vás nielen rozplače, ale aj postaví na nohy
Hoci je v kuchyni často v úzadí, zdravotné účinky chrenu sú neprehliadnuteľné. Obsahuje viac vitamínu C než citrón, pomáha pri prechladnutí, čistí dutiny, pôsobí antibakteriálne a podporuje trávenie. Niet divu, že sa kedysi u nás pridával aj do liečivých vín či sirupov. A len čo ho začnete strúhať, okamžite si prečistíte nos aj slzné kanáliky – zadarmo, bez chemikálií.

Tip na liečivý sirup
Nakrájajte očistený chren na plátky, posypte cukrom a nechajte v miske vylúhovať. Šťavu užívajte po lyžičke – ideálne pri kašli a zahlienení.
V kuchyni chutí ako máločo
Čerstvý chren má ostrú, výraznú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s jemnejšími ingredienciami. Vyskúšajte ho zmiešať s tvarohom, jablkami, kyslou smotanou alebo vajíčkami. Hodí sa do nátierok, omáčok, aj ako dochucovadlo k pečenému mäsu či zeleninovým šalátom.

Recept na veľkonočnú nátierku
- 250 g jemného tvarohu,
- 1 lyžica nastrúhaného chrenu,
- 1 natvrdo uvarené vajce,
- 2 lyžice majonézy,
- nasekaná pažítka,
- soľ podľa chuti.
Premiešať, vychladiť a podávať s čerstvým pečivom.
Čím dlhšie ho povaríte, tým bude jemnejší
Zaujímavosťou je, že varením sa štipľavosť chrenu zjemňuje. Výsledná chuť je miernejšia, často až sladkastá. Je to spôsobené tým, že:
- za štipľavosť chrenu sú zodpovedné glukozinoláty, najmä sinigrín, ktorý sa pôsobením enzýmov (myrozinázy) rozkladá na allylizotiokyanát – práve ten dráždi dutiny, oči a jazyk,
- varením sa tento prchavý olej (allylizotiokyanát) rozkladá alebo odparí, a tým sa chren stáva menej štipľavý,
- tepelne upravený chren preto stráca svoju typickú „ostrinu“, no zároveň si zachováva špecifickú arómu a miernu pikantnosť – preto je obľúbený najmä v omáčkach.
Preto sa napríklad do omáčky pre deti odporúča pridať ho už na začiatku varenia. Ak však chcete zachovať výraznejšiu chuť, pridajte chren až na konci – alebo ho nastrúhajte priamo do hotového jedla.

Príbeh chrenu, ktorý dojal Európu
Chren nie je len dedinský koreň zo záhrady. Vedeli ste, že v českom Malíne pri Kutnej Hore sa pestoval už od 17. storočia a exportoval sa do celej Európy a USA? Jeho sladkasto-ostrá chuť bola vychýrená a miestni farmári si ho dodnes cenia ako poklad. Pestovatelia tvrdia, že keď sa do chrenu pustíte, nie je cesty späť – kto raz vyskúša vlastnoručne dopestovaný koreň, nechce už ten z obchodu.
Najlepší chren je ten, čo si nastrúhate sami – čerstvý, silný a bez chemických prísad.
Vedeli ste, že…?
- Chren sa kedysi používal ako prírodný liek proti bolestiam hlavy či reumatizmu. Zvonka vo forme tinktúry či obkladu.
- Wasabi, ktoré poznáme z japonskej kuchyne, je vlastne druh chrenu. Kvôli vysokej cene sa často nahrádza práve klasickým chrenom s pridanou farbou.
- Chren vo vývare? Áno! Koreň sa dá krátko povariť v polievke – dodá jej zaujímavý šmrnc a silu.
- Nastrúhaný chren s jablkami je nielen chutný, ale aj vhodný pre deti. Zjemňuje sa tým jeho pálivosť a pridáva sladkastú chuť.

Nenápadný koreň s veľkým potenciálom
Chren nie je len príloha. Je to univerzálny pomocník v kuchyni aj domácnosti. Ak ho nastrúhate a zmiešate s octom a soľou, získate domácu chrenovú pastu, ktorá v chladničke vydrží celé týždne. Môžete ju použiť ako základ do nátierok, alebo ju pridávať do omáčok, dipov, ba dokonca aj do zaváranín – pár koliesok chrenu totiž pomáha predĺžiť trvanlivosť uhoriek. A ak sa vám pri strúhaní chrenu derú slzy do očí, buďte si istí, že robíte niečo dobré. Nie nadarmo sa hovorí, že chren chutí tým viac, čím viac sa pri ňom plače.
