Fio bankaFio banka

Má viac céčka ako citrón a je ostrejší než zázvor. Čistí dutiny, zatočí s bacilmi, zahlienením aj lenivým trávením

Chutná omáčka, nátierka či príloha k šunke. No aj prírodné antibiotikum a symbol očisty. Chren má počas Veľkej noci v našich domácnostiach nezastupiteľné miesto.

15.04.2025 06:00
chren Foto:
debata (1)

Veľká noc bez chrenu? Pre mnohých nepredstaviteľné. Tento štipľavý koreň má na sviatočnom stole svoje čestné miesto – nielen ako výrazná príloha k šunke, vajíčkam a cvikle, ale aj ako symbol sily, zdravia a očisty. V kresťanskej tradícii pripomína trpkosť a utrpenie Krista, v tej pohanskej zas silu prírody, ktorá sa prebúdza po zime. Ak ho pri strúhaní „oblejete slzami“, vedzte, že ste na správnej ceste – tak má chren pôsobiť.

Chren vás nielen rozplače, ale aj postaví na nohy

Hoci je v kuchyni často v úzadí, zdravotné účinky chrenu sú neprehliadnuteľné. Obsahuje viac vitamínu C než citrón, pomáha pri prechladnutí, čistí dutiny, pôsobí antibakteriálne a podporuje trávenie. Niet divu, že sa kedysi u nás pridával aj do liečivých vín či sirupov. A len čo ho začnete strúhať, okamžite si prečistíte nos aj slzné kanáliky – zadarmo, bez chemikálií.

Aby si chren uchoval čo najviac vitamínu C,... Foto: SHUTTERSTOCK
chren Aby si chren uchoval čo najviac vitamínu C, čistite ho a strúhajte tesne pred podávaním.

Tip na liečivý sirup

Nakrájajte očistený chren na plátky, posypte cukrom a nechajte v miske vylúhovať. Šťavu užívajte po lyžičke – ideálne pri kašli a zahlienení.

V kuchyni chutí ako máločo

Čerstvý chren má ostrú, výraznú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s jemnejšími ingredienciami. Vyskúšajte ho zmiešať s tvarohom, jablkami, kyslou smotanou alebo vajíčkami. Hodí sa do nátierok, omáčok, aj ako dochucovadlo k pečenému mäsu či zeleninovým šalátom.

Hovädzí jazyk s chrenovou omáčkou a knedľou
Video
Zdroj: TV Varecha
Foto: Shutterstock
Strúhaný chren prevetrá nosy aj slzné kanáliky, ale len s ním dostanú vaše lahôdky tie správne grády!

Recept na veľkonočnú nátierku

  • 250 g jemného tvarohu,
  • 1 lyžica nastrúhaného chrenu,
  • 1 natvrdo uvarené vajce,
  • 2 lyžice majonézy,
  • nasekaná pažítka,
  • soľ podľa chuti.

Premiešať, vychladiť a podávať s čerstvým pečivom.

Čím dlhšie ho povaríte, tým bude jemnejší

Zaujímavosťou je, že varením sa štipľavosť chrenu zjemňuje. Výsledná chuť je miernejšia, často až sladkastá. Je to spôsobené tým, že:

  • za štipľavosť chrenu sú zodpovedné glukozinoláty, najmä sinigrín, ktorý sa pôsobením enzýmov (myrozinázy) rozkladá na allylizotiokyanát – práve ten dráždi dutiny, oči a jazyk,
  • varením sa tento prchavý olej (allylizotiokyanát) rozkladá alebo odparí, a tým sa chren stáva menej štipľavý,
  • tepelne upravený chren preto stráca svoju typickú „ostrinu“, no zároveň si zachováva špecifickú arómu a miernu pikantnosť – preto je obľúbený najmä v omáčkach.

Preto sa napríklad do omáčky pre deti odporúča pridať ho už na začiatku varenia. Ak však chcete zachovať výraznejšiu chuť, pridajte chren až na konci – alebo ho nastrúhajte priamo do hotového jedla.

Foto: SHUTTERSTOCK
chren

Príbeh chrenu, ktorý dojal Európu

Chren nie je len dedinský koreň zo záhrady. Vedeli ste, že v českom Malíne pri Kutnej Hore sa pestoval už od 17. storočia a exportoval sa do celej Európy a USA? Jeho sladkasto-ostrá chuť bola vychýrená a miestni farmári si ho dodnes cenia ako poklad. Pestovatelia tvrdia, že keď sa do chrenu pustíte, nie je cesty späť – kto raz vyskúša vlastnoručne dopestovaný koreň, nechce už ten z obchodu.

Najlepší chren je ten, čo si nastrúhate sami – čerstvý, silný a bez chemických prísad.

Vedeli ste, že…?

  • Chren sa kedysi používal ako prírodný liek proti bolestiam hlavy či reumatizmu. Zvonka vo forme tinktúry či obkladu.
  • Wasabi, ktoré poznáme z japonskej kuchyne, je vlastne druh chrenu. Kvôli vysokej cene sa často nahrádza práve klasickým chrenom s pridanou farbou.
  • Chren vo vývare? Áno! Koreň sa dá krátko povariť v polievke – dodá jej zaujímavý šmrnc a silu.
  • Nastrúhaný chren s jablkami je nielen chutný, ale aj vhodný pre deti. Zjemňuje sa tým jeho pálivosť a pridáva sladkastú chuť.
žena, práca, obed, jedlo, strava Čítajte viac Potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť a zároveň podporia zdravie

Nenápadný koreň s veľkým potenciálom

Chren nie je len príloha. Je to univerzálny pomocník v kuchyni aj domácnosti. Ak ho nastrúhate a zmiešate s octom a soľou, získate domácu chrenovú pastu, ktorá v chladničke vydrží celé týždne. Môžete ju použiť ako základ do nátierok, alebo ju pridávať do omáčok, dipov, ba dokonca aj do zaváranín – pár koliesok chrenu totiž pomáha predĺžiť trvanlivosť uhoriek. A ak sa vám pri strúhaní chrenu derú slzy do očí, buďte si istí, že robíte niečo dobré. Nie nadarmo sa hovorí, že chren chutí tým viac, čím viac sa pri ňom plače.

Foto: ChatGPT / DALL·E
chren

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #chren #Veľká noc #veľkonočné menu #Veľkonočné rady a tipy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december