Fio bankaFio banka

Zabudnuté zeleniny z babičkinej záhrady: Jedna je rýchla, druhá vytrvalá – prečo sa oplatí mať obe na hriadke a čo s nimi v kuchyni?

Kvaka a okrúhlica – dve nenápadné koreňové zeleniny, ktoré si mnohí záhradkári mýlia, alebo ich úplne obchádzajú. Pritom majú čo ponúknuť: sú nenáročné, rýchlorastúce a výživovo hodnotné.

16.04.2025 06:00
kvaka, okrúhlica, Foto:
debata

O rozdieloch medzi nimi a praktických tipoch na pestovanie sme sa porozprávali s odborníkom na zeleninu, Ing. Petrom Gajdoštinom.

Dve zeleniny, dve chute

„Hoci sú kvaka aj okrúhlica príbuzné druhy, rozdiely medzi nimi sú výrazné a dôležité najmä z hľadiska ich využitia v kuchyni aj pri pestovaní,“ vysvetľuje Ing. Gajdoštin.

  • Kvaka – kapusta repková kvaková (Brassica napus var. napobrassica), známa aj ako turín (česky tuřín), karpeľ či runkla, vytvára väčší koreň guľovitého tvaru a vyznačuje sa jemne nasladlou chuťou. „Je to zelenina, ktorú odporúčam najmä na zimné uskladnenie. Je odolnejšia proti chladu, dobre znáša mráz a jej chuť sa po prechladnutí ešte zjemní,“ dodáva odborník.
  • Naopak, okrúhlica – kapusta poľná pravá (Brassica rapa var. rapa) je menšia, rýchlejšie dozrieva a má sviežejšiu, mierne pikantnú chuť. „Ideálna je na priamu konzumáciu. Najlepšie chutí krátko po zbere, kým je šťavnatá a chrumkavá,“ hovorí Gajdoštin.
Okrúhlica Foto: Canva
okrúhlica Okrúhlica

Porovnávacia tabuľka: kvaka verzus okrúhlica

Vlastnosť Kvaka Okrúhlica
Botanický názov Brassica napus var. napobrassica Brassica rapa var. rapa
Dĺžka vegetácie 90–120 dní 40–60 dní
Chuť Jemne sladkastá Svieža, jemne pikantná
Využitie Varenie, pečenie, skladovanie Surová konzumácia, šaláty, nakladanie
Odolnosť proti chladu Vysoká Nižšia
Vhodnosť na skladovanie Áno Nie (skôr na priamu konzumáciu)
Tvar a farba koreňa Väčší, guľovitý, často fialkastý Menší, biely alebo bielo-fialový
Výsev Júl – začiatok augusta Marec – jún a august

Ako rozlíšiť kvaku a okrúhlicu?

Oba druhy majú podobné listy aj spôsob rastu. Rozdiel však spoznáte podľa tvaru a farby koreňa. „Kvaka má často vrchnú časť koreňa vystupujúcu nad zem a môže mať fialkastý nádych. Okrúhlica býva svetlejšia a viac guľovitá, bez vyčnievania,“ radí Gajdoštin. Na trhu sú dnes dostupné aj odrody okrúhlice so zaujímavým sfarbením – napríklad žltá ‘Golden Ball’ či bielo-fialová ‘Purple Top Milan’.

Kvaka Foto: Canva
kvaka Kvaka

Pestovanie bez veľkých nárokov

Kvaku aj okrúhlicu sa oplatí siať priamo na hriadku. „Okrúhlicu odporúčam vysievať na jar aj v lete – jarné výsevy sú vhodné na skorý zber, letné zas na jesennú konzumáciu. Kvaka je ideálna na letný výsev s cieľom zberu na jeseň,“ odporúča odborník. Dôležité je dodržať spon aspoň 25 × 30 cm pri kvake a menej pri okrúhlicii – stačí 15 × 20 cm. Vyžadujú slnečné stanovište a dostatok vlahy, najmä v čase rastu koreňov.

petržlen Čítajte viac Petržlen nevzchádza? Skúsený zeleninár prezrádza, prečo je to tak a čo robiť, aby vám konečne vyšiel!

Tipy do kuchyne

Chuťové rozdiely medzi oboma druhmi predurčujú aj ich kulinárske využitie. „Kvaka je výborná varená, dusená alebo ako súčasť kaší. Môžete ju kombinovať s koreňovou zeleninou, zemiakmi aj mäsom. Okrúhlica je zasa skvelá surová – do šalátov, ako chrumkavá príloha alebo nakladaná,“ odporúča Gajdoštin.

Obe zeleniny majú nízky obsah kalórií a vysoký podiel vitamínu C, čo ich robí ideálnymi v zimnom jedálnom lístku.
Ing. Peter Gajdoštin, zeleninár
Varínska kvaka
Video
Zdroj: TV Varecha

Prečo by ste ich mali skúsiť?

Záhradkári dnes často hľadajú nenáročné plodiny, ktoré neprinášajú len úrodu, ale aj pestovateľskú radosť. „Kvaka aj okrúhlica sú v tomto smere ideálne. Rýchlo rastú, nevyžadujú zložitú starostlivosť a navyše ponúkajú chuťovú rozmanitosť, ktorá je v našich záhradách stále zriedkavá,“ uzatvára Ing. Petr Gajdoštin.

Prehľad odporúčaných odrôd

Kvaka

  • ‘Wilhelmsburger’ – tradičná odroda s veľkým, fialovým koreňom a výbornou skladovateľnosťou. Vhodná na varenie aj do pyré.
  • ‘Brora F1’ – moderný hybrid s jednotným tvarom, vyšším výnosom a odolnosťou proti chorobám.
  • ‘Marian’ – odolná odroda s pevnou dužinou, vhodná na dlhé skladovanie.

Okrúhlica

  • ‘Purple Top Milan’ – tradičná odroda s bielo-fialovým koreňom, jemnou dužinou a skorým výnosom.
  • ‘Snowball’ – čisto biela odroda s hladkým povrchom, ideálna na šaláty a rýchlu konzumáciu.
  • ‘Golden Ball’ – žltoplodá rarita s jemnou maslovou chuťou, ktorá oživí nielen tanier, ale aj hriadku.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #kvaka #koreňová zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december