Ovocie, ktoré dozrieva ešte pred jahodami: Nenáročné, zdravé, plné antioxidantov a ideálne aj do najchladnejších záhrad

Skoré, zdravé a nenáročné ovocie do každej záhrady. Dozrieva ešte pred jahodami a je plné antioxidantov. Ideálne aj do chladných oblastí.

18.04.2025 14:00
zemolez kamčatský Foto:
debata (2)

Zabudnite na čakanie do júna – zemolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) vám ponúkne prvé sladkokyslé bobule ešte skôr než jahody. Táto nenáročná ovocná drevina je skvelou voľbou pre každú záhradu – od nížin až po horské oblasti. Vďaka mrazuvzdornosti, minimálnym nárokom na starostlivosť a bohatým výnosom si právom získava čoraz väčšiu obľubu.

Skorý a odolný – ideálny pre slovenské podmienky

Zemolez kamčatský , známy aj ako kamčatská čučoriedka, pochádza z drsných oblastí severovýchodnej Ázie. Je mimoriadne odolný voči mrazom – bez problémov zvládne pokles teploty až na –45 °C a jeho kvety odolávajú aj neskorým jarným mrazom do –7 °C. Práve preto sa výborne hodí aj do okrajových či chladnejších oblastí Slovenska.

Foto: SHUTTERSTOCK
zemolez

Kry rýchlo vstupujú do rodivosti, úroda z roka na rok narastá a po dosiahnutí dospelosti sa stabilizuje. V dospelosti dorastajú do výšky približne 1,5 až 2 metre, čo umožňuje ich začlenenie aj do zmiešaných výsadieb, napríklad s ríbezľami. Pri takomto spôsobe pestovania však treba citlivo zvoliť kombináciu odrôd – aby sa predišlo časovému prelínaniu prípadného chemického ošetrenia iných ovocných druhov so zberom zemolezu, ktorý sa často pestuje bez postrekov.

jahody Čítajte viac Nestihli ste v auguste vysadiť jahody? Vďaka tejto metóde to doženiete a ešte tento rok sa dočkáte úrody

Pestovanie bez starostí

Zemolezu sa najlepšie darí na slnečnom alebo polotienistom mieste. Nevyžaduje špeciálnu pôdu – postačí bežná záhradná zemina s dobrou priepustnosťou a mierne kyslou až neutrálnou reakciou (pH 5,5–7,0). Prvé roky po výsadbe sú kľúčové – rastliny ocenia pravidelnú zálievku a prísun organickej hmoty vo forme kompostu. Hoci ide o pomerne nenáročný druh, zavlažovanie v období kvitnutia a dozrievania plodov má pozitívny vplyv na kvalitu aj množstvo úrody.

Foto: SHUTTERSTOCK
zemolez

Kry majú prirodzený sklon k zahusťovaniu, preto je vhodné udržiavať vzdušnú korunu. Rezom sa odstraňujú prestarnuté, poškodené či nadbytočné výhonky – prvý výraznejší rez sa vykonáva po 5–6 rokoch. Pôdu pod kríkmi udržiavajte bez burín, postačí pravidelná plytká okopávka.

Zemolez je mimoriadne odolný voči chorobám a škodcom, preto ho možno pestovať bez postrekov – ideálne pre ekologické záhrady či domácnosti s deťmi a zvieratami.
výsadba, ovocný strom, výsadba ovocných stromov, jeseň, komunita, Čítajte viac Takmer 50-tisíc eur na výsadbu stromov: Jeseň prinesie šancu pre školy, obce aj dobrovoľníkov – prihláste sa do výzvy

Prvé ovocie sezóny

Zemolez dozrieva už v máji, čím sa stáva prvým ovocím sezóny. Plody sú valcovité, dlhé 1 až 4 cm, výrazne modré s typickým voskovým povlakom. Niektoré odrody majú tendenciu k opadávaniu (spŕchaniu), iné plody dobre držia na kríku, čo umožňuje jednorazový zber.

Chuť plodov sa líši podľa odrody – staršie typy... Foto: SHUTTERSTOCK
zemolez Chuť plodov sa líši podľa odrody – staršie typy mali mierne trpký tón, ten sa však u moderných odrôd už prakticky nevyskytuje. Chuť býva sladká, osviežujúca, pripomína čučoriedky.

Ako využiť úrodu

Najvhodnejšie je konzumovať plody čerstvé – napríklad v jogurte, müsli, ovocných šalátoch či ako zdravú desiatu. Pri väčšej úrode sa výborne hodia na spracovanie do kompótov, štiav, sirupov, džemov alebo aj na výrobu domácich ovocných likérov. Mrazením si ich chuť i nutričné hodnoty zachovajú až do zimy.

Čučoriedkovo-jablkový koláč
Video
Nebojte sa čučoriedky nahradiť zemolezom. Výsledok bude rovnako chutný. / Zdroj: TV Varecha

Odrody, ktoré sa oplatí pestovať

Zatiaľ čo kedysi sa predával zemolez bez označenia odrôd, dnes je sortiment široký a kvalita plodov výrazne pokročila. Najväčšia ponuka pochádza z Poľska, Ruska a Kanady, ale svoje zastúpenie mali aj slovenské odrody, ako napríklad ‘Altaj’ a ‘Amur’. Tie sa však už dnes pestujú len okrajovo.

Názov odrody Veľkosť plodu Chuť Zrenie Špecifiká
‘Amfora’ Stredne veľké Sladkokyslá, aromatická koniec mája Všestranná, vhodná aj na spracovanie
‘Vostorg’ Veľké Sladká, jemná začiatok júna Plody nepukajú, vhodné do koláčov
‘Sinoglaska’ Veľké Svieža, vyvážená koniec mája Skorá, veľmi úrodná, aj do vyšších polôh
‘Bakčarskaja’ Veľké Dezertná, mierne sladká začiatok júna Kompaktný rast, vysoká plodnosť
‘Leningradskij velikan’ Veľmi veľké Jemná, osviežujúca prelom mája/júna Dlhé, dekoratívne plody
‘Altaj’ (SK) Menšie Sladkokyslá, šťavnatá koniec mája Staršia slovenská odroda, dnes zriedkavá
‘Amur’ (SK) Menšie až stredné Mierne trpká, klasická koniec mája Vhodná na spracovanie, historický význam
Plody sú veľmi šťavnaté, intenzívne farbiace a... Foto: SHUTTERSTOCK
zemolez Plody sú veľmi šťavnaté, intenzívne farbiace a mimoriadne zdravé – obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a vitamínu C. Práve preto sa často označujú aj ako „bobule večnej mladosti“.

Praktické zhrnutie

  • Zemolez kamčatský dozrieva veľmi skoro – už v máji.
  • Zvláda aj mrazivé zimy a neskoré jarné mrazy – vhodný aj do vyšších polôh.
  • Pestovanie zvládnu aj začiatočníci – nenáročný, prakticky bez chorôb a škodcov.
  • Najlepší je čerstvý, ale výborne sa hodí aj na spracovanie.
  • Na úrodu netreba čakať roky – rastliny rodia už krátko po výsadbe.
  • Vysaďte viacero odrôd – pre zabezpečenie opelenia a vyššiu úrodu plodov.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #drobné ovocie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december