Pestovanie figovníka na Slovensku: odolné odrody, bohatá úroda a jednoduchá starostlivosť aj pre začiatočníkov

Figovníky si nachádzajú čoraz viac priaznivcov aj v našich končinách. Vďaka otepleniu klímy a prispôsobivosti niektorých odrôd sa z tejto kedysi výlučne stredomorskej rastliny stáva vítaný a dekoratívny prvok aj slovenských záhrad.

25.04.2025 06:00
figovník, figa, Foto:
debata (3)

Ako a kde ich pestovať?

Figovník (Ficus carica) je ker alebo nižší strom so zaujímavými dlaňovito laločnatými listami a výrazným habitom. Bežne ho poznáme z dovoleniek v Taliansku či Grécku, kde rastie prakticky na každom kroku. V našich podmienkach sa pestuje dvoma spôsobmi – buď ako mobilná nádoba (napr. v kvetináči na terase), alebo priamo vo voľnej pôde.

Na výsadbu do záhrady sú vhodné najmä teplé a chránené lokality na juhu Slovenska. Uplatní sa aj v stredných polohách, pokiaľ zabezpečíme dostatok slnečného žiarenia a závetrie – ideálne blízko múrov domov, ktoré počas dňa akumulujú teplo a v noci ho vyžarujú späť.

Foto: SHUTTERSTOCK
figovník

Výber odrôd je kľúčový

Nie každá odroda figovníka je vhodná pre naše klimatické podmienky. Pri výbere si všímajte najmä:

  • odolnosť proti mrazu – preferujte odrody, ktoré zvládnu poklesy teploty až do –12 °C,
  • spôsob rodenia – väčšina figovníkov je viazaná na opelenie drobnou osičkou, ktorá u nás nežije. Riešením sú partenokarpické (samosprašné) odrody.

Odporúčané odrody:

  • ‘Black Royal’ – tmavé sladké plody, dobrá mrazuvzdornosť
  • ‘White Royal’ – svetlé plody, vhodná aj do chladnejších oblastí
  • ‘Dotatto’ – klasická talianska odroda s výbornou chuťou

Ako prebieha rodivosť

V priaznivých podmienkach figovník kvitne a rodí dvakrát ročne. Prvá úroda sa tvorí z jarného kvitnutia a dozrieva už v lete. Druhá vlna vzniká na jeseň, no plody zvyčajne nestihnú úplne dozrieť. Ak sú dostatočne veľké, oplatí sa ich nechať na strome – prezimujú a dozrejú v nasledujúcom roku.

figovník Čítajte viac Zrozumiteľne o reze figovníka: Kedy a ako správnym zásahom podporiť tvorbu rodivých výhonkov a udržať si úrodu?
Zrelé figy sú mimoriadne sladké, šťavnaté a majú špecifickú arómu. Konzumujú sa čerstvé, ale možno ich sušiť, kompótovať, vyrábať z nich džemy či dokonca víno.
Ak sa na figovníku vytvoria plody, no ešte... Foto: SHUTTERSTOCK
figovník, figa Ak sa na figovníku vytvoria plody, no ešte zelené opadnú, dôvodom môžete byť to, že u nás nemajú špeciálnych hmyzích opeľovačov, ktorých potrebujú. Tento problém je preto častý pri výpestkoch dovezených napríklad z dovoleniek vo forme odrezkov.

Zimovanie rozhoduje o úrode

Pre úspešné pestovanie figovníka je zásadné správne zazimovanie. Rastliny pestované v nádobách treba preniesť do svetlej miestnosti s teplotou okolo 0 °C. Na jar, približne koncom marca, ich môžete znovu umiestniť von a prihnojiť. Vo voľnej pôde ochráňte nadzemnú časť rastliny pred mrazom:

  • obalte ju jutovinou, netkanou textíliou, papierom či kartónom,
  • alebo výhony ohnite k zemi a prikryte (napr. čečinou či lístím).

Dobre zazimované figovníky na jar rýchlo rašia a prinášajú bohatú úrodu. Namrznuté rastliny musia najprv nahradiť odumreté výhonky, čo ich rast spomalí.

Pôda, voda a výživa

Figovníky nie sú náročné na pôdu. Stačí im bežná záhradná zemina – ideálne slabo alkalická. Dobrou vlastnosťou je aj ich tolerancia voči suchu. Doplnkovú zálievku ocenia najmä počas rastu plodov, ale v období ich dozrievania už polievanie obmedzte, inak môže dôjsť k praskaniu plodov. Hnojenie nie je nevyhnutné, ale v čase intenzívneho rastu a tvorby plodov reagujú figovníky na prísun živín veľmi dobre. Pozor však na prísun vody a výživy počas zimy – v tomto období ho úplne vylúčte.

Dobrou správou je, že figovníky sú u nás prakticky bezproblémové z hľadiska chorôb a škodcov.
figa, figovník, figovníkové listy Čítajte viac Všetci si chvália sladké plody, no len málokto vie, akú úžasnú silu majú ich listy: Znížia cholesterol, upravia tlak a nielen to

Tri dôvody, prečo pestovať figovníky

  • Vysoká úrodnosť – z jedného dospelého stromu môžete získať až 120 kg plodov ročne.
  • Dlhovekosť – figovníky sa pri dobrej starostlivosti dožívajú viac ako 100 rokov.
  • Výživná hodnota – sušené figy obsahujú až 55 % prírodných cukrov, čím patria medzi najsladšie ovocie.
Viete, že s figou môžete zjesť osu?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #figovník #rez figovníka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december