Podľa odborníkov ide o trend, ktorý už nemožno prehliadať – v dôsledku klimatickej zmeny dochádza k stále skoršiemu kvitnutiu, pričom riziko návratu mrazov sa neznižuje, ale pretrváva.
Desať rokov strát v českých sadoch
Na Morave išlo už o desiaty prípad poškodenia marhúľ mrazom za posledných dvanásť rokov. V experimentálnom sade v Lednici sa prvé kvety objavili už 24. marca, no len niekoľko dní nato prišiel studený front a nočné teploty klesli pod nulu. „V sobotu sa výrazne ochladilo a v noci teploty klesli pod bod mrazu, čo spôsobilo poškodenie kvetov. Ovocné stromy boli už vo fáze plného kvitnutia,“ uviedla klimatologička Eva Svobodová z Ústavu výskumu globálnej zmeny AV ČR – CzechGlobe v tlačovej správe z 1. apríla 2025.

Slovenské sady zasiahli mínusové teploty aj silný vietor
Podobná situácia sa odohrala aj na Slovensku, kde boli podľa Ovocinárskej únie SR najviac postihnuté práve marhule. V Dulovciach klesli v noci z 18. na 19. marca teploty až na –6 °C. Napriek snahám ovocinárov chrániť úrodu parafínovými sviecami či protimrazovými pieckami došlo k výraznému poškodeniu. „Tohtoročné mrazy sú intenzívnejšie, vlani sme nemali mínus šesť vôbec,“ konštatoval ovocinár Dušan Szabó pre portál Správy STVR (19. 3. 2025). Na hornej Nitre pritom stačila jediná mrazivá noc, aby boli kvety výrazne poškodené. „Momentálne máme marhule už po odkvitnutí. Ľudia čoskoro zistia, či plody ostali, alebo začnú hnednúť a opadnú. Mráz bol síce len jednu noc, ale časť pukov a kvetov už poškodil,“ uviedol odborník na ovocné stromy Miloš Polcer z Opatoviec nad Nitrou pre portál MY Horná Nitra (8. 4. 2025).

Kvitnutie sa posúva čoraz skôr, mráz zostáva
Dlhodobé fenologické údaje potvrdzujú, že priemerný termín kvitnutia marhúľ sa posúva do čoraz skorších dátumov. Kým v 60. rokoch minulého storočia kvitli stromy bežne až v apríli, dnes sa kvitnutie presúva do druhej polovice marca. Po roku 2010 sa priemerný dátum kvitnutia na Morave ustálil na 29. marci. Tento rok síce kvety neprišli tak skoro ako vlani, no stále omnoho skôr, než bolo v minulosti bežné.

Klimatická zmena zvyšuje riziko každou sezónou
Skorý štart vegetácie je zároveň spojený so zvyšujúcou sa tzv. teplotnou sumou – ukazovateľom, ktorý sleduje, koľko dní prekročila priemerná denná teplota hranicu 5 °C. V Kuchařoviciach na Znojemsku bola koncom marca táto hodnota až o polovicu vyššia než dlhodobý 50-ročný priemer. Podľa klimatológa Pavla Zahradníčka z CzechGlobe sa riziko pomrznutia úrody marhúľ ku koncu 21. storočia môže zvýšiť až na 60 percent. Realita posledného desaťročia však ukazuje, že strata úrody je už dnes výraznejšia, než predpovedali modely.

Bez opeľovačov a bez šance
Situáciu tento rok ešte zhoršilo veterné počasie, ktoré znemožňovalo činnosť opeľovačov. „Na kvety nelietali včely ani čmeliaky, kvôli vetru bol proces opelenia výrazne obmedzený,“ doplnil Václav Hlaváček, predseda Regionálnej agrárnej komory Juhomoravského kraja, v tlačovej správe CzechGlobe z 1. apríla 2025. Zatiaľ čo veľké ovocinárske podniky si mohli dovoliť investície do protimrazovej ochrany, pre drobných pestovateľov v záhradách bola tohtoročná sezóna likvidačná. Mnohí z nich prišli o celú úrodu, ktorú si bežne dopestovali pre vlastnú potrebu.