Zelenina, ktorá vás ochráni pred infarktom a omladí organizmus: najviac pomôže varená

Má schopnosť chrániť srdce, posilniť zrak, spomaliť starnutie buniek a varením získava ešte väčšiu silu. Spoznajte zeleninu, ktorá sa mení na skutočný prírodný elixír zdravia.

27.04.2025 14:00
mrkva, cvikla, cibuľa, Foto:
debata

Mrkva, akú dnes poznáme, má za sebou dlhú históriu. V južnej Európe sa pôvodne vyskytovala v bielej forme, no najstaršie vyobrazenia naznačujú, že jej predkom bol fialový koreň. „Na základe malieb v egyptských chrámoch sa predpokladá, že úplne prvá mrkva bola fialová. Prírodnými mutáciami vznikli aj žlté a červené odtiene,“ hovorí zeleninár Ing. Peter Gajdoštin. Oranžová mrkva, dnes najrozšírenejšia, je výsledkom šľachtenia. Práve Holanďania v 17. storočí vyšľachtili túto farbu na počesť princa Viliama I. Oranžského, významnej postavy holandskej revolúcie. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu a výbornej chuti sa rýchlo stala obľúbenou v Európe aj Amerike.

Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva

Každá farba znamená iný zdravotný prínos

Mrkva je viac než len oranžový koreň. Rôzne farebné varianty ponúkajú odlišné typy antioxidantov a fytonutrientov, ktoré majú konkrétne účinky na zdravie:

  • Oranžová je bohatá na betakarotén, provitamín A, vitamíny B, C a E, pektíny, vlákninu a ľahko vstrebateľný vápnik.
  • Žltá mrkva obsahuje xantofyly, ktoré podporujú zrak a znižujú riziko niektorých typov rakoviny.
  • Červená je cenná pre vysoký obsah lykopénu, známeho antioxidantu, ktorý sa nachádza aj v rajčinách. Pôsobí preventívne proti srdcovocievnym chorobám.
  • Fialová vďačí za svoju farbu antokyánom. Tie pôsobia ako silné antioxidanty, pomáhajú znižovať hladinu voľných radikálov v krvi a chránia cievy pred upchávaním.
Biela mrkva je na farbivá najchudobnejšia, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva, farebná mrkva Biela mrkva je na farbivá najchudobnejšia, ale je sladká a chutná.

Varená je zdravšia

Mrkva patrí k ojedinelým zeleninám, ktorých výživová hodnota sa tepelnou úpravou zvyšuje. Pevná bunková štruktúra koreňa bráni telu v plnom využití živín zo surovej mrkvy. Zatiaľ čo v surovom stave vieme využiť len asi štvrtinu dostupného betakaroténu, po uvarení je to až 50 % – najmä ak ju konzumujeme s tukom, ktorý zlepšuje vstrebávanie. Tepelná úprava zároveň stabilizuje antioxidanty a bráni ich rozkladu. Varená mrkva tak účinnejšie podporuje imunitu, chráni bunky pred oxidačným stresom a zlepšuje využitie vitamínu A aj selénu.

Mrkvová roláda s tvarohovo-čokoládovou plnkou
Video
Zdroj: TV Varecha

Pomáha, ale okuliare nenahradí

Z mrkvy sa stal symbol dobrého zraku, no nie všetky predstavy sú pravdivé. „Ľudia si často myslia, že konzumácia mrkvy im pomôže zbaviť sa dioptrií, čo nie je pravda. S refrakčnými chybami oka nesúvisí. Vitamín A však zohráva dôležitú úlohu pri výžive sietnice, a tým podporuje zdravé videnie,“ vysvetlila MUDr. Miriam Záhorcová.

‘Cascade F1’ je výnosný, sladký hybrid s...
‘Rondo’ je mrkva s naozaj veľmi krátkym...
+1‘Katrin’ má kratšie, kónické korene s guľatou...

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mrkva #farebná mrkva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december