Nebudete veriť, aké sú chutné – tieto kvety je škoda dávať len do vázy. Využite ich v kuchyni a objavte novú dimenziu chutí

Orgován patrí medzi symboly jari – jeho výrazná, opojná vôňa sa nesie vzduchom a láka nielen ľudí, ale aj farebné motýle a iné užitočné opeľovače.

29.04.2025 06:00
orgován, 2608651615 Foto:
debata

Orgován obyčajný (Syringa vulgaris) je známy svojou nenáročnosťou. Ide o opadavý ker, ktorý je vysoko mrazuvzdorný, avšak pôvodný botanický druh sa šíri veľmi agresívne pomocou výmladkov, čo môže byť v záhrade problém. Moderné šľachtené odrody túto nevýhodu nemajú, hoci zaostávajú v intenzite vône. Obľúbené sú napríklad odrody ‘Marechal Lannes’ a ‘General Pershing’, či jemná ‘Krásavica Moskvy’, ktorá mení farbu z ružovej na bielu. Skutočne netradičným variantom je odroda ‘Primrose’ so zelenožltými kvetmi.

Pre menšie záhrady alebo pestovanie v nádobách je ideálny orgován Meyerov (Syringa meyeri), najmä kompaktná odroda ‘Palibin’. Tento druh kvitne trochu neskôr ako klasický orgován obyčajný, jeho kvety sú menšie, no veľmi intenzívne voňajúce. Zaujímavým hybridom je ‘Joseé’, ktorý kvitne dvakrát do roka – začiatkom leta a za priaznivých podmienok opäť na jeseň.

Foto: SHUTTERSTOCK
orgován

Ako pestovať orgován

Orgovány milujú slnečné miesta a neutrálne až mierne zásadité pôdy s dobrou výživnosťou. Aby pôda nevysychala, odporúča sa okolie rastliny zamulčovať vrstvou kôry. Pri dlhotrvajúcom suchu je nutné dopriať orgovánu pravidelnú zálievku. Ochorenia a škodcovia ho trápia len výnimočne, a tak si nevyžaduje špeciálnu ochranu. Pokiaľ ide o údržbu, postačí odstrániť odkvitnuté kvety po najbližšie rozvetvenie. Staršie kry môžeme zmladiť radikálnym rezom počas vegetačného pokoja.

Rozmnožovanie pre trpezlivých

Ak si chcete orgován rozmnožiť, obľúbenými spôsobmi sú vrúbľovanie alebo očkovanie na podpník zoba vtáčieho (Ligustrum vulgare). Táto metóda zabráni neželanému šíreniu výmladkov po záhrade a zaistí kompaktnejší rast. Rastliny takto pestované žijú približne 15 rokov, čo môže byť pre niektorých pestovateľov nevýhoda, no prednosti jednoznačne prevažujú.

odrezky Čítajte viac Ktoré kríky a stromy môžete rozmnožiť odrezkami? Naučte sa jednoduchý postup a získajte obľúbené rastliny zadarmo
Hoci sú jeho kvety neodolateľné, pre alergikov môžu byť poriadnou skúškou, pretože silná vôňa niekedy vyvoláva alergické reakcie alebo dokonca astmatické záchvaty.
Aj cukor si môžete prevoňať orgovánom podobne,... Foto: SHUTTERSTOCK
orgován, cukor, 2397997893 Aj cukor si môžete prevoňať orgovánom podobne, ako sa to robí napríklad s kvetmi levandule.

Objavte jeho sladké tajomstvo

Málokto vie, že kvety orgovánu sú jedlé a ponúkajú množstvo možností, ako ich využiť v kuchyni. Najvhodnejší na konzumáciu je klasický orgován obyčajný, ktorého kvety majú plnšiu chuť a jemnejšiu textúru. Dôležité je kvety dôkladne očistiť od zelených kalíškov, ktoré by jedlu dodali horkosť. Orgovánové kvety môžete využiť rôzne – vyskúšajte kandizované na zdobenie dezertov, voňavý orgovánový cukor, alebo osviežujúci sirup, ktorý výborne dochutí domáce limonády aj koktaily. Skvelou lahôdkou je aj netradičné orgovánové mojito – do 300 ml pohára nasypte malú hrsť kvetov, lyžicu trstinového cukru a jemne popučte. Pridajte šťavu z limety, 4 cl bieleho rumu, dolejte perlivou vodou a premiešajte.

Orgovánový sirup: dva hrnčeky kvetov zalejte... Foto: SHUTTERSTOCK
orgován, sirup, 2177553153 Orgovánový sirup: dva hrnčeky kvetov zalejte 500 ml prevarenej a vychladnutej vody a nechajte do druhého dňa odstáť. Potom sceďte, prelejte do hrnca, pridajte 400 g cukru, zahrievajte a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec vmiešajte šťavu z polovice citróna a prelejte do sterilnej fľaše.

Sladké potešenie: orgovánová zmrzlina

Výnimočným gurmánskym zážitkom je domáca orgovánová zmrzlina. Stačí vám 40-percentná smotana na šľahanie (500 ml), plnotučné mlieko (250 ml), kryštálový cukor (150 g), vaječné žĺtky (6) a samozrejme, orgovánové kvety (2 hrnčeky).

Postup:

  1. Do hrnčeka nalejte polovicu smotany, mlieko, pridajte cukor a štipku soli. Pomalým zahrievaním miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nepriveďte do varu – zmes odstavte z ohňa skôr, než začne vrieť.
  2. Do horúcej smotanovej zmesi pridajte umyté a očistené orgovánové kvety. Zakryte a nechajte lúhovať približne 4 hodiny, aby smotana nasiakla jemnú orgovánovú vôňu.
  3. Po uplynutí času zmes sceďte, aby ste odstránili kvety, a opäť ju priveďte k varu.
  4. Medzitým si v miske vyšľahajte žĺtky. Za stáleho šľahania k nim tenkým prúdom prilievajte polovicu horúcej smotany. Dávajte pozor, aby ste žĺtky nezrazili.
  5. Žĺtkovú zmes vlejte späť do hrnčeka so zvyšnou smotanou a za neustáleho miešania zahrievajte, kým zmes nezhustne. Ak máte kuchynský teplomer, kontrolujte teplotu – mala by dosiahnuť 77–79 °C.
  6. Hotovú smotanovú zmes nechajte vychladnúť. Potom ju nalejte do formičiek na nanuky, vložte do zmrzlinovača alebo zamrazte v nádobkách podľa vašich preferencií.

Výsledkom bude krémová zmrzlina s nezameniteľnou jemnou vôňou orgovánu, ktorá očarí vaše chuťové poháriky.

Foto: SHUTTERSTOCK
orgován, zmrzlina, 2602253525

Orgován tak nie je len krásnou ozdobou našich záhrad a parkov, ale aj nevšednou ingredienciou v kuchyni. Vyskúšajte ho tento rok na jar a objavte všetky jeho voňavé tajomstvá.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #orgován
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december