Čo vedieť skôr, než siahnete po rebarbore? Ak trpíte hoci len jednou z týchto ťažkostí, radšej na ňu ani nepomyslite!

Rebarbora je jarná zelenina, ktorú mnohí považujú za ovocie – vďaka jej využitiu v sladkých receptoch. Obsahuje množstvo cenných látok, no pri jej konzumácii treba dbať aj na opatrnosť.

29.04.2025 14:00
rebarbora Foto:
debata

Nie je vhodná pre každého a pri nesprávnej úprave môže telu viac uškodiť než pomôcť. Aké výhody prináša, aké má riziká a komu sa jej konzumácia neodporúča?

Plná vlákniny, antioxidantov a vápnika

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) patrí medzi nízkokalorické druhy zeleniny, no zároveň obsahuje vysoký podiel vlákniny. Tá podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha udržiavať pocit sýtosti. Okrem toho je rebarbora bohatá na antioxidanty, predovšetkým antokyány (v ružovočervených stonkách) a polyfenoly, ktoré chránia bunky pred poškodením a pôsobia protizápalovo. Z minerálnych látok stojí za zmienku najmä vápnik, ktorého má rebarbora pomerne vysoký obsah. Ďalej obsahuje draslík, vitamín K a v menšej miere vitamín C a železo.

V tradičnej čínskej medicíne sa koreň rebarbory používal ako preháňadlo, no v našich podmienkach sa konzumujú predovšetkým stonky.
kostihoj Čítajte viac Pomáha liečiť kĺby, hojiť rany a tlmiť zápaly. Keď ho zapracujete do hnojiva, prospeje aj záhrade

Rizikový obsah kyseliny šťaveľovej

Hlavným problémom rebarbory je vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá sa nachádza predovšetkým v listoch, ale v menšej miere aj v stonkách. Táto látka viaže vápnik v tele do nerozpustného šťaveľanu vápenatého (oxalátu vápenatého), čím znižuje jeho vstrebateľnosť. Pri nadmernom príjme môže prispieť k tvorbe obličkových kameňov a pri veľmi vysokých dávkach dokonca spôsobiť otravu.

Listy rebarbory sú toxické a nie sú určené na konzumáciu. Obsahujú podstatne vyššie koncentrácie kyseliny šťaveľovej aj ďalších toxických látok (napr. antrachinóny).
Listové stopky rebarbory sa nikdy nesmú z... Foto: SHUTTERSTOCK
rebarbora Listové stopky rebarbory sa nikdy nesmú z rastliny rezať, ale opatrne vytrhnúť z bázy. Rana po reze zahníva a znehodnocuje rastlinu.

Kto by sa mal rebarbore radšej vyhnúť?

Aj keď mierna konzumácia rebarbory je pre zdravého človeka bezpečná, sú skupiny, pre ktoré môže predstavovať riziko:

  • Ľudia s ochorením obličiek – najmä s tendenciou k tvorbe oxalátových kameňov.
  • Pacienti s dnou – kyselina šťaveľová môže zhoršovať metabolizmus purínov.
  • Deti do 3 rokov – ich obličky ešte nemusia byť schopné efektívne vylučovať oxaláty.
  • Tehotné a dojčiace ženy – niektoré štúdie upozorňujú na zvýšené riziko nedostatku vápnika.
  • Ľudia s osteoporózou alebo zníženou hladinou vápnika – hoci rebarbora vápnik obsahuje, jeho využiteľnosť je kvôli šťaveľanom nižšia.
Pre koho nie je konzumácia rebarbory vhodná?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Ak si chcete rebarboru dopriať, no obávate sa jej vplyvu na zdravie, pomôcť môže niekoľko praktických rád:

  • Nezalievať rebarboru hnojivami s vysokým obsahom dusíka – zvyšuje to obsah kyseliny šťaveľovej v rastline.
  • Konzumujte len mladé stonky – tie majú nižší obsah šťaveľanov.
  • Varenie a blanšírovanie znižuje obsah oxalátov – časť z nich prechádza do vody. Vývar z rebarbory preto nikdy nekonzumujte.
  • Kombinujte rebarboru s potravinami bohatými na vápnik – napríklad s tvarohom, jogurtom alebo syrom. Vápnik z potravy sa naviaže na oxaláty už v tráviacom trakte a zníži sa ich vstrebávanie do krvi.
Aj toto je ešte dobré vedieť o rebarbore

Rebarbora je chutná a výživná surovina, ktorá si nájde miesto najmä v jarných dezertoch, kompótoch a džemoch. Pri správnej úprave a rozumnej konzumácii môže byť prínosom pre zdravie – vďaka obsahu vlákniny, antioxidantov a vápnika. Na druhej strane však netreba podceňovať riziká, ktoré prináša kyselina šťaveľová. Vyhýbajte sa listom, nepreháňajte to s množstvom a vždy ju kombinujte s vápnikom. Tak sa môžete z jej chuti tešiť bez obáv.

Fotogaléria
Listy rebarbory obsahujú ešte oveľa viac...
Listové stopky rebarbory sa nikdy nesmú z...
+2Rebarbora sa zberá v čase dozrievania jahôd a...

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravotné benefity #rebarbora #zdravotné riziká
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december