Stačí pridať kvasnice – a úroda snov je na dosah. Funguje to naozaj? Zázrak z kuchyne, či len internetový výmysel?

Používanie kvasníc a cukru pri pestovaní zeleniny má opodstatnenie v podpore rastu rastlín a zlepšení pôdnej mikroflóry.

07.05.2025 06:00
priesady, zelenina, kvasnice, cukor, NEPOUŽÍVAŤ Foto:
debata

Tento jednoduchý prípravok vychádza z bežne dostupných surovín, no jeho účinok spočíva v komplexných biologických procesoch, ktoré môžu výrazne podporiť vitalitu rastlín. Dôležité je však správne dávkovanie a pochopenie, kedy a ako ho použiť.

Ako kvasnice a cukor fungujú

1. Aktivácia mikroorganizmov v pôde

Kvasnice obsahujú aminokyseliny, vitamíny skupiny B, enzýmy a mikroprvky. Po zmiešaní s cukrom a vodou sa aktivujú kvasinky pivné (Saccharomyces cerevisiae), čo podporuje rozvoj užitočných pôdnych mikroorganizmov. Cukor slúži ako rýchly zdroj energie pre baktérie a huby, ktoré urýchľujú rozklad organickej hmoty a podporujú uvoľňovanie živín pre rastliny.

2. Produkcia oxidu uhličitého (CO₂)

Počas fermentácie kvasinky produkujú CO₂, ktorý v uzavretých podmienkach (napr. skleníkoch) môže podporiť fotosyntézu a rast rastlín.

3. Podpora koreňového systému

Viaceré štúdie potvrdzujú, že pekárenské kvasnice môžu pozitívne ovplyvniť vývoj koreňov rastlín. Tento efekt sa pripisuje produkcii rastových hormónov, zlepšenej dostupnosti živín a stimulácii pôdneho života.

Štúdia publikovaná v Applied Soil Ecology (2024) preukázala, že inokulácia semien cukety pôdnymi kvasinkami významne podporila vývoj koreňov v počiatočných fázach rastu (Menezes et al., 2024).

Výskum uverejnený v Archives of Microbiology (2022) ukázal, že kvasnice zlepšili metabolický stav koreňov kukurice vystavenej suchu, zvýšili aktivitu antioxidačných enzýmov a zlepšili príjem živín (Alzahrani et al., 2022).

Podobné pozitívne účinky zaznamenala aj štúdia pri šaláte a paradajkách po aplikácii pivovarských kvasiniek (Frontiers in Industrial Microbiology, 2024).

zelenina, NEPOUŽÍVAŤ Čítajte viac Ešte nie je neskoro: 20 druhov zeleniny, ktoré môžete bez obáv vysiať aj v máji

Mechanizmy účinku kvasiniek na rast koreňov

Účinky kvasiniek na rast rastlín sú výsledkom niekoľkých navzájom prepojených procesov:

  • Produkcia rastových hormónov: Kvasinky môžu produkovať auxíny, cytokiníny a giberelíny – fytohormóny, ktoré stimulujú delenie buniek, zakoreňovanie a rast koreňového systému.
  • Zlepšenie dostupnosti živín: Kvasinky sa podieľajú na solubilizácii fosfátov (uvoľňovaní viazaného fosforu) a produkujú siderofóry, ktoré viažu železo a sprístupňujú ho rastlinám. Tým zlepšujú výživu koreňov.
  • Podpora pôdnej mikroflóry: Aplikácia kvasníc zvyšuje aktivitu prospešných baktérií a húb, ktoré rozkladajú organickú hmotu a uvoľňujú živiny. Zdravá mikroflóra je základom živej, výživnej pôdy.
Závlaha nielenže dodáva rastlinám potrebnú... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika, závlaha Závlaha nielenže dodáva rastlinám potrebnú vodu, ale podporuje aj zvýšený príjem živín.

Pri ktorých druhoch zeleniny sa používajú

Použitie kvasnicového roztoku má najväčší zmysel pri teplomilnej zelenine s dlhšou vegetáciou:

  • Paradajky a paprika – podpora rastu, kvitnutia a odolnosti proti stresu.
  • Uhorky, cukety a tekvice – zlepšenie vitality a násady plodov.
  • Šalát, špenát, mangold – podpora listovej hmoty.
  • Pri koreňovej zelenine (mrkva, petržlen) sa odporúča opatrnosť – silný rast listov môže byť na úkor koreňa.
Odrody rajčín spoľahlivo odolné proti plesni

Nie je to reklamný trik ani GMO modifikácia, ale poctivá a dlhoročná šľachtiteľská práca, ktorej skvelé výsledky môžete vidieť na vlastné oči a zažiť v podobe skvelej chuti rajčín. Dopestujete ich bez potreby ochranných postrekov proti obávanej plesni zemiakovej, ktorá navyše rastliny neskolí hneď v druhej polovici leta. Úroda bude aj na voľných hriadkach prirodzene dozrievať až do prvých mrazov.

Fotogaléria
‘Rubylicious F1’ je kolíková, čerešňová odroda,...
‘Mountain Magic F1’ odroda pôvodom z USA je...
+5‘Crimson Crush F1’ vyniká chuťou aj arómou. Ide...

Ako pripraviť a použiť kvasnicový roztok

Základný recept:

  • kocka čerstvého droždia-kvasníc (42 g) alebo 1 lyžica sušeného,
  • 1 až 2 lyžice kryštálového cukru,
  • 1 liter vlažnej vody.

Roztok nechajte na teplom mieste kvasiť 2 až 12 hodín, kým sa vytvorí pena. Potom ho zrieďte v pomere 1 : 10 až 1 : 20 (napr. 1 liter roztoku na 10 až 20 litrov vody) a zalejte priamo ku koreňom rastlín. Najlepšie večer alebo v zamračený deň.

cesnak, sprej, postrek, cesnakový postrek, záhrada, choroby a škodce Čítajte viac Babičkine prírodné tajomstvo: Dostaňte záhradu do formy pomocou jedinečného cesnakového postreku zo zvyškov

Na toto si dajte pozor

  • Neprekračujte dávky – prebytok môže narušiť rovnováhu v pôde a znížiť množstvo kyslíka.
  • Neaplikujte často – postačí raz za 3 až 4 týždne počas hlavnej sezóny.
  • Nie je náhradou hnojenia – kvasnice neobsahujú makroživiny ako NPK, ide o doplnok.
  • Účinnosť závisí od pôdy – najlepšie výsledky sú v pôdach s dostatkom organickej hmoty a mikroflóry.

Použitie kvasníc a cukru pri pestovaní zeleniny je jednoduchý a ekologický spôsob, ako aktivovať pôdny život a podporiť zdravý rast rastlín – najmä v počiatočných fázach vývoja. Ide o osvedčený doplnok biologickej starostlivosti, ktorý môže v kombinácii s kvalitnou pôdou, závlahou a výživou priniesť viditeľné výsledky. Ak sa rozhodnete vyskúšať tento spôsob vo vlastnej záhrade, sledujte reakcie rastlín a prispôsobte dávkovanie ich potrebám.

Ekopostrek proti molicia
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #paradajky #cukor #kvasnice #rajčiny #rady a tipy #zeleninové priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december