Nie je to zázrak na všetko! Epsomská soľ má v záhrade svoje miesto, no pozor na časté mýty, ktoré kolujú internetom

Horká soľ, známa tiež ako epsomská soľ, je jednoduchý, lacný a prírodný prostriedok, ktorý si našiel cestu do mnohých záhradníckych rád.

17.05.2025 06:00
epsomská soľ Foto:
debata

Účinky epsomskej soli sú však často preceňované alebo nesprávne chápané. Kedy vám v záhrade naozaj pomôže a ako ju správne použiť?

Čo je epsomská soľ?

Epsomská soľ je biela kryštalická látka, ktorá sa podobá kuchynskej soli, no nemá s ňou nič spoločné. Je pomenovaná podľa anglického mesta Epsom, kde bola po prvýkrát objavená vo forme prírodného minerálneho prameňa.

Obsahuje dve základné látky dôležité pre rast rastlín:

  • Horčík (Mg) – podporuje fotosyntézu a tvorbu chlorofylu
  • Síra (S) – prispieva k tvorbe bielkovín a enzýmov
Foto: SHUTTERSTOCK
epsomská soľ

Kedy má zmysel použiť epsomskú soľ?

Epsomská soľ nie je univerzálne hnojivo, ale môže byť veľmi účinná v prípade nedostatku horčíka alebo síry – najmä v ľahkých, piesčitých a vyplavených pôdach.

Typické prejavy nedostatku horčíka:

  • žltnutie listov medzi žilnatinou, najmä pri rajčinách a paprikách, ale aj malinách alebo viniči.
  • slabý rast, bledé listy.
  • malá násada plodov a ich deformácie.

V takom prípade môže horká soľ pomôcť ako rýchly doplnok výživy.

Prejav nedostatku horčíka na viniči. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
vinič, nedostatok horčíka, Prejav nedostatku horčíka na viniči.

Najčastejšie a overené spôsoby použitia

1. Na listovú výživu (postrek)

Vhodné pri náhle zistenom nedostatku horčíka – účinkuje rýchlejšie ako zálievka. Dávkovanie: 5–10 g (1 polievková lyžica) na 1 liter vody. Postrekovať ráno alebo večer, nikdy za silného slnka. Možno opakovať raz týždenne počas vegetácie.

2. Zálievka ku koreňom

Na dlhodobejšie doplnenie horčíka a síry, ideálne počas tvorby plodov. Dávkovanie: 25 g (2 polievkové lyžice) na 10 litrov vody. Použiť raz za 2–3 týždne, najmä pri paradajkách, paprike, ružiach a ovocných stromoch.

3. Zmiešanie s pôdou pri výsadbe

Pri sadení rajčín či paprík môžete do jamky pridať cca 1 lyžičku epsomskej soli. Neprekračujte dávku, najmä na ľahkých pôdach.

priesady, zelenina, kvasnice, cukor, NEPOUŽÍVAŤ Čítajte viac Stačí pridať kvasnice – a úroda snov je na dosah. Funguje to naozaj? Zázrak z kuchyne, či len internetový výmysel?

Aj toto sa oplatí vedieť

Podpora klíčenia semien

Epsomská soľ sa môže pridať do prvej zálievky po výseve. Pomáha bunkovému deleniu a zdravému štartu rastlín.

  • Ako použiť: 1 polievková lyžica na 4 litre vody.
  • Kedy: ihneď po výseve, najmä pri teplomilnej zelenine.

Pomoc pri presádzaní

Priesady po výsadbe do záhrady trpia stresom. Horká soľ môže podporiť rýchlejšie zakorenenie a zmierniť tzv. presádzací šok.

  • Ako použiť: 1 lyžička priamo do jamky alebo zálievka po výsadbe (10 g na 1 liter vody).

Zemiaky a epsomská soľ

Pri pestovaní zemiakov v ľahších pôdach môže epsomská soľ pomôcť zvýšiť výnos a zlepšiť zdravotný stav porastu.

  • Ako použiť: 1 lyžica do pôdy pri výsadbe + postrek počas rastu (10 g na 1 liter vody).
Použitie epsomskej soli pri ihličnanoch môže... Foto: SHUTTERSTOCK
epsomská soľ Použitie epsomskej soli pri ihličnanoch môže pomôcť zlepšiť farbu ihličia a podporiť celkovú vitalitu rastliny, najmä pri nedostatku horčíka v pôde.

Na čo si dať pozor

Epsomská soľ nenahrádza komplexné hnojivo. Neobsahuje dusík, fosfor ani draslík – hlavné živiny, ktoré rastliny potrebujú vo väčšom množstve.

  • Nadmerné používanie môže viesť k zasoleniu pôdy a zhoršeniu príjmu iných živín (najmä vápnika a draslíka).
  • Nevhodná pre ťažké ílovité pôdy, kde sa horčík viaže a hrozí prehnojenie.
  • Nie je riešením pre všetky žltnúce listy – chloróza môže mať aj iné príčiny, napríklad nedostatok železa.

Mýty a fakty o epsomskej soli v záhrade

MÝTUS FAKT
Epsomská soľ je prírodné univerzálne hnojivo. Nie je plnohodnotné hnojivo – obsahuje len horčík a síru, nie NPK živiny.
Pomôže každej rastline rásť lepšie. Len v prípade preukázaného nedostatku horčíka. Inak môže narušiť výživovú rovnováhu.
Je to rovnaká soľ ako kuchynská. Nie – epsomská soľ je síran horečnatý, kuchynská je chlorid sodný.
Môže sa používať neobmedzene – je prírodná. Nadbytok vedie k zasoleniu pôdy a problémom s príjmom vápnika či draslíka.
Žltnutie listov znamená, že treba pridať epsomskú soľ. Nie vždy – žltnutie môže byť spôsobené aj nedostatkom železa, dusíka alebo poškodením koreňov.
Podporuje klíčenie semien a rast priesad. Áno, v malej dávke môže zlepšiť štart rastlín, najmä v piesčitých pôdach.
Zlepšuje chuť plodov a zvyšuje úrodu. Len nepriamo – ak rastlina trpela deficitom horčíka. Bez deficitu nemá ďalší účinok.
Je vhodná na všetky pôdy. Nie – v ťažkých ílovitých pôdach sa horčík viaže a hrozí prehnojenie.
zelenina, NEPOUŽÍVAŤ Čítajte viac Ešte nie je neskoro: 20 druhov zeleniny, ktoré môžete bez obáv vysiať aj v máji

Odporúčanie: najskôr pozorujte alebo analyzujte pôdu

Pri profesionálnom pestovaní alebo opakovaných problémoch sa oplatí dať spraviť rozbor pôdy alebo listovej analýzy. Zistíte tak, či horčík naozaj chýba, alebo či je problém inde. Epsomská soľ môže byť pre záhradkárov užitočným doplnkom, no len vtedy, ak viete, čo robíte. Oplatí sa ju použiť cielene – najmä pri horčíkovom deficite, ktorý je u niektorých druhov častý. Vždy je však lepšie stav pôdy najprv overiť rozborom alebo aspoň pozorovať konkrétne príznaky.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #záhrada #horčík #hnojenie #soľ #rajčiny #epsomská soľ
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december