Problémov v ovocnom sade pribúda, no jún je mesiacom riešení! Zastavte vošky, obaľovače, vrtivku, pehavosť aj chlorózy

Jún patrí medzi najintenzívnejšie mesiace, pokiaľ ide o zber skorých druhov ovocia. V mnohých záhradách dozrievajú čerešne, višne, jahody, ríbezle a maliny.

10.06.2025 06:00
ovocný sad, ovocie, deti, Foto:
debata

Plody treba pravidelne oberať, ideálne v suchom počasí a v čase, keď nie sú prehriate slnkom – teda ráno alebo večer. Nezberané ovocie rýchlo podlieha hnilobe a láka osy.

jahoda, mozok, trávenie, NEPOUŽÍVAŤ Čítajte viac Jeden hrnček denne a vaša pamäť vám poďakuje. Sezónna lahôdka je elixírom pre mozog, pokožku aj trávenie – tvrdia vedci

1. Po zbere nasleduje ošetrovanie

Po zbere treba dôkladne odstrániť zvyšky plodov a opadané ovocie spod stromov a krov. Minimalizuje sa tým riziko šírenia moniliózy a iných hubových chorôb. Chemické zásahy majú v tomto období zmysel len v prípade aktívneho výskytu škodcov alebo chorôb. Na čo myslieť?

  • Chrastavosť a múčnatka jabloní a hrušiek si vyžadujú pokračovanie v ochranných postrekoch – najmä pri vlhkejšom počasí.
  • Venujte pozornosť aj obaľovačovi jablčnému, ktorého prvá generácia práve začína škodiť.
  • Na broskyniach a nektárinkách už postreky proti kučeravosti v tomto období nepomáhajú – dôležité je len posilniť vitalitu stromu a odstrániť poškodené listy.
  • Na čerešniach a višniach sledujte výskyt vrtivky čerešňovej – neskoré odrody môžu byť napadnuté práve teraz.
  • V teplejších oblastiach nezabudnite na mechanické odstránenie hniezd húseníc spriadača amerického.
  • Proti voškám zasahujte podľa potreby – najmä pri výskyte skučeravených mladých výhonkov.
paprika, postrek, Čítajte viac Vošky, puklice, húsenice aj molice: Zbavte sa ich prírodnou cestou. Tieto 4 domáce postreky vás účinnosťou nesklamú

2. Prevencia proti pehavosti jabĺk

V čase po júnovom opade plodov je vhodné začať s výživovým ošetrením proti fyziologickej poruche známej ako pehavosť. Táto porucha je často dôsledkom kombinácie sucha a nízkej dostupnosti vápnika v pôde. Najefektívnejšie je dopĺňať vápnik formou listových hnojív s jeho zvýšeným obsahom (Florasin Calcium Plus, Wuxal SUS Kalcium). Postrek sa opakuje každé dva týždne až do začiatku jesene.

Foto: Canva
jabloň, jablko, pehavosť, pehovitosť, nedostatok vápnika

3. Riešenie chloróz

Pri prvých príznakoch blednutia listov, najmä medzi žilnatinou, je vhodné zasiahnuť listovým hnojivom s vyšším podielom železa. Na viniči a ovocných drevinách sa osvedčil napríklad prípravok na báze chelátu železa Florasin Lignovit Fe.

Prejav nedostatku horčíka na viniči. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
vinič, nedostatok horčíka, Prejav nedostatku horčíka na viniči.

4. Letný rez a prebierka plodov

Letný rez sa odporúča najmä pri kôstkovínách – čerešniach, višniach či marhuliach – hneď po zbere. Odstráňte prerastajúce výhony, vlky a konáre rastúce smerom do koruny. Prebierka plodov pri jabloniach, hruškách a broskyniach zlepší kvalitu úrody – ponechávajte len zdravé a rovnomerne rozmiestnené plody, ideálne vo vzdialenosti 10 až 15 cm.

prebierka plodov, jablone Čítajte viac Správny čas na prebierku jabĺk je už teraz, nie až v júni! Nebojte sa poriadne zasiahnuť – podporíte tým úrodu aj v budúcom roku

5. Výživa stromov

V období intenzívneho rastu plodov a drevnej hmoty je vhodné doplniť živiny cez pôdu aj listy. Použite hnojivá s vyšším podielom draslíka a fosforu, ktoré podporujú vyzrievanie plodov a tvorbu kvetných púčikov. Dusíkaté hnojivá obmedzte.

6. Vinič: ochrana pred chorobami

Bez ohľadu na zrážky a teploty je v júni potrebné dodržať základné preventívne postreky proti múčnatke (Aqua Vitrin K, Belanty, Dynali, Kumulus WG, Prev-Gold Garden, Sulfurus, Thiovit Jet, Vivando) a peronospóre (Cuproxat SC, Enervin SC, Champion 50 WG, Kocide 2000, Profiler WG). Prvý zásah má byť krátko pred kvitnutím, druhý ihneď po jeho skončení a tretí zhruba o 10 až 14 dní neskôr. Včasná ochrana je kľúčová najmä pri náchylných odrodách.

Foto: SHUTTERSTOCK
vinič, múčnatka
Video
Keď chcete ušetriť čas, upečte namiesto okrúhlych palaciniek na panvici, jednu veľkú na celom plechu. Potom stačí nakrájať, ľubovoľne naplniť, ozdobiť a vychutnávať.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Palacinka pečená na plechu na Varecha.sk

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vinič #ovocné stromy #ovocné dreviny #choroby a škodce #Ovocné sady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december