Denne len dve hrste týchto bobúľ a znížite riziko infarktu, mŕtvice aj cukrovky 2. typu – viete, ktoré to sú?

V čase, keď sa čučoriedky ešte len začínajú farbiť, dozrieva iný poklad záhrady – muchovník. Na pohľad pôsobí ako zmes čučoriedky a arónie, no skrýva viac než len chutné plody.

12.06.2025 14:00
muchovník Foto:
debata (2)

Táto okrasno-úžitková drevina je nielen nenáročná na pestovanie, ale aj cenným zdrojom látok, ktoré podľa odborných štúdií dokážu znížiť riziko infarktu, mŕtvice a cukrovky. A to aj pri konzumácii len jednej či dvoch hrstí denne.

Záhonová rarita s kráľovským rodokmeňom

Muchovník (Amelanchier) je nenápadná, no výnimočná rastlina. Na jar očarí bielym kvetným závojom, začiatkom leta plodmi a na jeseň listami v odtieňoch žltej až červenej. Pestovatelia ho zvyknú nazývať aj „indiánska čučoriedka“ alebo „júnová bobuľa“ (juneberry), pretože v našich podmienkach dozrieva spravidla v júni. Niektoré odrody však potešia úrodou už začiatkom mesiaca, iné až koncom júla.

Muchovník si môžete rozmnožiť pomocou bylinných... Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník Muchovník si môžete rozmnožiť pomocou bylinných alebo koreňových odrezkov.

Na rozdiel od čučoriedok si muchovník nevyžaduje kyslú pôdu – rastie dobre aj v bežnej záhradnej zemine. Netýkajú sa ho takmer žiadne choroby ani škodce, odoláva suchu a jeho pestovanie zvládnu aj úplní začiatočníci. Všetko znie takmer dokonalo, nebyť jedného háčika – plody chutia aj vtákom, a to veľmi. Preto ich pred zberom radšej chráňte sieťami.

drozd čierny Čítajte viac Operený postrach záhradkárov vás môže stáť až 500 eur: Dobre si rozmyslite, akým spôsobom ho zo záhrady vyženiete

Zdravie z bobúľ

Plody muchovníka sú nielen chutné, ale aj funkčné. Obsahujú antokyány, fenolové kyseliny, stilbény, triesloviny, karotenoidy, vitamíny, minerály a vlákninu – teda všetko, čo patrí do skupiny tzv. bioaktívnych látok s preukázaným antioxidačným, protizápalovým aj protinádorovým účinkom. Konzumácia tohto ovocia sa spája so zníženým rizikom srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a aj chorôb spojených so starnutím. Výsledky potvrdzujú aj výskumy publikované v zahraničných databázach.

Po vysadení muchovníka musíte byť trpezliví. Do... Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník Lamarkov Po vysadení muchovníka musíte byť trpezliví. Do rodivosti vstupuje zvyčajne v 2. až 4. roku, pričom množstvo úrody postupne stúpa.

V domácej kuchyni sa plody využívajú veľmi univerzálne. Konzumujú sa čerstvé, výborné sú v jogurte, raňajkovej kaši či smoothie. Hodí sa ich zamraziť, sušiť podobne ako hrozienka, pripraviť z nich kompóty, sirupy alebo zavárať ako džem. Ich prirodzená sladkosť znižuje potrebu dosladzovania, takže oslovia aj priaznivcov zdravej výživy.

čučoriedky, čučoriedka kanadská Čítajte viac Veľká pravda o čučoriedkach: Prečo ich nesmiete zalievať vodou z vodovodu a čím ich správne pohnojiť

Ako si vybrať správnu odrodu?

Hoci je v ponuke viacero druhov muchovníkov, na pestovanie pre úrodu sú najvhodnejšie odrody muchovníka jelšolistého (Amelanchier alnifolia). Tie sú samoopelivé, takže vám stačí vysadiť jediný ker – hoci, ako ukazuje skúsenosť mnohých záhradkárov, pri jednom to často neskončí.

Medzi najobľúbenejšie patria:

  • ‘Martin’ – dorastá až do 5 m, plodí už začiatkom júna, veľké a sladké bobule dozrievajú naraz.
  • ‘Smoky’ – klasika s výbornou chuťou, vysokou úrodou a spoľahlivým rastom.
  • ‘Northline’ – výborne znáša vlhké počasie, má veľké plody odolné voči praskaniu.
  • ‘Bluemoon’ – nižší kompaktný ker s tmavomodrými sladkými plodmi, ideálny do menších záhrad.
  • ‘Sleyt’ – zrejme najsladšia odroda v sortimente, dozrieva už v júni.
  • ‘Prince William’ a ‘Princess Diana’ – veľkokveté kultivary s kráľovským menom, pričom ‘Prince William’ dorastá len do 3 m, a preto je vhodný aj do malých záhrad.

Po estetickej stránke ide o výnimočný ker, ktorý sa uplatní nielen v úžitkovej časti záhrady. Veľmi dobre vynikne aj v okrasných výsadbách – ako solitér, v kombinácii s okrasnými trávami či cibuľovinami, ale aj ako súčasť živého plota. Existujú aj stĺpovité formy, ktoré sa hodia do moderných menších záhrad alebo predzáhradiek. Jesenné sfarbenie listov zvyšuje jeho dekoratívny efekt.

Foto: SHUTTERSTOCK
muchovník

Prečo sa volá práve muchovník?

Názov, ktorý dnes mnohí vnímajú ako zvláštny až neestetický, dal kríku český obrodenec Jan Svatopluk Presl. Prečo si vybral práve „muchovník“, zostáva záhadou – no isté je, že chuť a krása rastliny to bohato vyvažujú.

Zaujímavé pritom je, že muchovník má dlhú tradíciu v zbere aj využívaní. V Severnej Amerike bol už po stáročia súčasťou jedálnička pôvodných obyvateľov, ktorí plody zbierali, sušili a pridávali do pemmikanu – zásobnej zmesi mäsa, tuku a bobúľ.

Muchovník. Foto: SHUTTERSTOCK
Amelanchier or Saskatoon ( Amelanchier ). Berry brush on the background leaves Muchovník.

Rastlina má navyše aj ekologický prínos – skoro na jar poskytuje potravu včelám, čmeliakom a iným opeľovačom, čo ocení každá prírodne ladená záhrada. V lete zas láka vtáctvo, ktoré si pochutí na plodoch a zároveň prispieva k biodiverzite prostredia.

Muchovník je ideálnym kompromisom medzi úžitkom a estetikou. Kvitne, plodí, zafarbí záhradu, chutí a lieči. Nevyžaduje kyslú pôdu ani špeciálne ošetrenie. Navyše ho využijete aj v kuchyni a poteší nielen vás, ale aj včely, vtáky a celú záhradu. Ak hľadáte niečo iné než čučoriedky, stavte na túto nenápadnú, no mimoriadne cennú rastlinu. A verte – jeden ker vám určite stačiť nebude.

zemolez kamčatský Čítajte viac Zemolez - odolný zázrak zo severu: Objavte nenáročný ker, ktorý prežije všetko. Tieto odrody sú najchutnejšie

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #drobné ovocie #muchovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december