V konečnom dôsledku však nejde o nič komplikované. Stačí vedieť, že napríklad cesnak paličiak vám sám nahlási tak akurát dozreté cibule. Že ho nepestujete? Nič to. Aj klasické odrody signalizujú svoju zberovú zrelosť.
- Nepaličiakom začne poliehať vňať podobne, ako je tomu pri cibuli.
- Pri paličiakoch je dôležité nechať si v poraste aspoň dve-tri rastliny s kvetnými stvolmi. Keď je cesnak zrelý, stonky sa začnú zo špirálovitého zatočenia vyrovnávať a tak oznamovať čas zberu. Oneskorený zber cesnaku môže pri niektorých odrodách spôsobiť prezretie obalových šupiek – hlávky sa začnú rozpadať.
Iba za vňať ho neťahajte
Pri zbere cesnaku platia v podstate rovnaké pravidlá ako pri cibuli. Jedným z nich je napríklad to, že rastliny nikdy len tak neťaháme za vňať. V čase zberu je už čiastočne preschnutá, stráca pružnosť, ľahko sa vytrhne. I keď sa vám môže zdať, že cesnak pomerne plytko zakoreňuje, vždy si ho najskôr podrýľujte a až potom vytiahnite z pôdy.
Ničím sa neprevinil, tak ho neotĺkajte
Žiaľ, aj toto je stále ešte bežná prax – oklepávanie cesnakových cibúľ z prebytočnej zeminy. Údermi dosiahnete jedine to, že úrode skrátite trvanlivosť, lebo bude citlivejšia na napadnutie plesňami. Cesnak od nalepenej pôdy vždy očistite jemným šúchaním rukami.
Zabudnite na staré zvyky
Cesnak, a platí to aj pre cibuľu, po zbere nikdy nenechávajte na hriadke preschnúť. Treba si uvedomiť, že teploty a intenzita slnečného žiarenia sú v posledných rokoch celkom iné, ako keď úrodu cesnaku zberali vaši rodičia či starí rodičia. Ak je slnečné počasie, ktoré v podstate na dobré preschnutie potrebujete, cesnak sa vám na hriadke môže doslova upiecť. A nie, nezostane taký lahodný, ako keď ho dáte v alobale s bylinkami a maslom do rúry. Skôr naopak. Slnkom znehodnotený nie je vhodný na konzumáciu.
Sušenie cesnaku má pravidlá
Niekto ho po zbere spolu s vňaťou viaže do zväzkov (v závislosti od veľkosti cibúľ sa odporúča zväzovať najviac 15 až 20 rastlín) a vešia na zatienené, dobre vetrané miesto, iný si dá záležať na zapletení cesnakových vrkočov alebo vencov. Takto ho treba nechať tri až štyri týždne dosušiť. Ak však nemáte vzdušné miesto pod strechou, kam by ste úrodu rozvešali, alebo dostatok takéhoto priestoru, pokojne ju sušte v debničkách. V takom prípade odstrihnite korienky a stonky zrežte kolmo asi na tri centimetre. Stonky zrezané šikmo by mohli počas skladovania mechanicky poškodiť hlávky. Počas sušenia treba cesnak občas prehrnúť.
Super tip, ako neprísť o prsty
Keď už bude cesnak dôkladne presušený, môžete ho začať čistiť od prebytočných sukníc a zvyškov pôdy. Pri väčšom množstve úrody, keď sa táto práca stáva doslova nočnou morou, je dobrou pomôckou kúsok molitanu. Pomocou neho správne vysušené cibule očistíte bez toho, aby ste si zodrali ruky. Rovnako nezabudnite skrátiť korienky.