Premenlivé leto so striedaním extrémneho sucha a prudkých dažďov spôsobuje, že žatva je ukončená len na približne troch štvrtinách územia.
„Občasné prehánky alebo výdatné dažde v mnohých častiach krajiny síce pomohli jesenným plodinám, ale tým letným – obiliu a repke – znižujú kvalitu,“ upozornila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Vlhké počasie žatvu brzdí a podľa údajov SPPK je k 1. augustu zožatých iba 71 percent hustosiatych obilnín a 78 percent repky olejnej.
Niekde končia, inde nezačali
Rozdiely medzi regiónmi sú výrazné. Kým na Trnavskej tabuli je žatva prakticky hotová, na Záhorí je pokosených len 52 percent obilnín. Na východe Slovenska je situácia ešte zložitejšia. „Vlhkosť obilia je stále vysoká, okolo 18 percent a viac. Štandardne sa žne pri 14 až 15 percentách, takže čakáme na zlepšenie počasia a pravidelne meriame vlhkosť, aby sme obilie doslova ukradli z poľa,“ hovorí podpredseda SPPK Miroslav Štefček z PD Ludrová.
Na Liptove sa podľa neho s repkou a pšenicou ešte ani nezačalo. Intenzívne dažde a búrky spôsobili poľahnutie porastov, ktoré sú teraz v zlom stave a hrozí ďalšie zníženie kvality. „Momentálne máme obavu, či vôbec bude naša pšenica hodnotená ako potravinárska,“ priznáva Štefček.
Sucho z jari, teraz prívaly dažďa
Podmienky pre poľnohospodárov sú tento rok mimoriadne nepriaznivé. Jar a začiatok leta boli podľa SPPK sprevádzané výrazným pôdnym suchom, ktoré zasiahlo predovšetkým juhozápad a juhovýchod Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav potvrdil, že v povrchovej vrstve pôdy je už takmer celé územie bez rizika sucha, no v celom profile pretrváva sucho najmä v Above, Zemplíne a Košickej kotline.
Suché mesiace už v úvode sezóny spôsobili, že rastliny vstupovali do dozrievania pod stresom a so slabším zakoreňovaním. „V mnohých regiónoch chýbala zrážková voda aj v hĺbke. Pšenica i jačmeň vytvárali menšie klasy s redšou násadou zŕn,“ hlásili poľnohospodári už v júni. To sa teraz prejavuje nielen na nižších výnosoch, ale aj na celkovej kvalite úrody.
Obavy o potravinársku kvalitu aj dokončenie žatvy
Poľnohospodári upozorňujú, že každým dňom čakania sa stav porastov zhoršuje. „Zrážky znižujú kvalitu obilia a repky, čo sa môže prejaviť na tom, že časť produkcie nebude spĺňať potravinárske parametre. Otvára sa aj otázka samotného dokončenia žatvy, ak sa situácia rýchlo nezlepší,“ varuje SPPK.
Napriek počiatočným obavám z veľmi slabých výnosov, ktoré sa objavili už v júni, dnes komora očakáva aspoň priemerné úrody. Dôležité však bude, ako sa vyvinie počasie v najbližších dňoch a či sa podarí úrodu pozbierať v čase, kým ešte nestratí zvyšnú kvalitu.