Zuzana sa pýta, dokedy má zmysel prihnojovať zeleninu. Paprika, zeler či pór majú v auguste rôzne nároky

„Viem, že zeleninu počas sezóny treba prihnojovať, ale neviem si poradiť s tým, kedy prestať. Je ešte začiatkom augusta čas na výživu, alebo už môžem hnojivá odložiť? Nechcem rastlinám uškodiť, ale zároveň nechcem prísť o úrodu,“ pýta sa čitateľka.

06.08.2025 06:00
zelenina, prihnojovanie, hnojenie, leto,... Foto:
debata

Kedy poslednýkrát prihnojiť zeleninu? Nie je to len o dátume, ale aj o tom, čo pestujete.

Druhá polovica leta je v záhrade obdobím, keď sa rozhoduje o kvalite a trvácnosti úrody. Rastliny sa menia – niektoré už dozrievajú, iné ešte len dorastajú a pár druhov práve v tomto období štartuje svoje vegetačné maximum. Práve preto neexistuje univerzálne pravidlo, kedy s prihnojovaním skončiť. Rozhoduje najmä druh zeleniny, očakávaný termín zberu a tiež to, na čo úrodu použijete – či ide o čerstvú konzumáciu, uskladnenie alebo napríklad do detskej výživy.

rajčiny Čítajte viac Nie sú to zálistky, ale aj tieto výhonky musia ísť z rajčín preč, inak úroda prestane dozrievať

Draslík áno, dusík s mierou

V druhej polovici vegetácie už rastliny nepotrebujú toľko dusíka ako na jar. Práve naopak – nadbytok dusíka môže byť na škodu. Pri zelenine na skladovanie spôsobuje redšie pletivá, horšiu trvácnosť a náchylnosť na choroby. Dôležitejšie sú teraz prvky ako draslík a fosfor, ktoré podporujú dozrievanie, pevnosť pletív a zlepšujú skladovateľnosť úrody.

Ako sa rozhodnúť pri rôznych druhoch zeleniny?

Rajčiny a papriky

Ak ešte kvitnú a nasadzujú plody, posledné prihnojenie ich podporí. Urobte ho najneskôr v prvej polovici augusta, ideálne výživou s nízkym obsahom dusíka. Neskôr už nemá význam – rastlina by síce vytvorila nové výhonky, ale tie by už nestihli priniesť úrodu. Pri plodovej zelenine určenej na skladovanie alebo spracovanie by malo prihnojenie dusíkom prebehnúť najmenej 4 až 6 týždňov pred zberom.

Návod, ako používať hnojivo na plodovú zeleninu počas sezóny.
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Uhorky a cukety

Tieto rýchlorastúce druhy možno prihnojiť ešte v čase, keď aktívne tvoria nové plody. Rovnako ako pri rajčinách, ideálne je to do polovice augusta. Neskôr sa už výživa nevyužije a len podporí nežiaduci rast listov.

Zeler a pór

Výnimky, ktoré aj koncom augusta potrebujú výživu – najmä zeler, ktorého buľva ešte rastie. Prihnojte však hnojivom s dôrazom na draslík, nie dusík, aby sa zabezpečila pevnosť a odolnosť pletív.

Zeler ako jediná koreňová zelenina znáša priame... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler, zeler buľvový Zeler ako jediná koreňová zelenina znáša priame hnojenie maštaľným hnojom.

Kel, brokolica, karfiol a kapusta

Pri brokolici a karfiole platí, že ak boli vysadené v lete, môžu ešte prijať jednu dávku výživy. Hlúboviny určené na uskladnenie (napr. neskorá kapusta) však neprihnojujte dusíkom neskôr než 4 až 6 týždňov pred zberom – inak bude hlávka vodnatá a rýchlo podľahne hnilobe. Draslík však v tomto období podporí dozrievanie.

Cibuľa a cesnak

V tomto štádiu už nehnojte dusíkom vôbec. Na dozrievanie cibúľ má pozitívny vplyv fosfor a draslík, ktoré zlepšujú pevnosť a predlžujú skladovateľnosť.

Pozberanú cibuľu sušte v tieni pod strechou. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
cibuľa, sušiak na cibuľu, DIY Pozberanú cibuľu sušte v tieni pod strechou.

Mrkva, petržlen, cvikla

Ak ste ich vysiali skoro, už ich nehnojte vôbec. Neskoré výsevy môžete začiatkom augusta ešte raz jemne prihnojiť, ale bez dusíka. Najmä pri mrkve na skladovanie alebo do detskej výživy je dôležité, aby medzi posledným hnojením dusíkom a zberom ubehlo 6 až 8 týždňov.

Jesenné šaláty, reďkovky, kvaka

Jesenné rýchlorastúce výsevy (napr. šalát, reďkovka) potrebujú výživu na začiatku rastu, pokojne aj s dusíkom. Ideálne je ich pestovať po hrachu – ten zanecháva v pôde prirodzený dusík. Pri šaláte sa posledné prihnojenie robí v čase tvorby hlávky, nie neskôr.

Praktické zásady

  • Dusíkaté hnojivo aplikujte najneskôr 4 až 6 týždňov pred zberom, pri zelenine na detskú výživu ešte skôr.
  • Draslík a fosfor môžete použiť aj neskôr – pomáhajú dozrievaniu a zvyšujú kvalitu úrody.
  • Sledujte rastliny – ak už spomaľujú, neživia nové plody a listy žltnú, s hnojením skončite.
  • Na ťažkých pôdach použite dolnú hranicu odporúčaných dávok, na ľahkých o niečo vyššiu.

Ak si nie ste istí, radšej nehnojte vôbec, než by ste výživu aplikovali neskoro a nevhodne – následky by mohli byť horšie než prípadný mierny nedostatok živín.

paprika Čítajte viac Zabudnite na slabé papriky: objavte jednoduché tipy na správne hnojenie, ktoré zmenia vašu úrodu na nepoznanie

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zelenina #hnojenie #organické hnojenie #zeleninová hriadka #hnojenie zeleniny
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december